Microsoft komt met eigen NFC-betaaldienst

Microsoft komt met eigen NFC-betaaldienst

Microsoft lanceert deze zomer zijn eigen mobiele betaaldienst. Net als de betaaldiensten van concurrenten maakt die van het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf gebruik van Near Field Communication (NFC). Mensen die een smartphone hebben die op Windows 10 Mobile draait, kunnen met de vernieuwde Wallet 2.0 app mobiele betalingen verrichten.

Dat schrijft Android Central, dat de hand wist te leggen op een interne build van de nieuwe Wallet 2.0 app. Wellicht behoort de redacteur tot de Fast Ring van het Windows Insider Program, wat inhoudt dat hij als een van de eersten met nieuwe functionaliteiten mag spelen.

Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay: er zijn anno 2016 een groot aantal mobiele betaaldiensten beschikbaar. Op kleine schaal echter, want geen van deze diensten is momenteel in ons land te gebruiken, of slechts met een handjevol toestellen. Zo is Apple Pay alleen beschikbaar met de iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE en Apple Watch. Maar daar komt in de nabije toekomst absoluut verandering in.

Tap To Pay

Grote ontbrekende in het bovenstaande lijstje met mobiele betaaldiensten is Microsoft. Weliswaar kent het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf Wallet, een digitale portemonnee waar je geld aan kunt toevoegen om via internet betalingen te verrichten. Dat is uiteraard niet hetzelfde als mobiel betalen met concurrerende diensten. Microsoft is druk doende met het maken van een eigen mobiele betaaldienst.

Om mobiele betalingen te verrichten maakt Microsoft gebruik van de Host Card Emulation (HCE). Dat houdt simpel gezegd in dat je op alle plekken waar je via NFC kunt betalen ook met Microsofts mobiele betaaldienst terecht kunt. Net als concurrenten werkt Microsofts alternatief volgens Tap To Pay principe. Dat betekent dat kleine bedragen met een eenvoudige druk op het scherm kunt betalen. Dat moet het uitrollen straks een stuk makkelijker maken.

Authenticatie

Hoe het authenticatieproces verloopt is niet bekend. Dankzij Windows Central weten we dat het mogelijk is om betalingen te beveiligen met Windows Hello. De software scant je iris en herkent jou als de eigenaar van de smartphone. Daarna vindt de daadwerkelijke betaling plaats, niet eerder. Of dit ook tegelijkertijd de authenticatie vormt voor een betaling is onduidelijk.Windows Hello is momenteel alleen beschikbaar op de Microsoft Lumia 950 en Microsoft Lumia 950 XL.

Bij concurrenten vindt goedkeuring plaats via een vingerafdruksensor. Aangezien smartphones met Windows Phone of Windows 10 Mobile geen vingerafdrukscanner hebben, is een betaling autoriseren op deze manier nog verre toekomstmuziek.

Beschikbaarheid

Microsofts mobiele betaaldienst verschijnt hoogstwaarschijnlijk deze zomer. Dat is het moment dat het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf de Windows Anniversary Update lanceert. Dat is een grote update die Microsoft deze zomer uitbrengt ter gelegenheid van de eerste verjaardag van Windows 10. Deze update ondersteunt onder meer vingerafdruksensoren. Volgens de laatste stand van zaken is de HP Elite x3 uitgerust met een vingerafdrukscanner.

De kans is groot dat de dienst van Microsoft deze zomer eerst alleen in de Verenigde Staten wordt uitgerold en pas op een later tijdstip naar Europa komt. Over het hoe, wat en wanneer is niets bekend.

Bekijk het laatste nieuws over Microsoft:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones