23 mei 2016 door in Apple.

De afgelopen dagen hebben we allerlei geruchten omtrent de nog te verschijnen iPhone 7 voorbij zien komen. Over het design, technische specificaties en de camera. Plus: wat denken we tot nu toe te weten over het nieuwe vlaggenschip van Apple? Een goed excuus om de balans op te maken en alle ‘feiten’ op tafel te gooien.

Spectaculair toestel

Wat de iPhone 7 gaat brengen kunnen we op dit moment nog onmogelijk zeggen. Tim Cook, de hoogste baas bij Apple, beloofde onlangs in een interview dat het bedrijf ‘geweldige innovaties’ in de pijplijn heeft zitten en dat de iPhone 7 een game-changer wordt. Zo bevat de smartphone features waarvan we volgens de topman zullen afvragen hoe we in vredesnaam zonder hebben kunnen leven.

Kortom, we krijgen later dit jaar een spectaculair toestel te zien. Apple hoopt hiermee de verkopen aan te jagen. Voor het eerst in zijn geschiedenis moest het Amerikaanse technologiebedrijf in april een daling in de iPhone-verkoopcijfers in de boeken noteren. Niet dat aandeelhouders te klagen hebben: er gingen in de eerste drie maanden 51,2 miljoen iPhones over de toonbank. Maar desalniettemin: een daling is een daling en dat is niet goed voor de portemonnee. Investeerders willen immers winstcijfers zien.

Wanneer we de iPhone 7 kunnen verwachten? Waarschijnlijk in of rond september, traditioneel gezien de tijd van het jaar dat Apple zijn vlaggenschip uit de doeken doet en de nieuwste versie van zijn besturingssysteem introduceert.

Alle geruchten op een rij

Wat we kunnen verwachten is een raadsel. Totdat Apple het toestel officieel onthult, moeten we het doen met de vele geruchten die al maanden op internet circuleren. Vooral de afgelopen paar dagen hebben we een groot aantal verhalen over het ontwerp en de specificaties van de iPhone 7 voorbij zien komen. Telefoonabonnement.nl heeft de belangrijkste berichten voor je op een rij gezet.

Let wel: het gaat hier om geruchten en hear-say. Sommige roddels klinken plausibeler in de oren dan anderen. Je doet er dan ook goed aan om het onderstaande met een korreltje zout te nemen. Het is slechts een illustratie van hoe de iPhone 7 eruit zou kunnen komen te zien.

iPhone 7

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Om te beginnen houdt Apple vast aan de traditie om niet één, maar twee verschillende uitvoeringen te introduceren. De een staat bekend als de iPhone 7, de ander wordt de iPhone 7 Plus genoemd. Ook de naam iPhone 7 Pro is ook al meer dan eens geopperd. Uiteraard zijn er de nodige verschillen tussen beide toestellen. Voor zover bekend benoemen we deze elementen in de onderstaande alinea’s.

Afmetingen

De iPhone 7 is naar verluidt 138,30 x 67,12 x 7,1 millimeter (lengte x breedte x dikte). De iPhone 7 Plus is een fractie groter en dikker, namelijk 158,22 x 77,94 x 7,3 millimeter. Dat zou betekenen dat de iPhone 7 Plus een beelddiagonaal van 5.5 inch heeft, wat vergelijkbaar is met de iPhone 6 Plus en iPhone 6S Plus. Als de afmetingen correct zijn heeft de iPhone 7 een 4.7 inch Retina HD-scherm. Geen AMOLED-display: die zien we naar verluidt pas in 2017.

iPhone 7 schets

Glazen achterkant

Allen Horng van Catcher Technology, een belangrijke partner van Apple, zou tijdens een aandeelhoudersvergadering hebben laten ontvallen dat de iPhone 7 een metalen frame met glazen achterkant krijgt. Toch wel bijzonder en meldenswaardig nieuws: de iPhone 4S was namelijk het laatste model met een glazen achterkant: sindsdien zijn alle iPhones voorzien van een aluminium backpanel. Catcher Technology neemt al jaren de productie van de behuizing voor zijn rekening. Ondanks het voornemen om opnieuw de glazen achterkant te introduceren vreest hij niet dat de winstgevendheid van het bedrijf in gevaar komt: de orders van Apple blijven binnenstromen, omdat ook het beoogde toptoestel een metalen frame heeft en Apple de algehele productie niet naar beneden bijstelt.

Dubbele camera en optische beeldstabilisatie

Chris Chang van Nomura Securities meldde in een brief aan zijn aandeelhouders dat Sony als gevolg van een aardbeving een achterstand heeft opgelopen met de cameraproductie voor de iPhone 7. Daarom zou Apple aan LG hebben gevraagd om een deel van de productie op zich te nemen.

Volgens de analist houdt Sony zich bezig met de productie van dual-camera’s. De laatste geruchten suggereren dat alleen de iPhone 7 Plus een dubbele camera krijgt, net als bijvoorbeeld de LG G5 en Huawei P9. Uitgelekte foto’s en 3D renders van de iPhone 7 suggereren dat dit model het met een enkele camera genoegen moet nemen.

Dat is niet alles. Momenteel is het zo dat optische beeldstabilisatie (Optical Image Stabilisation of OIS) alleen geïntegreerd is in de Plus-modellen. De reguliere uitvoering moet het zonder stellen. Met de komst van de iPhone 7 zou daar verandering in komen. Volgens Chang krijgen zowel de reguliere iPhone 7 als de iPhone 7 Plus de beschikking over optische beeldstabilisatie. Daarmee zou de iPhone 7 de eerste 4.7 inch grote iPhone zijn met OIS.

iPhone 7

Vier speakers

Afgelopen weekend verschenen op het Franse Nowhereelse foto’s van een beschermhoes voor de iPhone 7. Deze zouden afkomstig zijn van een Italiaanse hoesjesmaker die een prototype van Apple in handen hebben gekregen. Dit is een gangbare praktijk, omdat accessoiremakers nu al aan de slag kunnen om de nodige toebehoren te maken voor als de smartphone straks in de winkels ligt. Daarop is duidelijk te zien dat Apple zowel aan de onder- als de bovenkant inkepingen heeft gemaakt voor de speakers. Dat zou betekenen dat de iPhone 7 niet twee, maar vier speakers zou krijgen.

Ook de aansluiting voor de koptelefoon is nergens te bekennen op de foto’s. In plaats daarvan zou Apple gebruikers ertoe dwingen om nieuwe koptelefoonaccessoires te kopen die gebruikmaken van de Lightning connector.

In hoeverre de foto’s geloofwaardig zijn is een goede vraag. Steve Hemmerstoffer, de hoofdredacteur van Nowhereelse.fr, heeft zo zijn bedenkingen. ‘Waarom zou Apple de speakers vlak boven de camera plaatsen?’, zo vraagt hij zich hardop af. Tenzij Apple heeft besloten om alle onderdelen horizontaal te plaatsen onder de motorkap.

iPhone 7 met vier speakers

Smart Connector

Of de iPhone 7 al dan niet een Smart Connector krijgt bestaat de nodige onduidelijkheid. Sommige bronnen beweren bij hoog en laag dat dit niet het geval is. Anderen daarentegen claimen van wel. De afgelopen weken hebben we foto’s met en zonder Smart Connector voorbij zien komen. Misschien dat Apple hier een onderscheid maakt tussen de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. We weten het simpelweg niet.

De Smart Connector is momenteel alleen te vinden op de iPad Pro (9.7) en iPad Pro (12.9). Hiermee is het mogelijk om zonder Bluetooth een toetsenbord of docking station aan te sluiten op de tablet. Naast dataoverdracht (typen) is deze aansluiting ook te gebruiken om de iPad Pro op te laden. Deze laatste toepassing zou een interessante toevoeging voor de iPhone 7 zijn: geen enkele smartphone van Apple ondersteunt momenteel draadloos opladen.

Opslag

Het gerucht gaat dat de iPhone 7 met drie verschillende opslagcapaciteiten geleverd wordt: 16GB, 64GB of 256GB. De laatste zou een unicum zijn: de huidige modellen bieden maximaal 128GB intern geheugen.

Bovendien is het opmerkelijk dat Apple een variant met 128GB intern geheugen zou laten vallen, hoewel deze keuze valt te verklaren vanuit een psychologisch effect. Het instapmodel biedt slechts 16GB aan opslagruimte. Betaal je iets meer, dan krijg je maar liefst vier keer zo veel opslaggeheugen. Hetzelfde geldt als je niet de uitvoering met de 64GB intern geheugen wil hebben: als je dieper in de buidel tast wordt de opslagcapaciteit met een factor vier vermenigvuldigd. Consumenten zullen hierdoor eerder geneigd zijn om meer te betalen dan ze aanvankelijk van plan waren.

iPhone 7 met dubbele camera en 256GB opslag

Overige specs

Dan rest ons nog de categorie ‘overige’. Het geruchtencircuit suggereert dat de iPhone 7 een A10 processor chipset met M10 coprocessor krijgt, evenals 2GB aan werkgeheugen. Tot slot zou het toestel waterdicht zijn. Of dit inhoudt dat de iPhone 7 volledig waterdicht is of hij enkel bestand is tegen regendruppels (spatwaterdicht), dat is vooralsnog een mysterie. Als de certificering bekend is kunnen we hier meer over zeggen.

Telefoonabonnement.nl houdt de laatste ontwikkelingen nauwlettend voor je in de gaten. Zodra we nieuwe geruchten en verhalen horen over de iPhone 7, dan vind je dat uiteraard op onze website.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones