Jolla onthult tweede smartphone: Jolla C

Jolla onthult tweede smartphone: Jolla C

Jolla heeft zijn smartphoneassortiment uitgebreid met een tweede model: de Jolla C. Het toestel heeft een gelimiteerde oplage van duizend exemplaren en is bovendien alleen te bestellen voor deelnemers aan het Sailfish Community Device Program. Oftewel, de Jolla C is een zeer exclusief toestel dat voor slechts een handjevol mensen beschikbaar is.

Over Jolla

Nog nooit van Jolla gehoord? Jolla is net als Nokia een Fins technologiebedrijf dat zich bezighoudt met de productie van smartphones. Het is begin 2011 opgericht en verwierf naamsbekendheid door de ontwikkeling van zijn eigen besturingssysteem Sailfish OS. Dit is een voortzetting van het geflopte besturingssysteem MeeGo, dat in 2010 is ontwikkeld door Nokia en Intel. In oktober 2011 trokken beide bedrijven de stekker uit dit project. In plaats daarvan werd het voortgezet als open source project waar de community zelf aan kon sleutelen. Dit is uiteindelijk om gesleuteld tot Sailfish OS. Hiermee wil Jolla de strijd aangaan met Android en iOS.

Eind 2013 lanceerde de Finse startup zijn eerste mobiele telefoon: Jolla. Het toestel was aanvankelijk alleen in Europa verkrijgbaar, maar vond later zijn weg naar andere landen. Nadien heeft Jolla nooit meer een andere smartphone uitgebracht.

Jolla Tablet

Jolla Tablet

Wel probeerde het bedrijf een impact op de tabletmarkt te maken door de eerste tablet te creëren die met behulp van crowdfunding tot stand is gekomen: de Jolla Tablet. Aanvankelijk leek het een regelrechte hit te worden. Zo probeerde Jolla eind 2014 via Indiegogo een bedrag van 380.000 dollar op te halen. Echter, na 48 uur tikte de teller al meer dan één miljoen dollar aan. Uiteindelijk sleepte Jolla ruim 2,5 miljoen dollar via het corwfundingplatform. Vanwege het succes probeerde het een tweede variant te realiseren: een met standaard 64GB intern geheugen.

Het leek er echt van te komen, maar het bedrijf belandde van de regen in de drup. Door productie- en distributieproblemen moest het bedrijf de levering van de eerste exemplaren verschillende keren uitstellen. Jolla verkeerde enkele malen in financieel zwaar weer, onlangs nog eind vorig jaar. Maar iedere keer weet het bedrijf overeind te kruipen doordat het extra geld krijgt van investeerders. Begin dit jaar maakte het bedrijf bekend dat het niet alle backers een exemplaar van de Jolla Tablet kon leveren. Jolla bood de donateurs de mogelijkheid om de helft van het door hen gedoneerde geld terug te vragen.

Jolla C

Specificaties Jolla C

Donderdagavond Nederlandse tijd lanceerde het Finse bedrijf de Jolla C. De specificaties zijn niet om over naar huis te schrijven: het betreft overduidelijk een budgettoestel met low-end specs. Zo heeft de Jolla C een 5 inch IPS LCD-scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels en een pixeldichtheid van 293 ppi. Onder de motorkap heeft Jolla een 1.3GHz Qualcomm Snapdragon 212 quadcore-processor gestopt. Niet bepaald een krachtpatser, maar krachtig genoeg voor alledaagse zaken zoals surfen op internet, social media bekijken en whatsappen. De CPU gaat gepaard met 2GB RAM en 16GB intern geheugen. De opslagcapaciteit is uit te breiden tot 32GB met microSD-kaart.

Aan de achterkant heeft Jolla een 8 megapixelcamera met autofocus en LED-flash verwerkt. Aan de voorkant moet je genoegen nemen met een 2 megapixel front-facing camera. Opmerkelijk genoeg is de smartphone voorzien van 4G-module voor razendsnel internet. Of deze geschikt is voor de Nederlandse 4G-netwerken is niet duidelijk. Daarnaast heb je de beschikking over WiFi, Bluetooth, GPS en microUSB. De 2.500 mAh batterij is te vervangen door een andere accu. Het toestel draait op Sailfish OS 2.0, is 9,6 millimeter dik en weegt 150 gram.

Prijs en beschikbaarheid

Zoals gezegd is de Jolla C slechts voor een handjevol mensen beschikbaar. Jolla heeft namelijk maar duizend exemplaren van het toestel laten fabriceren. Daarbovenop moet je lid zijn van het Sailfish Community Device Program. Zo niet, dan heb je geen recht van spreken om de smartphone te bestellen.

Ben je toevallig lid van deze groep? Dan mag je de Jolla C gratis en voor niets bestellen. Er moet wel bij gezegd worden dat het lidmaatschap 169 euro kost. Daarnaast geeft Jolla je maar beperkte garantie. Als de telefoon defect wordt afgeleverd, dan heb je recht op een nieuwe. Als hij gaandeweg kapot gaat, dan zit je met de gebakken peren omdat Jolla dan geen garantie biedt.

Jolla C

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones