Motorola Moto X Style
11 juni 2016 door in Motorola.

Op het World Tech event in San Francisco passeerden diverse nieuwe smartphones en phablets de revue. Zo toonde Lenovo de eerste Project Tango smartphone onder de noemer Lenovo Phab 2 Pro, inclusief kleine en grote broer (de Lenovo Phab 2 en Lenovo Phab 2 Plus). Ook Motorola deed twee nieuwe toestellen uit de doeken: de Motorola Moto Z en Motorola Moto Z Force. Over het algemeen werd aangenomen dat de nieuwe Moto Z de Moto X zou gaan vervangen als belangrijkste smartphonelijn. Niets is echter minder waar. Motorola is en blijft toegewijd aan de Moto X en zal dan ook naast de Moto Z blijven bestaan.

Het is gebruikelijk dat in aanloop naar techevenement geruchten de ronde gaan over de toestellen die we hier te zien krijgen en welke specificaties ze hebben. Dat was ook bij Lenovo’s World Tech event niet anders. Eén van verhalen had betrekking op de Moto X. Of specifieker, het voortbestaan van de Moto X. Evan Blass van Venturebeat schreef dat Motorola afscheid nam van de merknaam Moto X en dat Moto Z de nieuwe naam zou worden.

Geen vreemde observatie: andere fabrikanten doen namelijk hetzelfde. Zo heeft HTC jarenlang smartphones op de markt gebracht onder de naam HTC One. Totdat zijn nieuwste vlaggenschip onlangs verscheen: de HTC 10. De toevoeging ‘One’ wordt voortaan weggelaten. En Sony noemt zijn high-end smartphones voortaan niet langer Xperia Z, maar Xperia X.

Motorola Moto Z

Motorla Moto Z

‘Moto X blijft voortbestaan’

In het geval van Motorola zit het net even iets anders in elkaar. Zowel de Moto X als de Moto Z hebben een eigen plekje in het assortiment van de Amerikaanse smartphonemaker en daar zal ook geen verandering in komen. Het is dus niet zo dat de nieuwe Moto Z-toestellen de Moto X gaan vervangen. Kortom, Motorola heeft voorlopig geen plannen om de merknaam Moto X uit te faseren.

Het bewijs dat we hiervoor bewijzen? Eén van onze collega’s bij Android Police, David Ruddock, hoorde iemand aan een medewerker van Motorola vragen wat de lancering van de Moto Z voor de Moto X betekent. Kunnen beide reeksen naast elkaar bestaat of niet? Aangezien hij het antwoord niet helemaal goed kon horen, besloot hij om Motorola te e-mailen met dezelfde vraag. Daarop kreeg hij het volgende antwoord van de smartphoneproducent:

“Moto X is alive and well. In fact, Moto X Force recently launched in multiple new markets around the world. Moto X and Moto Z do share some great qualities, but they ultimately provide different experiences and make our portfolio more robust for consumers looking for the perfect smartphone to fit their needs. Tech-hungry consumers who are looking to get a brand new set of experiences from their smartphone will turn to Moto Z and Moto Mods.”

Kort samengevat: Moto X en Moto Z bieden verschillende ervaringen en hebben ieder hun eigen doelgroep. Ruddock vraagt zich terecht af of Motorola zich hiermee niet in zijn eigen vingers snijdt. Het klinkt aannemelijk dat de Moto Z op sommige markten de Moto X gaat vervangen als bestverkopende smartphonelijn. In hoeverre voelt Motorola zich dan genoodzaakt om nieuwe ‘vlaggenschepen’ –is dat nog wel de juiste term nu die Moto Z in omloop is?– onder de Moto X merknaam uit te brengen? Als fabrikant richt je je pijlen immers op de producten die de meeste omzet genereren.

Motorola Moto X Style

Motorola Moto X Style

Concurrentie

Waarschijnlijk speelt er voor Motorola een andere overweging op de achtergrond. De Moto X biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding voor geldbewuste consumenten. Zo krijg je met de Motorola Moto X Style een high-end phablet voor een zeer scherpe prijs, een toestel dat zich qua prestaties en specificaties kan meten aan toptoestellen als de Samsung Galaxy S7 en LG G5 maar dan voor een aantrekkelijkere prijs (inclusief Android Marshmallow ervaring). Bij aanvang kostte de Moto X Style net geen 500 euro, maar is nu al verkrijgbaar voor gemiddeld 379 euro.

Het gaat hier echter om een phablet die eenmalig geld in het laatje brengt  voor Motorola. De smartphonemaker hoopt met de Moto Z ook na aanschaf nog geld te verdienen dankzij de MotoMods. Dit zijn modulaire accessoires die je vast en los klikt met behulp met een magnetisch koppelmechanisme op het achterpaneel van de Moto Z en Moto Z Force. In dat geval is de Moto X een degelijke smartphone aan de bovenkant van het middensegment en de Moto Z het voorkeurstoestel voor consumenten die zijn zinnen heeft gezet op de high-end reeks.

Wat ik mij persoonlijk afvraag is of Motorola dan nog wel de liefde en aandacht aan de Moto X geeft in de vorm van relatief snelle Android-updates. De Motorola Moto X Style was namelijk één van de eerste toestellen waar de Android Marshmallow update beschikbaar voor was. Vraag is of de smartphoneproducent ook in de toekomst nog zo toegewijd is aan de Moto X als het moet concurreren met de Moto Z en Moto Z Force.

De toekomst zal het uitwijzen.

Motorola Moto X Style

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones