Minister wil veiling 3G-frequenties uitstellen

Henk KampMinister Kamp van Economische Zaken is van plan om het veilen van de 2100 mHz-band-frequenties uit te stellen. De frequentie, die door alle Nederlandse providers wordt gebruikt voor het aanbod van 3G-internet, zou aanvankelijk volgend jaar opnieuw worden geveild. Kamp is echter voornemens om die veiling van de 2100 mHz-frequenties uit te stellen.

De huidige overeenkomst tussen de overheid en de providers loopt tot 2016. Minister Kamp wil het recht om van de frequenties gebruik te maken echter eenmalig verlengbaar maken. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

ACM

De geplande verlenging komt niet geheel onverwachts. Vorig jaar pleitte de Autoriteit Consument en Markt al voor het overwegen van uitstel. Eind 2012 werden al verschillende frequentiebanden voor 4G-netwerken geveild. Volgens de toezichthouder ACM moeten de volledige effecten van die veiling nog duidelijk worden.

Daarmee doelt de toezichthouder onder ander op het 4G-netwerk van Tele2, dat nog niet volledig operabel is. De provider lanceert het nieuwste mobiele netwerk pas als er sprake is van een volledige dekking in Nederland. Onder meer onderzoeksbureau Kwink Groep oordeelt dan ook dat het nog te vroeg is om te stellen dat de veiling voor effectieve concurrentie zal zorgen, zoals het doel van het kabinet was.

Uitstellen veiling

Het uitstellen van de veiling is er daarom op gericht om op een later tijdstip de concurrentiepositie van providers te kunnen verbeteren. Zo zou het makkelijker zijn voor nieuwkomers om de markt van de 3G-frequenties binnen te dringen.

Het is vooralsnog onduidelijk voor hoeveel jaar de veiling zal worden uitgesteld. De ACM adviseert echter een uitstel van drie jaar.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones