Moto G4, Moto G4 Plus en Moto G4 Play aangekondigd

Motorola Moto G4

Na weken en weken van speculaties, geruchten en roddels, heeft Motorola dinsdag de vierde generatie in de Moto G-serie aangekondigd. Deze smartphonereeks bestaat niet uit twee toestellen zoals aanvankelijk werd verwacht, maar uit drie: de Moto G4, Moto G4 Plus en Moto G4 Play.

De Moto G4 krijgt het predicaat Made by Lenovo. Motorola Mobility, de afdeling van Motorola dat zich bezighoudt met de productie van smartphones, is de afgelopen jaren enkele malen van eigenaar verwisseld. In 2011 lijfde Google de afdeling in door een bedrag van 12,5 miljard dollar op tafel te leggen. Voor die tijd een absoluut recordbedrag, maar door de overname van WhatsApp door Facebook twee jaar geleden voor 19 miljard dollar niet meer dan wisselgeld. Begin 2014 deed Google de aangekochte mobiele tak van de hand. Lenovo was degene die er met de buit vandoor ging. Sindsdien mag Lenovo de merknaam Moto voeren.

Hoe zit het met de specificaties? We beginnen met de Moto G4, gevolgd door het high-end model de Moto G4 Plus en eindigend met de Moto G4 Play.

Moto G4

Moto G4

Specificaties Moto G4

De Moto G4 heeft een 5.5 inch Full HD-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels en een pixeldichtheid van 401 ppi. Onder de motorkap is een Qualcomm Snapdragon 617 octacore-processor die geklokt is op 1.5GHz in combinatie met Adreno 405 GPU te vinden. Het werkgeheugen (RAM) beperkt zich tot 2GB. Het intern geheugen is afhankelijk van de uitvoering die je kiest en bedraagt 16GB of 32GB. De opslagcapaciteit is met microSD-kaart uit te breiden tot 128GB.

Aan de achterkant vinden we een 13 megapixelcamera met f/2.0 diafragma en dual-LED flash. Naast de gebruikelijke (HDR-)kiekjes kun je hier tevens panoramafoto’s en Slow Motion video’s opnemen. De camera aan de voorzijde is minder geavanceerd, maar heeft desalniettemin een resolutie van 5 megapixels en een diafragma van f/2.2. Een flitser is weliswaar afwezig, maar dankzij een feature genaamd display flash kun je ook onder slechtbelichte omstandigheden aardige foto’s schieten. In dat opzicht is de display flash goed te vergelijken met Apple’s retina flash. Tot slot heeft de front-facing camera een groothoeklens die maar liefst 84 graden bestrijkt.

De batterij heeft een vermogen van 3.000 mAh. Dankzij TurboPower is deze smartphone na een kwartier dusdanig opgeladen dat je tot 6 uur lang met anderen kunt praten. Naast dual-band WiFi (802.11 a/b/g/n) is er tevens ondersteuning voor Bluetooth 4.1 (LE), A-GPS, microUSB, 4G-connectiviteit en VoLTE. De Moto G4 draait op Android 6.0.1 (Marshmallow) met daaroverheen Motorola’s eigen Android-skin en nagenoeg geen bloatware. Het toestel is 7,9 millimeter dik en weegt 155 gram.

Moto G4 Plus

Moto G4 Plus

Specificaties Moto G4 Plus

De Moto G4 Plus is het high-end model van de Moto G4-reeks. Wat betreft specificaties lijken de Moto G4 en Moto G4 Plus veel op elkaar. Zo heeft de Moto G4 Plus eveneens een 5.5 inch scherm met FHD-resolutie en pixeldichtheid van 401 ppi, een Qualcomm Snapdragon 617 octacore-processor en Adreno 405. De hoeveelheid RAM en opslagcapaciteit verschillen enigszins met het instapmodel. Standaard krijg je 2GB RAM en 16GB opslaggeheugen. Als je bereid bent om wat extra geld op tafel te leggen, dan kun je ook kiezen voor de uitvoering met 3GB RAM en 32GB of 64GB opslaggeheugen. Uitbreiden met een geheugenkaart is mogelijk, maar wel tot ‘slechts’ 128GB.

De camera van de Moto G4 Plus heeft een hogere resolutie dan de Moto G4: 16 in plaats van 13 megapixels. Naast dubbele LED-flits beschikt de primaire camera tevens over laser-autofocus en Phase Detection Autofocus (PDAF). De camera aan de voorzijde is net als de Moto G4 een 5 megapixel shooter met groothoeklens en display flash.

In tegenstelling tot de Moto G4 heeft de Moto G4 Plus een vingerafdruksensor in de fysieke Home-knop. Motorola zegt dat de sensor altijd je vingerafdruk herkent, ongeacht hoe je je vinger op de scanner plaatst. Aangezien het scherm dezelfde afmetingen en resolutie heeft, is de accu eveneens 3.000 mAh. Ook de Moto G4 Plus ondersteunt TurboPower. De overige specs zijn identiek aan de Moto G4: dual-band WiFi, Bluetooth 4.1 (LE), microUSB en Android 6.0.1 (Marshmallow).

Moto G4 Play

Moto G4 Play

Specificaties Moto G4 Play

Tot slot de Moto G4 Play. Dit is het low-end toestel van de Moto G4-reeks. Het scherm is 5 inch aanzienlijk kleiner dan de Moto G4 en Moto G4 Plus. Wat betreft resolutie zul je het moeten doen met 1280 bij 720 pixels. De pixeldichtheid bedraagt een respectabele 294 ppi. De CPU is eveneens een stuk minder krachtig: dit is namelijk een Qualcomm Snapdragon 410 quadcore-processor met een kloksnelheid van 1.2GHz. Deze gaat gepaard met de Adreno 306 GPU. Het werkgeheugen en opslagcapaciteit bedragen respectievelijk 2Gb en 16GB. Het intern geheugen is met microSD-kaart uit te breiden tot 128GB.

De camera aan de achterkant heeft een resolutie van 8 megapixels en heeft een enkele LED-flits. Slow Motion video’s opnemen is niet mogelijk. De front-facing camera is eveneens 5 megapixels en voorzien van display flash, maar bevat geen groothoeklens. Je zult dus de volledige lengte van je arm of een selfiestick moeten gebruiken om leuke foto’s van jezelf te schieten.

Een vingerafdrukscanner is vanzelfsprekend niet aanwezig. De batterij is met 2.800 mAh iets minder krachtig dan die van de Moto G4 en Moto G4 Plus. Net als de andere toestellen in de Moto G4-reeks draait de Moto G4 Play op de nieuwste Androidversie van Google: Android Marshmallow.

Moto G4

Prijs en beschikbaarheid

De Moto G4 ligt vanaf begin juni in ons land in de schappen. Hij heeft een adviesprijs van 229 euro gekregen. De Moto G4 Plus verschijnt twee weken later: half juni. Een los exemplaar kost 269 euro, wat een nette prijs is gezien de specificaties. Of de Moto G4 Play ook naar Nederland komt is niet bekend gemaakt door Lenovo. Dat geldt ook voor de details over de lanceerdatum en het prijskaartje.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones