iPhone-verkoop opnieuw fors onderuit

iPhone-verkoop opnieuw fors onderuit

Het tweede kwartaal van het jaar eindigde in juni. Beursgenoteerde bedrijven hebben dan een maand de tijd om de balans op te maken en de resultaten aan de aandeelhouders en investeerders te presenteren. Zo ook Apple. Op alle vlakken vielen de cijfers van het Amerikaanse technologiebedrijf lager uit dan verwacht. Dat resulteerde in een bescheiden koersdaling van -0,69%.

Microsoft en Huawei

Microsoft nam afgelopen week het voortouw. Het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf kwam met slecht nieuws op de proppen. De telefoonverkoop van de Lumia-smartphones daalde met maar liefst 71%. Op zich ook niet zo vreemd als je nagaat dat Microsoft dit jaar slechts een handjevol nieuwe toestellen heeft onthuld, waaronder de Microsoft Lumia 650. Gelukkig voor Microsoft boekte het bedrijf flink wat winst met zijn clouddienst Azure en de verkoop van Surface-tablets.

Eerder deze week presenteerde Huawei de financiële resultaten over de maanden april, mei en juni en die waren ronduit positief. In de eerste helft van het jaar verkocht de Chinese smartphonemaker maar liefst 60,56 miljoen mobiele telefoons, een toename van 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is te danken aan het succes van de Huawei P9, Huawei P9 Plus en het model van vorig jaar de Huawei P8.

iPhone 6s

iPhone 6s

De belangrijkste cijfers van Apple op een rij

Het was nog wachten op twee andere grote spelers op de smartphonemarkt: Apple en Samsung. De Zuid-Koreaanse smartphoneproducent presenteert later deze week zijn cijfers, Apple deed dat dat dinsdagavond Nederlandse tijd. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam er een einde aan de groeispurt die maar liefst vijftig opeenvolgende kwartalen aanhield. Helaas voor het Amerikaanse technologiebedrijf vielen de resultaten opnieuw lager uit dan verwacht.

Omzet en winst

Allereerst de omzet en winstcijfers. Apple boekte in de maanden april, mei en juni een omzet van 42,4 miljard dollar, omgerekend 38,6 miljard euro. Daarmee daalde de omzet in een jaar tijd met 15%. De nettowinst kwam uit op 7,8 miljard dollar of 7,1 miljard euro. Een jaar geleden mocht Apple nog een winst van 10,7 miljard dollar (9,7 miljard euro) in zijn boeken noteren.

iPhone

Ook met de verkoop van de iPhone ging het de afgelopen maanden niet goed. Apple zegt dat er in het tweede kwartaal 40,4 miljoen iPhones over de toonbank gingen. In de eerste drie maanden waren dat er nog 51,2 miljoen. Het ziet er naar uit dat de iPhone SE die in maart werd onthuld het tij niet heeft weten te keren voor Apple.

Het is te hopen voor de smartphonemaker dat de volgende generatie iPhone –de iPhone 7, iPhone 6SE, iPhone S of hoe hij ook gaat heten– een doorslaand succes wordt. De verwachtingen van kenners zijn niet al te hoog gespannen. Over het algemeen wordt gedacht dat de iPhone die Apple in september uit de doeken doek slechts een bescheiden upgrade is ten opzichte van het huidige vlaggenschepen: de iPhone 6S en iPhone 6S Plus. De eerstvolgende grote upgrade van de iPhone wordt in 2017 verwacht. Dan krijgt hij volgens de geruchten onder meer een AMOLED-scherm.

iPhone SE

iPhone SE

iPad

De iPad is al geruime tijd het zorgkindje van Apple. Jarenlang ging het voorspoedig met de verkoop van de high-end tablet, maar de laatste paar jaar gaat het alsmaar bergafwaarts. In het tweede kwartaal verkocht Apple slechts 9,95 miljoen iPads. Ter vergelijking: een jaar geleden kwam de iPad-verkoop nog uit op 10,93 miljoen en in de eerste drie maanden verkocht het bedrijf er 10,25 miljoen.

Het is niet alleen somber nieuws. Ondanks de lagere verkoopcijfers groeide de omzet uit de iPad-verkoop met 7%. Dat heef waarschijnlijk alles te maken met de iPad Pro (12.9) en iPad Pro (9.7): deze zijn fors duurder dan zijn voorgangers.

Mac en overige producten

Ook de verkoop van Mac-computers viel lager uit in vergelijking met voorgaande kwartalen. De afgelopen drie maanden verkocht Apple welgeteld 4,3 miljoen Mac-computers. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er 4,8 miljoen.

Dan heeft Apple tot slot nog een categorie ‘Overige’ op de balans staan. Producten zoals de Apple Watch, Apple TV, iPod, Apple Music en Beats-producten worden onder deze noemer geschaard. De omzet in deze categorie daalde met 16% naar 2,2 miljard dollar (2 miljard euro).

Luca Maestri, de financiële topman of CFO van Apple, benadrukte dat de omzet uit de dienstensector een recordhoogte behaalde. Deze steeg met 19% ten opzichte van vorig jaar. Ook de inkomsten uit de App Store vielen hoger dan ooit uit, zonder dat hij hier concrete cijfers bij noemde. Investeerders hebben het afgelopen kwartaal ruim 13 miljard dollar (11,85 miljard euro) uitbetaald gekregen.

Apple Watch

Apple Watch

Prognose

Voor het volgende kwartaal verwacht Apple een omzet tussen de 45,5 miljard en 47,5 miljard dollar te behalen. Apples aanstaande vlaggenschepen en iPad en ‘Overige’-categorie moeten dat zien te bewerkstelligen. Zo is het spannend om te zien of het Amerikaanse technologiebedrijf meer omzet weet te halen uit zijn muziekstreamingdienst Apple Music. Die werd vorig jaar september officieel onthuld, samen met de iPhone 6S, iPhone 6S Plus en iPad Pro (12.9).

Ondanks de tegenvallende cijfers is het aandeel van Apple niet hard onderuit gegaan. De koers daalde slechts 0,69%. Het heeft er alle schijn naar dat analisten rekening hielden met dit scenario en dat de koersdaling zodoende meevalt.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones