Nieuwe Google-tool waarschuwt voor pottenkijkers

Nieuwe Google-tool waarschuwt voor pottenkijkers

Twee Google-medewerkers hebben een applicatie gemaakt die jou waarschuwt wanneer iemand aan het meelezen is van je telefoonscherm. De applicatie wordt komend weekend tentoongesteld tijdens een technologiebeurs. Het is nog niet bekend of, en wanneer, de applicatie het levenslicht ziet voor het grote publiek.

Tegenwoordig doen we vrijwel alles met onze smartphone. Van berichten typen, sociale media checken tot aan navigeren en zelfs bankieren. Het kan tegenwoordig allemaal met een apparaat dat precies in je broekzak past. Aangezien we tegenwoordig zoveel informatie en data met elkaar delen, is het des te belangrijk dat deze informatie niet in verkeerde handen valt. Google, dat ook telefoons produceert naast zijn core business, doet een duit in het zakje en introduceert vandaag een tool die de privacy van smartphonegebruikers moet verbeteren. Hierbij dienen we op te merken dat de tool nog in ontwikkeling is, en niet openbaar verkrijgbaar. Om een beeld te scheppen van hoe de applicatie werkt, kun je het volgende filmpje bekijken:

Alles voor de privacy: gezichtsherkenning, vingerafdruk en pottenkijkers

De app is bedoeld om jou te waarschuwen wanneer iemand aan het meekijken is op jouw beeldscherm, iets wat we allemaal weleens mee hebben gemaakt. Vooral op openbare plekken en bijvoorbeeld in de trein hebben wij mensen meermaals de neiging om mee te lezen op een ander zijn scherm. De tool die hierboven gedemonstreerd wordt heet Electronic Screen Protector. Hij waarschuwt je zodra iemand meeleest en opent direct de camera. Je ziet dan diegene die aan het meelezen is met een rood kader om diegene zijn hoofd. Ook zie je een tekst in beeld verschijnen. De app werkt door middel van de voorste camera en diverse Artificial Intelligence (AI) toepassingen en is het gezamenlijke geesteskind van twee Google medewerkers.

Nog geen verschijningsdatum

Google heeft het beleid dat medewerkers een gedeelte van hun werkweek mogen besteden aan eigen projecten. Of bovenstaande hiervan een gevolg is, is niet bekend. Het zou volgens ons echter wel logisch zijn. De nieuwe software is zoals gezegd nog in ontwikkeling en het is onbekend wanneer het uitgebracht wordt, indien het überhaupt uitgebracht wordt. Wel werkt het verdraaid snel. De app kan een menselijk blik binnen 2 milliseconden opmerken en een gezicht in slechts 47 milliseconden. Zoals bovenstaande video demonstreert heb je het dan ook direct door zodra iemand aan het meelezen is. De onderzoekers stellen de tool komend weekend tentoon tijdens een technologiebeurs in Californië.

Bekijk het laatste nieuws over Google:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones