Dit is het duurste land om een iPhone aan te schaffen

Dit is het duurste land om een iPhone aan te schaffen

Deutsche Bank heeft zijn jaarlijkse onderzoek naar hoe duur een iPhone is in verschillende landen zojuist gepubliceerd. Benieuwd welk land met de twijfelachtige eer mag strijken? Lees dan dit artikel.

It’s all about the money

Eventjes wat luchtig nieuws tussendoor. Het is algemeen bekend dat de iPhone niet bekend staat als telefoon met een voordelig prijskaartje. Dit is ook helemaal niet erg, aangezien de iPhone daar ook niet voor gemaakt is. De iPhone staat voor gelikt design, puike prestaties en een fantastische ervaring. Dat mag wat kosten, zo vinden ook wij. Er zijn echter wel wat verschillen te bespeuren in de prijzen van iPhones wereldwijd. Gelukkig komt daar een onderzoek van financieel conglomeraat Deutsche Bank om de hoek kijken. Marktanalist Jim Reid die werkzaam is bij de bank onderzoekt elke jaar hoe duur het is om in een iPhone te kopen in 33 landen. Benieuwd welk land het duurst is?

En de winnaar is…

Turkije. Die hadden wij niet zien aankomen. In Turkije kost een iPhone 7 met 128 GB interne opslag maar liefst een kleine 1100 euro. Dit is flink hoger dan de ongeveer 820 euro die je kwijt bent voor een exemplaar in ons kikkerlandje. De rest van de top vijf wordt gecomplementeerd door Brazilië, Rusland, Griekenland en Polen. De precieze bedragen, veranderingen ten opzichte van vorig jaar en een vergelijking met de prijs in de Verenigde Staten vallen in onderstaande tabel te aanschouwen. Nederland vinden we terug op de gedeelde vijftiende plaats. Wij betalen gemiddeld zo’n 118 procent van de prijs die een consument in de VS moet neerleggen voor dezelfde telefoon. Het onderzoek graaft niet diep naar de precieze oorzaken van de hoge prijskaartjes in onder meer Turkije, maar we kunnen hier wel een inschatting van maken.

Hoe komt dit?

Vermoedelijk zijn de politieke spanningen binnen Turkije een grote bron van de hoge prijzen. Zo rapporteerde zakenblad Business Insider onlangs al dat meerdere producten die geïmporteerd moeten worden flink in prijs zijn gestegen. De iPhone lijkt hiermee geen uitzondering. Ook de bijzonder instabiele koers van de Turkse valuta, de Lira, helpt niet mee. Verder blijft een product als een iPhone in veel landen ook simpelweg gewoon een ontzettend duur product en slechts weggelegd voor een kleine groep. Zo berekend Reid in het rapport dat het gemiddelde maandloon in Turkije ruim 460 euro bedraagt. Een iPhone 7 met 128 GB opslag kost dan dus simpelweg bijna tweeënhalf maandsalaris.

Overigens zijn alle cijfers onttrokken aan de prijzen van officiële Apple stores in bovenstaande landen. De onderzoeker vermeldt hierbij dat, ook al zijn de prijzen hoger dan bij ‘ons’, de prijzen via het officiële verkoopkanaal nog steeds het voordeligst waren.

 

 

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones