Nederlanders kiezen minder vaak voor nieuwste smartphone

Nederlanders kiezen minder vaak voor nieuwste smartphone

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Nederlanders kiezen steeds vaker bewust niet voor het allernieuwste model. Ruim driekwart van de mensen vindt het niet erg om met een refurbished toestel rond te lopen. Een toestel bezitten die naar behoren werkt is belangrijker dan het nieuwste model.

Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope dat is uitgevoerd in opdracht van SWOOP.

Wij Nederlanders kiezen gemiddeld iedere twee jaar een nieuwe smartphone uit. Waarschijnlijk omdat dan ons telefoonabonnement afloopt en we een nieuw toestel mogen uitkiezen. Steeds meer mensen kiezen er voor om een sim-onlyabonnement te nemen en daar een los toestel bij te kopen. Dat zullen er hoogstwaarschijnlijk alleen maar meer worden nu de nieuwe, strengere Telecomwet in werking is getreden. Daarbij geldt dat iedere telefoon met een waarde van 250 euro of meer als BKR-registratie in de boeken komt te staan. Dat kan ernstige financiële gevolgen hebben, bijvoorbeeld als je een hypotheek wilt afsluiten. Maar dat terzijde.

Smartphonefabrikanten spelen in op deze trend door voortdurend nieuwe modellen uit te brengen. Sommigen wachten al smachtend totdat Samsung de nieuwe Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus onthult in Barcelona. Anderen wachten vol spanning op de iPhone 8, wellicht het eerste vlaggenschip van Apple met OLED-scherm.

Refurbished meer in trek

Daarentegen is er ook een grote groep consumenten die niet de behoefte heeft om met de allernieuwste telefoon rond te lopen. Uit onderzoek van Multiscope onder duizend respondenten blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders (77%) niet het geld heeft of het geld er voor over heeft om met de nieuwste smartphone rond te lopen. Zij vinden de nieuwste toestellen ronduit te duur, of geven hun geld waarschijnlijk liever uit aan andere zaken. Om die reden kiest 71% er voor om niet met het nieuwste van het nieuwste toestel rond te lopen.

Afgezien van het feit dat ze deze te duur vinden, is er nog een gegronde reden om niet voor het nieuwste model te kiezen. Een smartphone die het doet is belangrijker dan het bezitten van de nieuwste telefoon. Maar liefst 81% van de ondervraagden zegt dat.

Verder blijkt uit het onderzoek dat refurbished of tweedehands telefoons steeds meer in trek zijn. Bijna de helft van de geënquêteerden (43%) zegt dat een refurbished smartphone een goed alternatief voor hem of haar is. Joshua Kappen, directeur van SWOOP, staat hier niet van te kijken.

“Steeds meer mensen zijn er zich van bewust dat het uiteindelijk draait om een goed functionerend mobiel toestel. Dit onderzoek onderschrijft dat. Een dure smartphone van de nieuwste generatie is voor de consument relatief erg prijzig om elke paar jaar aan te schaffen. Refurbished is in dat geval het beste alternatief. (..) Bovendien is het zonde om je oude smartphone, die nog geld waard is, in de la te laten liggen. Bovendien is het slecht voor het milieu om hem zomaar weg te gooien. Een refurbished toestel is dan de oplossing. Een oplossing die daarbij ook nog eens tot zo’n vijftien procent in de portemonnee scheelt.”

Apple en Samsung

Ook smartphonefabrikanten zijn zich bewust van deze ontwikkeling. Zo biedt Apple al langer refurbished iPhones en iPads aan via een speciale website. Websites als Leapp, dat gespecialiseerd is in de verkoop van refurbished Apple-producten, doen goede zaken. Ook Samsung zou plannen hebben om tweedehands mobiele telefoons te verkopen. Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf krijgt deze toestellen via haar upgradeprogramma. Daarbij sluiten klanten een contract af dat ze na een bepaalde periode hun oude toestel mogen inruilen voor een nieuw model. Nooit van het upgradeprogramma gehoord? Dat kan: het inruilprogramma van Samsung is momenteel alleen in de VS en thuisland Zuid-Korea te vinden.

Voor wie het niet weet: een refurbished smartphone is een telefoon die is opgeknapt door de verkopende partij. Wat ‘opgeknapt’ precies inhoudt verschilt per verkoper. De een kijkt alleen even naar de buitenkant en maakt hem goed schoon. De ander vervangt waar nodig bepaalde onderdelen, zoals het scherm of de accu. Gebruikerssporen van vorige eigenaren zijn niet ongebruikelijk voor refurbished telefoons.

Overigens is de winst die je behaalt op de aanschaf van een refurbished smartphone gering. De Consumentenbond deed hier afgelopen jaar onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat de verkoopprijs van dergelijke toestellen gemiddeld 12% lager ligt dan de verkoopprijs in de winkel. Bij de allernieuwste exemplaren is deze winst geringer. Verder adviseerde de belangenorganisatie om vooral goed rond te kijken en niet in te gaan op de eerste beste aanbieding die je tegenkomt. Sommige webwinkels vragen een hogere verkoopprijs dan de nieuwprijs in de winkel, aldus de Bond.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones