Marktaandeel iOS en Android groeit

droid_con150Android en iOS zijn de enige twee mobiele besturingssystemen die blijven groeien. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau IDC over het tweede kwartaal van 2014. Android en iOS zijn samen goed voor maar liefst 96,4 procent van de smartphonemarkt. Het noodlijdende Windows Phone ziet zijn aandeel daarentegen opnieuw afnemen.

In totaal zijn er dit kwartaal volgens IDC maar liefst 301,3 miljoen smartphones verscheept. Dat komt neer op een stijging van wel 25,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal een jaar geleden. Toen gingen er nog 240,5 smartphones over de toonbank. Er is dan ook sprake van een enorme toename.

Besturingssystemen

Van alle verscheepte smartphones is Android heer en meester met maar liefst 84,7 procent van alle toestellen. Op de tweede plaats staat iOS met een bescheiden 11,7 procent. De top drie wordt afgesloten door het Windows Phone van Microsoft. Dat besturingssysteem moet het doen met slechts 2,5 procent van het totaal aantal toestellen.

Android

Het aantal verscheepte toestellen met Android als besturingssysteem is het afgelopen jaar explosief toegenomen met maar liefst 33,3 procent naar 255,3 miljoen. Volgens IDC is deze stijging te danken aan het feit dat Android veel goedkope smartphones maakt, die in opkomende markten erg populair zijn.

Apple’s besturingssysteem iOS blijft weliswaar groeien, het marktaandeel neemt wel af. Het afgelopen kwartaal verkocht Apple met 35,2 miljoen exemplaren meer smartphones dan een jaar geleden, maar het marktaandeel zakt van 13 naar 11,7 procent.

Op de vierde plek staat het vroeger zo populaire Blackberry. Daarna komen alle overige besturingssystemen, die zo’n 0,5 procent van de totale markt beheersten. Enkele bekende besturingssystemen die tot deze categorie behoren zijn Tizen (van Samsung), Firefox OS en Ubuntu

Verdeling in prijs

IDC publiceerde ook een verdeling in prijs per besturingssysteem. Daarin is duidelijk te zien dat Apple vooral telefoons weet te verkopen in het dure segment, door de high-end iPhones. Low-end smartphones worden vooral gekocht met Android of Windows Phone als besturingssysteem.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones