Nieuw besturingssysteem betreedt markt: eelo

Nieuw besturingssysteem betreedt markt: eelo

Er is een nieuw besturingssysteem voor smartphones beschikbaar: eelo. Dit systeem is gebaseerd op Android en beoogt zorgvuldig om te gaan met diens gebruikers hun data. Oprichter Gaël Duval was het zat om een “product” van Google te zijn en stortte zich zodoende op de ontwikkeling van zijn eigen platform. Eelo zoekt via haar Kickstarter campagne nog zo’n 20,000 dollar om een eerste versie uit te brengen.

In de wereld van mobiele besturingssystemen maken twee platformen de dienst uit: Android van Google en iOS van Apple. Android is veruit de grootste van de twee en bezit ruim 80 procent van de markt. Telefoons van onder meer LG, HTC, Motorola, OnePlus en Samsung draaien op het platform, hetzij met een aanpassing van de fabrikant. IOS daarentegen draait enkel op Apple apparaten, waaronder iPads en iPhones en bezit derhalve een kleiner marktaandeel van zo’n vijftien procent. De resterende procenten worden verdeeld onder partijen als het ter ziele gegane Symbian van Nokia en BlackBerry OS van, jawel, BlackBerry. Zo nu en dan doen partijen een poging ook een platform te lanceren.

Nieuw besturingssysteem: eelo

Zo zagen we in het verleden onder meer een toepassing van Linux op telefoons draaien. Ook Samsung is bezig met het ontwikkelen van een eigen platform genaamd Tizen. Momenteel draait dit systeem op enkele toestellen van de Zuid-Koreaanse fabrikant, maar een onverdeeld succes is het nog niet. Vanaf vandaag gaat een nieuwe partij proberen voet aan de grond te krijgen. Maak kennis met eelo: een op Android gebaseerd besturingssysteem dat vrijwel compleet draait om het garanderen van jouw privacy. Oprichter Gaël Duval zegt bij lancering van het platform dat hij het zat was om een product van Google te zijn. Hierbij doelde hij met name op de grote verzameldrang van de Amerikaanse technologiegigant richting jouw data.

Eelo: gebaseerd op Android en volledig gericht op privacy

Zoals gezegd is eelo gebaseerd op Android en daardoor vertoont het een hoop overeenkomsten, althans qua uiterlijk. Recentelijk is de Kickstarter campagne van start gegaan. Men heeft ten minste 30,000 dollar nodig om te beginnen. Momenteel staat de teller op iets meer dan een derde van dit bedrag. Het staat geïnteresseerden vrij om te doneren wat ze willen. Indien je echter 1200 dollar of meer doneert, krijg je een telefoon met daarop het besturingssysteem thuisgestuurd, zodra het af is uiteraard. Iedere ondersteuner van het project krijgt sowieso een ROM toegestuurd. Een ROM is als het ware een bestand dat je op je telefoon kunt installeren en wordt onder meer gebruikt tijdens het rooten van telefoons, oftewel het openstellen van je telefoon voor informatie van andere bronnen.

Het is de bedoeling dat een een eerste versie van eelo halverwege 2018 opengaat voor het grote publiek. Over de technische ‘ditjes en datjes’ over hoe men de privacy van gebruikers gaat garanderen, is nog weinig bekend.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones