iPhone niet langer best verkopende telefoon in China

iPhone niet langer best verkopende telefoon in China

De iPhone 6s is nummer twee in de top 20 best verkochte smartphones in China. Het is voor Apple de eerste keer in vijf jaar dat het merk niet de best verkopende smartphone heeft in China. Die eer gaat naar de Oppo R9.

De iPhone is niet langer nummer één in China. Het binnenlandse merk Oppo verkocht 17 miljoen Oppo R9 telefoons en is daarmee de absolute nummer één. Geen slechte score als je bedenkt dat men in China de keuze heeft uit ongeveer 500 smartphones. De R9 is 5 miljoen keer meer verkocht dan de nummer twee, de iPhone 6s. Opvallend is dat Samsung volledig ontbreekt in de Counterpoint top 20 meest verkochte smartphones in China.

iPhone onttroont

Vijf jaar lang verkocht Apple iPhone de meeste toestellen in China. In 2016 niet meer. Er werden circa 12 miljoen iPhone 6s toestellen verkocht en daarmee staat het toestel op plaats twee. De iPhone 6S Plus behaalt de achtste plek en de iPhone 7 en 7 Plus behalen respectievelijk plaats 16 en 20. Daarmee heeft Apple een behoorlijke grote aanwezigheid in de top 20 meest verkochte smartphones in China. Ook daarin is Oppo opper machtig. Het Chinese merk is met maarliefst 5 telefoons aanwezig in de top 20.

iPhone 6s en Oppo R9

Top 20 best verkochte smartphones China

In 2016 groeide het aandeel van Chinese telefoons in de top 20 best verkopende smartphones fors. Research Director van Counterpoint, Neil Shah, vertelt hierover het volgende: “Meer dan 500 smartphone-modellen waren actief tijdens het jaar die een zinvolle bijdrage leverde aan de totale volumes. Echter, alleen al de top 20 modellen was goed voor ongeveer één derde van het totale marktaandeel.

Top 20 best verkopende smartphones China

Shah vertelt ons ook dat de bulk van Chinese smartphone gebruikers er voor kiest om mid-range smartphones te kopen. Aangezien de Chinese markt ni de afgelopen jaren volwassen geworden is, betekent het voor high-end merken als Apple dat zij hun marktaandeel waarschijnlijk niet meer kunnen vergroten. Het geeft daarnaast veel ruimte voor ´opkomende´ mid-range merken als Huawei, Oppo en Vivo. We zien dat in 2016 terug aangezien Oppo met wel vijf modellen in de top 20 aanwezig is. Het merk wordt gevolgd door Apple en Xiaomi met elk vier smartphones. Huawei heeft drie toestellen in de top en Vivo is aanwezig met twee telefoons. Kijk je naar de premium telefoons dan domineren de Apple iPhone 7 en 6s en de Huawei Mate 8 en P9.

In 2016 verkocht de top drie fabrikanten fors meer dan in 2015. OPPO, Vivo, en Huawei zien hun aantallen verkochte smartphone stijgen met respectievelijk 109 procent, 78 procent & 21 procent. De grootste dalers zijn Apple, met 21 procent minder telefoons dan in 2015, en Xiaomi daalt zelfs 22 procent in vergelijking tot 2015.

Oppo en Vivo

Oppo & Vivo waren duidelijk de snelst groeiende merken in 2016. Beide smartphone marken hebben een indrukwekkende groei laten zien vooral door sterke en strategische distributiekanalen in Chinese Tier 1 tot Tier 4 steden. Beide merken hanteerde een agressieve marketing en zeer effectieve promoties op retail niveau. Oppo en Vivo positioneerde daarnaast hun smartphones strategisch door nadruk te leggen op de belangrijkste functies, zoals camera, audio en levensduur van de batterij.

Huawei, Oppo en Vivo zijn goed voor bijna de helft van de smartphones die zijn verkocht in China. Huawei is op dit moment nog de fabrikant die de meeste smartphone verkoopt. Het wordt interessant om te zien of het merk dat in 2017 weet vol te houden.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones