iPhone SE niet aan te slepen

iPhone SE niet aan te slepen

De iPhone SE is zo gewild dat Apple de vraag nauwelijks aan kan. Zelfs twee-en-een-halve maand na de lancering is het bedrijf niet in staat om iedereen direct een exemplaar te leveren. De wachttijd is inmiddels opgelopen tot meer dan twee weken.

Over de iPhone SE

In maart presenteerde Apple vol trots de iPhone SE. Het is een compacte 4 inch smartphone, maar dan met het design van de iPhone 5S en specificaties van de iPhone 6. Kortom, een bijzondere telefoon. Dat verklaart de toevoeging van de letters ‘SE’. Deze afkorting staat voor Special Edition. Sommige Apple-haters noemden de nieuwste iPhone gekscherend ‘Still Expensive’ of ‘Sucker Edition’. Wat kunnen we zeggen: haters gonna hate en dat zal niet gauw veranderen.

Je kunt zeggen over de iPhone SE wat je wil, maar hij is razend populair. Als je in de Verenigde Staten een los toestel wil kopen moet je minimaal twee weken wachten, in de meeste gevallen zelfs drie weken en langer. Bronnen uit de productieketen meldden in april dat Apple het aantal orders van de iPhone SE had opgevoerd met meer dan 5 miljoen exemplaren voor het volgende kwartaal.

Zorgkindje

De populariteit van de iPhone SE komt enigszins als een verrassing. Vlak na de lancering bleek de mobiele telefoon al bijna niet aan te slepen. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers eind april –de iPhone SE lag toen een maand in de schappen–  sprak Apple CEO Tim Cook zijn verbazing uit. “We zijn blij met de verkoopaantallen die we zien. Het is duidelijk dat de vraag groter is dan we aanvankelijk hadden ingeschat, hetgeen de wachttijd verklaart”, aldus Cook.

Positieve nieuws dus bij de bekendmaking van de financiële resultaten, maar ook de nodige kopzorgen staken de kop op. Apple moest erkennen dat het voor het eerst in de geschiedenis sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007 minder smartphones had verkocht dan het jaar ervoor. In de eerste drie maanden van het jaar gingen er wereldwijd 51,19 miljoen iPhones over de toonbank. In dezelfde periode een jaar eerder was dat nog 61,17 miljoen. Oftewel, een daling van 16,3% in een jaar tijd. En dat zijn het soort cijfers waar investeerders en aandeelhouders om zitten te springen.

Sommige experts claimden dat Apple, na de iPad, er een tweede zorgkindje bij had gekregen. Onder meer door de verzadiging van de smartphonemarkt in Westerse landen en de toenemende populariteit van phablets –smartphones met een display van 5.5 inch of groter– zou de Amerikaanse smartphonemaker het afleggen tegen de concurrentie.

Wellicht dat deze conclusie wat te snel is getrokken. Dat bewijst de verkoop van de iPhone SE wel. Om aandeelhouders optimistisch te stemmen beloofde Tim Cook onlangs in een interview met het CNBC-programma Mad Money dat de volgende iPhone ‘een game-changer’ wordt.

Wachttijd elders

Niet alleen in Amerika, maar ook elders blijkt de iPhone SE zeer gewild. AppleInsider stelt dat consumenten in andere landen met vergelijkbare wachttijden kampen. Hier in Nederland lijkt het wel mee te vallen: bij ons zijn de meeste exemplaren op voorraad en direct leverbaar. De uitvoering met 64GB intern geheugen daarentegen is bij de meeste retailers alleen in de pre-order te bestellen. Apple zegt in zijn webshop deze variant tussen 29 juni en 1 juli te kunnen leveren.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones