Mogelijk toch Carl Zeiss lenzen bij volgende Nokia-telefoons

Mogelijk toch Carl Zeiss lenzen bij volgende Nokia-telefoons

Goed nieuws voor Nokia-liefhebbers. Mogelijk krijgen toekomstige smartphones van het Finse bedrijf wellicht toch Carl Zeiss lenzen. Het gerucht ging de ronde dat Nokia afscheid had genomen van de van oorsprong Duitstalige optische en optoelektronische lenzenmaker. Niets blijkt echter minder waar.

Dat bevestigt HMD Global tegenover NokiaPowerUser.

Eind februari vond in Barcelona het Mobile World Congress (MWC) plaats. Fabrikanten als Lenovo, Huawei, Sony, Samsung en Honor waren hier aanwezig. Ook HMD Global maakte acte de présance op de smartphonebeurs. Het Finse bedrijf onthulde drie nieuwe telefoons en maakte bekend dat de Nokia 6, die eerder dit jaar werd gelanceerd in China, ook een internationale release zou krijgen. De nieuwe telefoons waren de Nokia 5, Nokia 3 en Nokia 3310.

Deze bovengenoemde toestellen gaan weliswaar door het leven als Nokia-telefoons, maar ze zijn niet gemaakt, ontworpen of geproduceerd door Nokia. Net als BlackBerry heeft het Finse technologiebedrijf besloten om niet langer zelf telefoons te maken. Net als de Canadezen hebben de Finnen een deal gesloten met een andere partij: in het geval van Nokia is dat HMD Global Communications. Dat bedrijf mag de komende tien jaar exclusief wereldwijd nieuwe Nokia-telefoons op de markt brengen.

Wel of geen Carl Zeiss?

Toen Nokia nog zelf mobiele telefoons maakte, kwamen de duurdere high-end smartphones met Carl Zeiss lenzen voor de camera’s. Net als Huawei tegenwoordig zakendoet met Leica, hadden de Finnen afspraken met de Duitse lenzenmaker om hun lenzen in Nokia-telefoons te stoppen. Totdat we afgelopen week de onderstaande tweet lazen.

Exit Carl Zeiss? Dat was de eerste gedachte die ook bij ons opkwam toen we het bovenstaande bericht tegenkwamen. Mogelijk zit het toch wat genuanceerder in elkaar dan de bovenstaande tweet van nog geen 140 karakters doet vermoeden. NokiaPowerUser nam contact op met HMD Global en legde de vraag voor aan de Finnen.

Op de vraag of het klopt dat HMD geen Carl Zeiss lenzen gaat gebruiken voor toekomstige Nokia-smartphones, houdt het bedrijf deze optie nadrukkelijk open. De uitspraak van Nokia had volgens het bedrijf enkel betrekking op de toestellen die op het MWC werden aangekondigd. Toekomstige Android-vlaggenschepen krijgen misschien dus wel degelijk Carl Zeiss lenzen. Daar wil het bedrijf op dit moment geen harde uitspraken over doen.

Nokia 9

Het gerucht gaat dat HMD op het punt staat om een nieuwe high-end Android-telefoon te onthullen: de Nokia 9. Deze zou in juni worden aangekondigd. Chinese bronnen meldden onlangs dat dit toestel in twee verschillende schermformaten verschijnt en een aluminium behuizing krijgt. Achterop vinden we een camera met een resolutie van ‘minimaal’ 23 megapixels. Ook onder de motorkap is het een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de Nokia 6. Zo komen de toestellen naar verluidt met Qualcomm Snapdragon 835 en 4 GB of 6 GB aan werkgeheugen. De Sony Xperia XZ Premium is de eerste smartphone ter wereld die door de Snapdragon 835 wordt aangedreven. De Amerikaanse uitvoering van de Samsung Galaxy S8 krijgt vermoedelijk dezelfde chipset.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones