iPhones significant langzamer na patch tegen Spectre

iPhones significant langzamer na patch tegen Spectre

Wie iOS 11.2.2 installeert op zijn of haar iPhone, loopt het risico dat zijn of haar toestel een stuk langzamer wordt. Melvin Mughal, een Nederlandse ondernemer en techliefhebber, voerde een experiment uit op een iPhone 6 voor en na de installatie van iOS 11.2.2. Het resultaat: de iPhone was gemiddeld zo’n 40 procent langzamer geworden.

Dat schrijft Melvin, ook wel beter bekend als Melv1n, op zijn blog.

Het nieuws over Meltdown en Specte zal je vast niet ontgaan zijn. Het zijn twee potentieel gevaarlijke beveiligingslekken die alle apparaten met een chip van Intel, AMD en ARM treffen. Het gaat dan om zo’n beetje alle moderne smartphones, maar ook laptops, tablets en servers die door bedrijven als Google, Dropbox en Amazon worden gebruikt. Door een designfout in de chipset is het mogelijk om informatie uit het geheugen te halen. We hebben het dan niet alleen over je vakantiekiekjes, video’s en tekstbestanden, maar ook over persoonlijke en gevoelige gegevens als gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens. Meltdown beperkt zich tot apparaten met een Intel-processor, Spectre vinden we op smartphones. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen Android en iOS.

Op je telefoon weerbaar te maken tegen de nieuwste beveiligingsrisico’s is er maar één oplossing: zo snel mogelijk de update installeren die de fabrikant uitrolt om het beveiligingslek te dichten. Veel bedrijven maken hier gelukkig snel werk van. Zo heeft Apple patches uitgerold als iOS 11.2.2, Safari 11.0.2 en MacOS Sierra 10.13.2. Google en Canonical, het bedrijf achter het besturingssysteem Ubuntu, hebben inmiddels ook al updates uitgerold om de lekken te dichten. Brian Krzanich, CEO van Intel, heeft beloofd om voor het einde van de maand een patch vrij te geven voor het lek in de CPU.

Prestaties

De update is zoals gezegd de enige oplossing tegen Meltdown en Spectre, maar komt met een belangrijke keerzijde. Smartphones en andere apparaten die de patch installeren worden hierdoor trager. Hoeveel trager precies is onderwerp van discussie onder experts. De schattingen lopen uiteen van 5 procent tot wel 30 procent.

Melvin Mughal besloot om te kijken wat voor impact iOS 11.2.2 had op zijn iPhone 6. Daarbij voerde hij op twee momenten de welbekende benchmark Geekbench 4 uit: vóór de update naar iOS 11.2.2 en vlak daarna. Daarbij draaiden er geen apps op de achtergrond zodat de benchmark de volledige capaciteit van de chipset kon benutten. Verder had hij de taal van het besturingssysteem ingesteld op Nederlands, had hij geen jailbreak toegepast op het toestel, had het toestel de originele batterij en was het geen refurbished of tweedehands telefoon.

Conclusie

Melvin verwerkte de resultaten in diverse tabellen. Hoe je er ook naar kijkt, de resultaten liegen er niet om. De prestaties van de chipset vielen na de installatie van iOS 11.2.2 aanzienlijk lager uit, gemiddeld tussen de 30 en 40 procent. Op sommige vlakken zag hij zelfs uitschieters met een prestatievermindering van ruim 50 procent.

Desondanks raadt hij iedereen aan om de nieuwste update te installeren. Hij noemt de oplossing voor Meltdown en Spectre -en dus de lagere prestaties- een ‘noodzakelijk kwaad’. “Het laat zien dat de boodschap uit de security community onverminderd belangrijk is: veiligheid mag niet ten koste gaan van prestaties”, aldus Melvin. Volgens sommige gebruikers worden de lage cijfers veroorzaakt door een oude batterij, een probleem dat officieel door Apple is erkend. Dat argument wijst Melvin echter direct van de hand. Volgens hem is door niemand aangetoond dat de prestatiescores zo laag uitvallen als je met een verouderde batterij werkt. Sterker nog, sommigen hebben aangetoond dat hun telefoon nog altijd even soepel draait, zelfs als de accu niet meer optimaal werkt.

 

Met deze getallen in het achterhoofd, wie heeft iOS 11.2.2 nog niet geïnstalleerd?

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding