iPhone X heeft het beste scherm van allemaal

iPhone X heeft het beste scherm van allemaal

Samsung moet haar titel afstaan aan Apple. Welke titel? De eretitel dat hun nieuwste vlaggenschip het allerbeste scherm heeft van alle smartphones die je momenteel kunt krijgen. Het is de iPhone X die ermee aan de haal gaat. Volgens DisplayMate Technologies heeft het nieuwste vlaggenschip van Apple het beste OLED-scherm dat je op dit moment voor je geld kunt krijgen.

Vlak na de lancering van de Samsung Galaxy Note 8 ging Raymond Soneira, oprichter en CEO van DisplayMate Technologies, aan de slag met het vlaggenschip. Volgens de expert had dit toestel het allerbeste scherm dat hij tot dan toe getest had. Naast een hoge resolutie en 18:9 beeldverhouding heeft het scherm een groot kleurbereik, hoge schermhelderheid en zeer lage zonreflectie. En het feit dat je er HDR-content mee kunt afspelen speelde uiteraard ook mee in de overweging.

Inmiddels zijn we iets meer dan twee maanden verder en moet de Samsung Galaxy Note 8 haar eretitel afstaan. Volgens Soneira is het scherm van de iPhone X nog net iets beter dan Samsungs laatste vlaggenschip. Saillant detail: het OLED-display dat Apple gebruikt op haar nieuwste aanwinst, is afkomstig van Samsung. Het zou ons dus niet verbazen als Samsung binnenkort weer de titel van Apple afpakt.

Daarom is het scherm van de iPhone X zo goed

Zoals gebruikelijk heeft Soneira een lijvige blog online gezet waarom het scherm van de iPhone X zo goed is. Het is de eerste keer dat Apple een OLED-scherm of Super Retina HD-display verwerkt in een vlaggenschip. Al zijn voorgangers hadden een LCD-display. OLED-schermen hebben diverse voordelen ten opzichte van LCD-panelen. Zo is het kleurbereik een stuk groter en zien kleuren er nog mooier en verzadigder uit. Doordat iedere pixel uit drie kleinere subpixels bestaat die individueel en onafhankelijk van elkaar in- en uitgeschakeld kunnen worden, ziet zwart er pikzwart uit. LCD-schermen stralen zeer weinig licht uit om de kleur zwart te reproduceren. Hoe je het ook wendt of keert, zwart op LCD-schermen is minder zwart dan op OLED-displays. Tevens hebben OLED-schermen betere contrasten, scherpere contouren en zijn ze energiezuiniger dan OLED-schermen.

Soneira is onder meer te spreken over de kleurkalibratie van Apple. Kleuren zien er hierdoor zeer accuraat en natuurgetrouw uit, bijna tegen het perfecte aan. Hij vindt het tevens lovenswaardig dat Apple erin geslaagd is om het scherm groter te maken zonder te veel aan de dimensies van het toestel te morrelen. De beeldverhouding van de iPhone X bedraagt volgens Soneira 19,5:9, wat 22 procent groter is dan de aloude 16:9 verhouding. De subpixels hebben de vorm van kleine diamanten waardoor kleuren er nog scherper en levendiger uitzien. De maximale schermhelderheid van Apple’s vlaggenschip bedraagt 809 nits. De Galaxy Note 8 kwam volgens Soneira niet verder dan 560 nits. Hoe hoger dit getal, des te beter je scherm in het felle zonlicht kunt lezen.

Andere aspecten waar Soneira vol lof over spreekt zijn onder andere Mobile HDR, Nachtmodus of de uitstraling van blauwlicht te verminderen, de True Tone kijkmodus, de grote kijkhoeken en flinterdunne randen rondom het scherm. Al met al verdient de iPhone X om al deze redenen de titel ‘het allerbeste smartphonescherm’.

iPhone X

 

Kleurverandering

Het onderzoek van DisplayMate Technologies volgt enkele dagen na de waarschuwing van Apple dat de kleurweergave van het OLED-scherm mettertijd kan veranderen. Ook de gevreesde inbrandproblemen -waarbij je een restbeeld ziet van een icoontje nadat deze uit beeld is- kunnen zich op termijn voordoen bij dit type scherm. Op een speciale ondersteuningspagina waarschuwt Apple hiervoor. Zo schrijft het Amerikaanse technologiebedrijf:

“Als u vanuit een andere hoek naar een OLED-beeldscherm kijkt, ziet u mogelijk verschillen in kleur en tint. Dit is kenmerkend en normaal gedrag voor OLED-beeldscherm. OLED-beeldschermen gaan langer mee dan normale beeldschermen, waardoor ze mogelijk kleine zichtbare veranderingen vertonen. Dit is ook normaal gedrag en kan bijvoorbeeld inbranding of ingebrande beelden betekenen, waarbij het beeldscherm een vaag restbeeld laat zien, zelfs als er nieuw beeld wordt weergegeven. Dit treedt in hoogst uitzonderlijke gevallen op, bijvoorbeeld als hetzelfde beeld met hoog contrast langdurig en continu wordt weergegeven. Het Super Retina-display is zodanig ontworpen dat het als beste in de industrie OLED-inbrandeffecten vermindert.”

Over de iPhone X

De iPhone X heeft een 5,8 inch groot OLED-scherm met een resolutie van 2436 bij 1125 pixels. Op een kleine inham aan de bovenkant na bedekt het scherm heel de voorzijde van het toestel. Daar vinden we de door Apple ontwikkelde TrueDepth-camera die Apple heeft ontwikkeld voor Face ID en Animoji te maken. Deze scant op 30.000 punten je gezicht en maakt daar een profiel van die het lokaal opslaat op de Secure Enclave. Apple belooft dat Face ID je gezicht ook herkent als je je baard laat staan of gezichtsbedekkende kleding draagt.

Onder de motorkap vinden we de A11 Bionic chip met een vernieuwde grafische processor of GPU en 3 GB werkgeheugen. De opslagcapaciteit is afhankelijk van de uitvoering die je kiest en bedraagt 64 GB of 256 GB. Achterop heeft Apple twee 12 megapixelcamera’s geplaatst die beide uitgerust zijn met optische beeldstabilisatie (OIS). Je kunt hier wederom portretfoto’s met bokeh-effect schieten. Deze Portretmodus is bovendien uitgebreid met een bètaversie van Portretbelichting. Selfies schiet je met een 7 megapixelcamera.

De iPhone X is een van de eerste vlaggenschepen van Apple die je draadloos kunt opladen. Hiervoor gebruikt Apple de Qi-standaard. Dat betekent dat hij overweg kan met draadloze opladers van andere fabrikanten dan Apple. Net als zijn voorgangers is de iPhone X stof- en waterdicht dankzij de IP67 certificering. Tot slot kun je direct met iOS 11.1 aan de slag, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem.

Het instapmodel van de iPhone X met 64 GB intern geheugen host 1.159 euro. Wil je meer geheugen, dan betaal je de hoofdprijs van 1.329 euro.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones