MIT: iPhone volledig uit de VS, 30 dollar duurder

MIT: iPhone volledig uit de VS, 30 dollar duurder

Apple moet volgens Amerikaanse presidentskandidaten zijn iPhones in de VS fabriceren, the all American iPhone.

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft onderzoek gedaan naar de kosten hiervan. De resultaten zijn opvallend en onverwacht te noemen.

Volledig Amerikaanse iPhone

Er heerst aanhoudende druk van twee presidentskandidaten op Apple. De beide kandidaten willen dat de Amerikaanse fabrikant meer producten in het thuisland maakt. Vanuit die druk is het interessant om te zien wat de extra kosten zijn voor fabricage in Amerika. 9to5Mac bericht de bevindingen van een onderzoek van het MIT, zij hebben de kosten onderzocht van iPhone fabricage in de VS. De uitkomsten zijn zeer verrassend te noemen. MIT kwam al snel voor een belangrijks vraag te staan. Want wat betekent volledig uit Amerika? Is het dan ook van belang dat alle onderdelen uit Amerika komen of is het genoeg om de producten in Amerika te fabriceren. MIT analyseert beide scenario’s.

iPhone Onderdelen

Bovenstaand een iPhone deconstructie uitgevoerd door het onderzoeksbureau IHS.

iPhone volledig in Amerika geassembleerd

Apple geeft geen informatie over zijn kostprijs. Gegevens vanuit de industrie geven inzicht. Zij ramen de assemblage kosten op zo’n 4 tot 10 dollar. Uit een eerder onderzoek van professor Jason Dedrick blijkt dat de montagewerkzaamheden in de Verenigde Staten 30 tot 40 dollar (ongeveer 27 tot 35 euro) meer kosten dan de huidige methode. Vreemd genoeg zijn arbeidslonen niet de grootste post. Voor een deel stijgt de assemblage kosten door hogere arbeidskosten in de VS, maar het grootste deel ontstaat door extra kosten transport en logistiek. De logistieke kosten ontstaan vooral door de verzending van onderdelen via scheepvaart naar de VS. Aangezien de montage reeds gedeeltelijk geautomatiseerd is, zorgt dit ook niet voor een enorme stijging aan banen.

iPhone assemblage en onderdelen uit Amerika

Scenario twee is waarschijnlijk waar de presidentskandidaten op doelen. Dit scenario gaat een stuk verder en gaat er vanuit dat ook componenten uit Amerika komen. Apple heeft ruim 766 leveranciers waarvan slechts 69 in Amerika. De meeste leveranciers vinden we in China, Japan en Taiwan. Verhuizing naar Amerika heeft tot gevolg dat er in Amerika een enorme hoeveelheid aan nieuwe productielijnen gebouwd moeten worden. De bouw hiervan zorgt voor extra arbeid, echter zorgt elke nieuwe generatie productielijn voor arbeidsbesparing. Deze nieuwe productielijnen zullen de nieuwste in hun soort zijn en daardoor de minst arbeidsintensief en de loonkosten zullen een fractie zijn van de kosten in vergelijking met de apparatuur en faciliteiten.

Er is een ander probleem van de wens om alle onderdelen van de iPhone uit Amerika te verkrijgen. Niet alle componenten komen uit Amerika. Volgens Alex King, directeur van het Critical Materials Institute, bestaat een iPhone ongeveer uit 75 elementen, twee derde van het periodiek systeem. Niet al deze materialen zijn verkrijgbaar in Amerika. Voor bijvoorbeeld de buitenkant van een iPhone is Apple sterk afhankelijk van Aluminium afkomstig uit bauxiet buiten de Verenigde Staten.

De uiteindelijke gevolgen voor de arbeidsmarkt in Amerika zijn bij beide scenario’s klein. Maar voor beide stijgen de kosten van een toekomstige iPhone. In het laatste scenario zelfs met 100 dollar (88 euro). Zijn Amerikanen hiertoe bereidt 100 euro te betalen voor een All American iPhone 7?

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones