Moto Z2 Force gebruikers klagen over loslatend scherm

Moto Z2 Force gebruikers klagen over loslatend scherm

Het beeldscherm van de Motorola Moto Z2 Force barst weliswaar niet, maar heeft wel last van een ander probleem. Bezitters van het vlaggenschip klagen op internet dat de beschermlaag onder de screen protector loslaat. Motorola biedt een oplossing voor gedupeerden, maar deze gaat ze wel geld kosten.

De Motorola Moto Z2 Force is het vlaggenschip van Motorola van afgelopen jaar. Het toestel heeft twee bijzondere features. Allereerst kun je hem uitbreiden met zogeheten Moto Mods. Dat zijn modulaire accessoires die je bevestigt door ze simpelweg tegen de achterkant aan te drukken. Zo kun je onder meer een beamer, accu, gamepad en cameramodule krijgen. Daarnaast is de Moto Z2 Force uitgerust met ShatterShield-technologie. Hierdoor is het beeldscherm extra goed beschermd tegen valschade, maar dan zonder het rugged design dat je wellicht van toughphones kent. In de onderstaande video zie je hoe effectief ShatterShield-technologie is als het toestel ten val komt.

Niet krasbestendig

De Motorola Moto Z2 Force is echter niet zo populair als de Amerikaanse smartphonefabrikant had gehoopt. Volgens de laatste cijfers verkocht Motorola slechts 200.000 exemplaren tussen augustus en november 2017 in de VS. Ondanks het feit dat hij via alle grote providers verkrijgbaar was. Een behoorlijke (financiële) domper.

Daarnaast kreeg het bedrijf nog een andere tegenslag te verwerken. Het beeldscherm kan weliswaar een flinke klap weerstaan zonder te versplinteren, maar hij is wel krasgevoelig. Zo beklaagde een redacteur van Android Police destijds dat hij met zijn vingernagel een kras aanbracht op het scherm. Toen hij Motorola om een reactie vroeg kreeg hij te horen dat ‘shatterproof’ iets anders is dan ‘scratchproof’. Oftewel, een harde klap op de grond deert het scherm niet, maar dat zegt niets over de krasgevoeligheid ervan. Sterker nog, de fabrikant adviseert klanten zelfs om een extra screen protector aan te schaffen om het beeldscherm te beschermen tegen krassen.

Lospeuteren

Het ziet er naar uit dat Motorola er een nieuw probleem bij heeft. Op internet lezen we her en der berichten van gebruikers die klagen dat hun scherm loslaat. Niet zoals bij de BlackBerry KEYone destijds, waarbij het beeldscherm letterlijk uit de behuizing viel. Dat lot blijft Motorola gelukkig bespaard. Klanten klagen daarentegen wel dat ze een laag van het scherm kunnen lospeuteren.

Wat is er aan de hand? Dat heeft alles te maken met de ShatterShield-technologie van Motorola. Deze bestaat uit vijf lagen die voorkomen dat het display versplintert bij valschade. De bovenste laag van deze vijf beschermingslagen kan, net als een screen protector, vervangen worden. Een handige en relatief goedkope oplossing om eventuele beschadigingen te herstellen zonder dat je direct een nieuw beeldscherm nodig hebt.

Deze slimme oplossing keert zich nu echter tegen Motorola. Na verloop van tijd loop je het risico dat de tweede laag loslaat. Met name rondom de vingerafdrukscanner laat deze beschermlaag los en is hij eenvoudig los te peuteren. Op foto’s is eveneens goed te zien dat de hoeken hiervoor gevoelig zijn. Volgens gebruikers komt dit doordat de telefoon (te) warm wordt tijdens het opladen en dat de laag daardoor loslaat en naar boven buigt. Deze theorie is overigens niet bevestigd door Motorola, maar afkomstig van gedupeerde klanten.

Motorola Moto Z2 Force beschadiging beeldscherm

Oplossing

Motorola reageert op de commotie en zegt een oplossing voor het probleem te hebben. De beschermlaag is eenvoudig te vervangen. Klanten moeten echter wel zelf opdraaien voor de reparatiekosten en die zijn niet mals. In Amerika moeten ze hiervoor 49 dollar op tafel leggen. Vraag is echter: kan Motorola garanderen dat het niet nog een keer gebeurt in de toekomst? Die kans is zeer klein. De fabrikant brengt immers dezelfde laag aan.

Gedupeerden zijn uiteraard niet blij met de oplossing die Motorola biedt. Op het forum is het woord ‘class action lawsuit’ al gevallen. Dat houdt in dat je met een grote groep mensen die dezelfde klacht heeft een fabrikant aanklaagt om zo je gelijk te halen. Het is een fenomeen dat we steeds vaker zien, voornamelijk in de VS. Zo hebben Apple en Samsung al menigmaal met dit juridische bijltje moeten hakken. Of Motorola hetzelfde lot staat te wachten kunnen we uiteraard niet zeggen.

Bekijk het laatste nieuws over Lenovo:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones