‘Nieuwe Nexus-telefoons heten Pixel en Pixel XL’

‘Nieuwe Nexus-telefoons heten Pixel en Pixel XL’

Al maanden hebben we het over de Nexus Sailfish en Nexus Marlin, maar wellicht krijgen ze een totaal andere naam. Twee anonieme bronnen melden onafhankelijk van elkaar tegenover Android Police dat Google de telefoons gaat introduceren als de Pixel en Pixel XL. Tevens krijgen ze volgens de tipgevers een nieuwe launcher. Verder zou de zoekmachinegigant de smartphones op eigen houtje op de markt brengen, zonder hulp van een samenwerkingspartner.

Het zal bekende koek zijn voor smartphoneliefhebbers. Ieder jaar lanceert Google één of meerdere nieuwe telefoons of tablets onder de noemer Nexus. Afgelopen jaar waren dat de Nexus 5X en Nexus 6P. Aangezien Google geen hardwarefabrikant is, zoekt het bedrijf een partner die de productie en distributie voor zijn rekening neemt. In het verleden waren dat onder meer Samsung, ASUS, Motorola, LG en Huawei.

Eerder deze week onthulde Android Central dat Google de merknaam Nexus wellicht laat vallen. Zo vreemd klonk dat ons niet in de oren. Al enkele jaren geleden ging het gerucht de ronde dat Google de Nexus-reeks wilde vervangen door de Silver-lijn. Dit initiatief is echter, zoals we allemaal weten, nooit van de grond gekomen. Daarnaast hebben we afgelopen maand meer dan eens gehoord dat het Nexus-logo mogelijk van de achterkant verdwijnt en wordt vervangen door de letter –G van Google.

Google Pixel

Android Police zegt het verhaal van Android Central te kunnen bevestigen. Twee anonieme bronnen hebben onafhankelijk van elkaar gezegd dat Google vanaf dit jaar de merknaam Nexus niet langer gaat voeren. In plaats daarvan kiest het internetbedrijf voor de namen Pixel en Pixel XL. De Pixel kennen we momenteel als de Nexus Sailfish, de Nexus Marlin wordt de Pixel XL vanwege zijn grotere scherm.

De techwebsite zegt veel vertrouwen te hebben in zijn bronnen. Ze hebben in het verleden meer dan eens bewezen over de juiste connecties en toegang tot informatiestromen te beschikken. Dat, plus het feit dat ze onafhankelijk van elkaar hetzelfde verhaal vertellen, lijkt de geruchten over de nieuwe merknaam te bevestigen.

Nieuwe launcher

Maar ze komen met nog meer interessante nieuwtjes. Zo zou Google met de komst van de Pixel en Pixel XL een nieuwe launcher lanceren. Zo krijgen de aanstaande vlaggenschepen naar verluidt nieuwe navigatieknoppen, instellingenmenu, kleurschema en app-drawer. Nu zie je onderin beeld een cirkeltje met daarin een aantal puntjes. Daarmee open je de app-drawer. Dat wordt straks mogelijk een pijltje dat omhoog wijst en enkel op het hoofdscherm is terug te vinden. Zodra je daar op drukt verschijnen alle geïnstalleerde apps in beeld. Zodoende houdt Google onderin meer ruimte over om mogelijk nog meer icoontjes te plaatsen.

Nexus Sailfish en Nexus Marlin

Google en HTC

Tot slot komt één van de bronnen met een laatste opmerkelijke nieuwtje. Volgens hem of haar zou Google de toestellen op eigen houtje op de markt willen brengen, zonder hulp van buitenaf. Dat deed Google immers ook met de Pixel C, de eerste Android-convertible van het bedrijf.

Maar in alle eerlijkheid denk ik dat de bron die Android Police aanhaalt het bij het verkeerde eind heeft. Zo verschenen er eerder documenten online waaruit bleek dat HTC dit jaar de veelbesproken vlaggenschepen op de markt brengt. Deze informatie is afkomstig van de Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse test- en keuringsinstantie.

Specificaties Pixel en Pixel XL

De afgelopen maanden hebben we meer dan eens over de Nexus Sailfish en Nexus Marlin geschreven. Vanaf nu zullen we ze de Pixel en Pixel XL noemen. Beide toestellen hebben nagenoeg dezelfde specificaties.

Beide toestellen hebben onder de motorkap een Qualcomm Snapdragon 820, een quad-core processor die bestaat uit twee krachtige Kryo-kernen die geklokt zijn op 2.1GHz en twee energiezuinige Kryo 1.6GHz kernen. Deze chipset wordt aangevuld met Adreno 530 GPU, 4GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Er wordt echter gesproken over modellen met 64GB en 128GB aan intern geheugen. Of je deze met microSD-kaart kunt uitbreiden is niet bekend, maar ligt wel in de lijn der verwachting.

Verder krijgen beide Nexus-telefoons een 13 en 8 megapixelcamera, dual-band WiFi, Bluetooth, GPS, NFC, vingerafdrukscanner en USB Type-C. Tot slot draaien beide toestellen op Android 7.0 (Nougat), de nieuwste versie van Googles besturingssysteem.

Het verschil zit hem in het scherm, de batterij en de behuizing. Zo heeft de Nexus Sailfish (Pixel) een beelddiagonaal van 5 inch en de Nexus Marlin (Pixel XL) van 5.5 inch. De eerstgenoemde heeft tevens een LCD-scherm met FHD-resolutie, de tweede een AMOLED-display met een schermresolutie van 2560 bij 1440 pixels. Verder heeft de Pixel een 2770 mAh accu en een jasje van polycarbonaat, de Pixel XL heeft een batterij met een vermogen van 3450 mAh en een behuizing van aluminium.

Prijs en beschikbaarheid

De Pixel en Pixel XL worden volgens het geruchtencircuit op dinsdag 4 oktober aangeboden. Het eerstgenoemde toestel krijgt volgens de laatste berichten een prijskaartje van 449 dollar. Zijn grotere broer zou voor 599 dollar over de toonbank gaan.

Bekijk het laatste nieuws over Google:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding