Nexus toestellen behoren tot veiligste Android telefoons

Nexus toestellen behoren tot veiligste Android telefoons

Google’s eigen veiligheidsteam heeft de veiligheid van Android telefoons in 2016 geanalyseerd. Android is veiliger geworden en toestellen worden beter geüpdatet, waaronder de Nexus telefoons. Dit artikel vertelt jou over de mogelijke gevaren van onveilige telefoons en welke telefoons een veilige keus zijn.

Android veiligheid onder de loep

Google’s eigen veiligheidsteam heeft het jaarverslag van 2016 opgemaakt. Het doel van dit team is om zowel Android gebruikers hun telefoons als hun data veilig te houden. In dit jaarverslag blikken zij terug op hoe effectief hun aanpak was om apps met onder meer malware en trojans te weren uit de Google Play Store. Apps die malware of trojans bevatten kunnen bijvoorbeeld op de achtergrond gegevens doorsturen waarvan je dat liever niet wilt. Denk aan het doorsturen van bankrekeningnummers, e-mails en zelfs wachtwoorden. Gelukkig blijkt de kans relatief klein te zijn dat je zo’n app tegen komt. Ook blikt het veiligheidsteam terug op welke telefoons de meeste beveiligingsupdates ontvingen en dus het best beschermd waren.

Android is veiliger geworden

Het aantal mogelijke kwaadwillende apps is afgenomen. In 2015 bevatte 0.15% van de apps in de Google Play Store malware of trojans. Dit percentage is in 2016 afgenomen tot 0.05%. Je moet dit percentage lezen als: 0.05% van de Android telefoons heeft een app waarin malware of trojans verstopt zitten. Verder heeft Google intensief samengewerkt met de makers van Android-telefoon onderdelen zoals Qualcomm en NVIDIA. Samen hebben zij er voor gezorgd dat er afgelopen jaar meer dan 655 ‘zwakke’ plekken zijn verholpen in het Android systeem. Dat is een toename van 275% ten opzichte van 2015.

Grafiek die het aantal besmette apps toont:

Nexus telefoons zijn veiligst

Ook heeft Google gecontroleerd hoe goed telefoons beveiligd zijn. Dit is gedaan door te kijken welke beveiligingsupdates toestellen als laatste hebben gekregen. Om gekwalificeerd te worden als ‘goed’ dient minstens de veiligheidsupdate van afgelopen december op het toestel te staan. Niet geheel verrassend lopen de Nexus telefoons voorop als het gaat om up-to-date software. Toestellen als de Huawei Nexus 6P en LG Nexus 5X worden het best bijgehouden en zijn dus het veiligst. De Nexus-lijn wordt altijd in samenspraak tussen Google en een fabrikant gemaakt en staat al geruime tijd bekend om zijn goede update beleid.

Enkele fabrikanten doen het toch wat minder. Onder meer HTC, Hauwei en Lenovo zijn niet terug te vinden op de lijst van snelle updates. Google noemt deze fabrikanten uiteraard niet bij toenaam aangezien dit de onderlinge samenwerking niet zal bevorderen. Het valt echter wel op dat er geen enkel toestel van de fabrikanten wordt genoemd. Het is dus niet moeilijk om in te denken dat Google liever zou zien dat deze fabrikanten hun toestellen beter en sneller beveiligd houden.

Overweeg een Nexus

Wie dus verzekerd wilt zijn van goed beveiligde telefoon, doet er goed aan om altijd een toestel uit de Nexus-lijn in overweging te nemen. Het is overigens vaak niet de schuld van Google dat telefoons niet up-to-date zijn qua veiligheid. Veel fabrikanten plaatsen namelijk nog hun eigen software ‘schil’ over het standaard Android besturingssysteem heen. Een bekend voorbeeld hiervan is Samsung. Aangezien dan zowel het Android systeem als de Samsung schil geüpdatet moet worden kan dit lang duren.

Bekijk het laatste nieuws over Android:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones