KPN meet recordverbruik mobiele data tijdens jaarwisseling

KPN meet recordverbruik mobiele data tijdens jaarwisseling

Klanten van KPN hebben tijdens de jaarwisseling een record hoeveelheid aan mobiele data verstookt. In totaal verbruikten alle abonnees gezamenlijk 65 procent meer data ten opzichte van vorig jaar. Desondanks is de toename dit jaar kleiner dan voorgaande jaren.

Dat blijkt uit data die KPN heeft verzameld tijdens de jaarwisseling, zo schrijft de provider in een persbericht.

Allereerst namens de voltallige redactie van Telefoonabonnement.nl: gelukkig nieuwjaar! Hopelijk is de jaarwisseling goed verlopen en hebben jullie het nieuwe jaar feestelijk ingeluid. Klanten van KPN hebben in ieder geval massaal hun nieuwjaarswensen overgebracht aan hun vrienden, familie, collega’s en kennissen. Uit de verzamelde data blijkt dat zij tussen 22:00 en 4:00 meer dan 128 TB -dat is TB, oftewel terabyte- aan mobiele data hebben verstookt. Dan kun je denken aan het versturen van WhatsApp-berichten, maar ook het plaatsen van video’s op Facebook of YouTube en foto’s op Instagram.

Dat klinkt als een gigantische hoeveelheid data en dat is het ook. Ter vergelijking: dat zijn een slordige 200 films in Blu-ray kwaliteit die verbruikt zijn van oud op nieuw. Het is een forse toename in mobiele datagebruik ten opzichte van voorgaande jaren. Van 2012 op 2013 verbruikten klanten van KPN nog slechts 6,1 TB. Bij de jaarwisseling van 2016 op 2017 lag het verbruik bij KPN op 77,8 TB. Dat betekent dat KPN-klanten bij de recente jaarwisseling 65 procent meer mobiele data verstookten. De piek in het dataverkeer lag rond half 1 ’s nachts.

Bellen en sms

Ook is er in groten getale gebeld en ge-sms’t. De afgelopen jaarwisseling vinden er zo’n 4 miljoen telefoongesprekken plaats. Dat is een daling van 37,5 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Destijds werden er nog 4,6 miljoen telefoongesprekken gevoerd. Weliswaar belden er deze jaarwisseling minder mensen om mensen uit hun omgeving een gelukkig nieuwjaar te wensen, ze belden gemiddeld wel een stuk langer. Het aantal belminuten steeg met ongeveer 240.000 ten opzichte van 2012/2013. De piek was, hoe kan het ook anders, net even na middernacht.

Als de laatste oud-en-nieuwviering iets duidelijk laat zien, is dat sms een gedateerd medium is om de beste nieuwjaarswensen over te brengen. Vijf jaar geleden verstuurden alle klanten van KPN gezamenlijk nog 12,8 miljoen sms-berichten. Dit jaar stopte de teller al op 3,2 miljoen. De oorzaak daarvan is duidelijk: dat is de toegenomen populariteit van diensten als WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger. Daarmee kun je gratis berichten versturen. Voor een sms-bundel moet je apart afrekenen. Er zijn dan ook steeds minder abonnees die zo’n bundel afnemen als ze een telefoonabonnement afsluiten.

Bekijk het laatste nieuws over KPN:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding