iPhone-verkoop stort onverwacht in

iPhone-verkoop stort onverwacht in

Apple verkocht minder iPhones in het eerste kwartaal van 2017 dan verwacht. Het Amerikaanse technologiebedrijf verkocht in de eerste drie maanden slechts 50,76 miljoen mobiele telefoons. Andere producten en diensten als de Apple Watch en Apple Music presteerden boven verwachting goed.

Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van Apple, die dinsdagavond Nederlandse tijd bekend zijn gemaakt.

iPhone-verkoop

50,76 miljoen smartphones: er zijn genoeg fabrikanten die alleen maar kunnen dromen van dergelijke cijfers. Er zijn genoeg spelers op de smartphonemarkt die in een jaar tijd nog niet eens zo veel toestellen verkopen. Apple heeft er slechts drie maanden om zo veel iPhones aan de consument te slijten.

Ruim 50 miljoen mobiele telefoons klinkt dus als een astronomisch groot aantal, maar valt voor een bedrijf als Apple toch enigszins tegen. Tegen de verwachting in verkocht Apple in het eerste kwartaal minder smartphones dan verwacht. Vorig jaar verkocht Apple in dezelfde periode 51,19 miljoen iPhones. Al met al komt het neer op een daling van 0,84 procent in een jaar tijd. Vergelijken we de verkoopcijfers met de laatste drie maanden van 2016, dan komt de daling van de smartphoneverkoop uit op bijna 35 procent. Helemaal eerlijk is die vergelijking niet: het vierde kwartaal is traditioneel gezien het beste kwartaal voor fabrikanten vanwege de feestdagen, en toen verkocht Apple een recordaantal telefoons.

Analisten voorspelden dat Apple in het eerste kwartaal meer iPhones zou verkopen dan afgelopen jaar. Dat had alles te maken met de lancering van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus in september 2016. Apple slaagde er niet in om consumenten warm te laten lopen voor de nieuwste modellen. Een andere verklaring is dat liefhebbers vol spanning wachten op de jubileumuitvoering die we in september verwachten, de veelbesproken iPhone 8 / iPhone X.

Bij de toelichting van de financiële cijfers trok CEO Tim Cook het boetekleed aan, maar probeerde de ontwikkeling desalniettemin een positieve wending te geven. De topman zei dat hij de populariteit van de iPhone 7 Plus verkeerd had ingeschat. De vraag naar de Plus-variant was volgens hem veel sterker dan de reguliere uitvoering. Zodoende ontstonden er in sommige landen een tekort aan iPhone 7 Plus telefoons, wat zijn impact heeft gehad in de verkoopcijfers. Cook zegt van zijn fouten te leren en ‘meer balans’ te zullen aanbrengen in het aantal geproduceerde iPhone 7 Plus toestellen.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

iPads en Mac-computers

Niet alleen verkocht Apple minder iPhones: ook gingen er in de eerste drie maanden van het jaar minder tablets over de toonbank. De iPad-verkoop daalde in een jaar tijd van 10,25 miljoen naar 8,92 miljoen, een daling van 13 procent. De verkoop van Mac-computers zat daarentegen in de lift. Apple verkocht in het eerste kwartaal 4,2 miljoen Mac-computers, een stijging van omgerekend 5 procent.

Overige producenten

Naast de iPhone, iPad en Mac heeft Apple nog twee andere categorieën opgenomen in de kwartaalcijfers: diensten en overige producten. Bij diensten moet je denken aan producten als de Apple Store, Apple Music en AppleCare. Tot de categorie ‘overige’ vallen producten als de Apple Watch, AirPods en Beats-producten. De omzet uit de categorie diensten steeg met 17,5 procent tot net iets meer dan 7 miljard dollar. De overige producten genereerden een omzet van 2,88 miljard dollar, tegenover een bedrag van 2,19 miljard dollar een jaar eerder, een toename van 31,25 procent.

Omzet en winst

Ondanks de tegenvallende verkoopcijfers mag Apple hogere omzet en winst in de boeken noteren. De totale omzet nam toe met 4,6 procent van 50,6 miljard dollar naar 52,9 miljard dollar. De winst steeg het afgelopen jaar van 10,5 miljard dollar naar 11 miljard dollar, oftewel een toename van 4,8 procent.

Voor het komende kwartaal voorspelt Apple een omzet tussen de 43,5 miljard dollar en 45,5 miljard dollar te verzilveren. Analisten zijn minder optimistisch en voorspellen zwaar weer voor het Amerikaanse technologiebedrijf. Volgens hen zal Apple het nog moeilijk genoeg krijgen om consumenten te overtuigen om niet te wachten tot de volgende generatie iPhone, maar nu al een nieuw toestel aan te schaffen.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones