1 oktober 2014 door in Apple.

Krijgt Apple staatssteun van Ierland? Het lijkt erop van wel. De Europese Commissie is een onderzoek gestart om uit te zoeken of dat waar is. Er zouden oneerlijke voordelen gecreëerd zijn voor Apple op de markt. Als het waar blijkt te zijn, kan Apple een miljardenboete krijgen. Apple weet echter zelf van niets en geeft aan geen speciale behandeling te hebben gekregen van Ierse officials.

Met de vermeende staatssteun van Ierland zou Apple onder andere lagere belastingtarieven hebben gekregen. Voor nu krijgt Ierland vier weken de tijd om alle documenten die relevant zijn over te dragen aan de Europese Commissie.

Belastingontwijking

Het is al langer bekend dat Apple op een legale manier belasting ontwijkt door deze via twee dochterondernemingen in Ierland te laten lopen, Apple Sales International (ASI) en Apple Operations Europe (AOE). Er zijn wetswijzigingen doorgevoerd waarmee dit niet meer mogelijk zou zijn, maar het lijkt erop dat beide partijen zich daar niet bij hebben neergelegd.

Ook de financiële gegevens van deze twee ondernemingen wil de Europese Commissie hebben voor haar onderzoek. Ze wil ook weten hoeveel werknemers er in dienst zijn en wat de financiële afspraken zijn tussen de twee dochterondernemingen en Apple zelf.

Lage belasting

Vroeger was de belasting in Ierland relatief laag. En dus besloot Apple in 1980 om daar haar hoofdkantoor neer te zetten. Echter, toen ging de belasting omhoog. Apple maakte aanstalten om te vertrekken. Dat zou de reden zijn voor Ierland om speciaal voor Apple niets te veranderen aan de belasting: al meer dan twintig jaar lang.

Apple ontkent de aantijging en zegt dat het bedrijf zich aan dezelfde belastingwetten moet houden als de vele andere bedrijven die zaken doen in Ierland. Ook zegt Apple dat het huidige belastingbedrag sinds 2007 tien keer zoveel is.

Als het wel waar blijkt te zijn, komt alles neer op Apple en krijgt het bedrijf een boete die kan oplopen tot miljarden.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones