Microsoft brengt Windows 10 officieel uit

Windows 10Microsoft heeft Windows 10 officieel aangekondigd. Deze opvolger van Windows 8 (die verrassend genoeg níet Windows 9 heet) brengt een aantal veranderingen met zich mee. Zo komt het oude startmenu weer terug, en wordt de scheiding tussen desktop-tablet-smartphone duidelijker dan bij Windows 8.

Microsoft komt met Windows 10 met een besturingssysteem dat voor al zijn devices geschikt is. Windows 10 zal dan ook draaien op pc’s, tablets en laptops, en zal daarnaast ook Windows Phone vervangen. Het besturingssysteem voor Microsoft-telefoons heette voorheen Windows Mobile. De naam werd enkele jaren geleden veranderd naar Windows Phone, maar Microsoft lijkt een universeel besturingssysteem te introduceren dat voor alle apparaten geschikt is. Ook de spelcomputer Xbox One van Microsoft zal gaan draaien op Windows 10.

Specificaties

Volgens Microsoft ondersteunt het nieuwe besturingssysteem schermformaten van 4 tot 80 inch. Het nieuwe systeem bevat een groot aantal vernieuwingen ten opzichte van Windows 8 en 8.1 die respectievelijk in 2012 en 2013 uitkwamen. Zo past deze nieuwe versie zich beter aan aan het soort apparaat waarop het besturingssysteem actief is. Er wordt bijvoorbeeld bij een tablet een aangepaste touch-interface getoond. Die look lijkt veel op de huidige interface bij Windows 8. Gebruikers op desktops of laptops zien echter een meer traditionele weergave, met een speciaal bureaublad en startmenu.

Startmenu

Vooral het startmenu en de startknop zijn opvallende nieuwkomers in Windows 10. Althans, van nieuwkomers is eigenlijk geen sprake, aangezien Windows 8 het enige besturingssysteem is waarbij Windows het zonder startmenu moest doen.

De startknop zit – net zoals nu in Windows 7 – linksonder, en opent een vernieuwd startmenu met verschillende apps, mappen en zelfs interactieve widgets.

Windows 10 voor smartphones

Op de perspresentatie van Microsoft waarbij het bedrijf Windows 10 introduceerde, is weinig gezegd over wat de nieuwe versie voor smartphones gaat betekenen. Een gerucht dat al lang de ronde deed is echter wel bevestigd: de naam ‘Windows Phone’ gaat definitief verdwijnen. Windows 10 wordt het universele besturingssysteem voor alle apparaten die op de OS van Microsoft draaien. Microsoft wil hiermee de uitwisselbaarheid van gegevens tussen verschillende devices verbeteren.

Bekijk het laatste nieuws over Windows Phone:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones