Kwartaalcijfers Samsung: Beter dan verwacht

Samsung‘s eerste kwartaalcijfers van 2015 zijn bekend. De conclusie: minder winst en omzet dan een jaar terug. Maar minder slecht dan verwacht: de fabrikant ziet een licht financieel herstel in de cijfers, welke van de periode in aanloop naar de nieuwe Galaxy S6 zijn.

Omzet

In totaal behaalde Samsung 53,7 biljoen aan omzet in de periode van januari, februari en maart. Dat is ruim 45 miljoen euro. Dat is 12,5 procent minder dan een jaar ervoor. Het lichte herstel is wel zichtbaar in vergelijking met het vierde kwartaal van 2014 (ofwel, het voorgaande kwartaal).

Winst

Wat betreft de winstcijfers zijn deze nog slechter dan een jaar geleden, al scoren deze beter dan de drie voorgaande kwartalen. In totaal komt de operationele winst neer op 5,9 biljoen (net wat minder dan 5 miljard euro). Dat is een daling van 31 procent ten opzichte van een jaar geleden. Maar hé, er werd minder verwacht.

De reden dat er meer winst geboekt is dan verwacht, is vooral te danken aan de processors en schermen die de fabrikant aan andere partijen heeft afgeleverd. Deze kennen een groeiende afzet en compenseren daarmee de verminderende afzet van smartphones. Ook Samsung’s nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S6, helpt mee om het cijferboekje van de telecomgigant op te krikken. En dat is nodig, want de laatste anderhalf jaar zijn de cijfers niet bepaald hoopgevend.

Galaxy S6

Aanstaande vrijdag krijgt de Galaxy S6 (Edge) een Nederlandse release. De productie van het toestel zou al verhoogd zijn door de vele voorbestellingen (lees: miljoenen) die providers al geplaatst hebben. Analisten verwachten dat de Galaxy S6 een recordaantal keer verkocht zal worden en dat de tweede kwartaalcijfers van dit jaar herstel zullen aantonen van de geleden schade van de laatste zes kwartalen.

Overigens zijn de precieze cijfers van Samsung Mobile niet bekend, deze moeten nog volgen. Onderzoekers verwachten dat de omzet ‘slechts’ 5 procent zal dalen in vergelijking met een jaar terug, vooral te danken aan de verkoop van budgettoestellen.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones