Nieuw: Android M

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie I/O heeft Google het nieuwe Android M gepresenteerd. Deze helpt je om accuduur te besparen, biedt ondersteuning voor vingerafdrukscanners, levert je de slimme assistent Google Now en laat apps en het web beter met elkaar communiceren. De belangrijkste wijzigingen voor jou als smartphonegebruiker op een rijtje.

Android M wordt in de herfst van dit jaar uitgerold.

Zuiniger energieverbruik

Door zuiniger met het energieverbruik om te springen, kunnen sommige telefoons wel tot de helft van de accuduur besparen. Zo is ‘Doze’ geintroduceerd: een bewegingsgevoelige slaapstand. Deze merkt of jij je telefoon actief gebruikt of dat hij toch maar beter over kan gaan tot de spaarstand. De notificaties blijven wel aanwezig.

Ondersteuning vingerafdrukscanners

Android had nog geen ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Nu wel, wat nieuwe kansen schept voor ontwikkelaars van apps. Zo wordt het voor hen makkelijker om de techniek in apps te integreren. Ook gebruikt Android M deze technologie voor Android Pay.

Meer privacy

Voortaan geen meldingen meer van Facebook die meteen toegang tot je camera en microfoon wil als je inlogt. Vanaf nu krijg je (net als bij iOS) per onderdeel de vraag of je toestemming wilt verlenen. En dan pas als je het betreffende onderdeel nodig hebt.

Tot voor kort was het zo dat je sommige apps volledig toegang moet geven tot je camera en microfoon. Zonder deze toestemmingsverzoeken te accepteren kon je de betreffende app niet eens gebruiken. Mooi, want wat heeft Facebook nou aan je camera als je toch nooit foto’s plaatst op Facebook? Als je wil kun je die toestemming later weer intrekken in een apart instellingenscherm.

Slimmere assistent

Google Now, de slimme assistent, is nóg slimmer in Android M. Google Now haalt informatie uit verschillende apps, reageert op je stemopdracht en staat een Google-zoekopdracht toe binnen een bepaalde berichten-app. Zo hoef je de app niet te sluiten als je even snel iets wilt googelen.

Apps en webpagina’s zullen beter met elkaar communiceren. Stel, je krijgt via WhatsApp de link naar een tweet. Ga je die openen via het web of via de daartoe bestemde app? Android M checkt of je deze app geïnstalleerd hebt en bepaalt in samenwerking met de ontwikkelaars of de app standaard wordt geopend.

Bekijk het laatste nieuws over Android:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones