Nokia 3310 met 3G-connectiviteit bevestigd

Nokia 3310 met 3G-connectiviteit bevestigd

Afgelopen maand hoorden we dat Nokia en HMD Global de Nokia 3310 mogelijk met 3G-internet willen uitbrengen. Het gerucht wordt nu bevestigd door een Ierse provider. Het telecombedrijf laat via Twitter weten dat de 3G-variant van de Nokia 3310 eind september of begin oktober wordt verwacht.

De Nokia 3310 is een oude feature phone die in 2000 door Nokia op de markt werd gebracht. De voormalige Finse smartphonemaker dacht een doodgewone telefoon te lanceren, maar het werd een regelrechte kaskraker. In vier jaar tijd ging het toestel meer dan 126 miljoen keer over de toonbank. Inmiddels is het 17 jaar geleden dat het toestel werd gelanceerd. De hoogste tijd om deze oudgediende opnieuw in het zonnetje te zetten.

Nokia en HMD Global hebben de Nokia 3310 een facelift gegeven zodat hij weer voor de dag kan komen. Zo heeft het toestel voortaan een kleurenscherm en VGA-camera aan de achterkant. Ook het immens populaire spelletje Snake is grondig aangepakt door de Finnen. Al deze factoren zorgden ervoor dat telecombedrijven de overweldigende vraag naar het toestel bijna niet aankonden. Ondanks zijn beperkingen is het toestel nog altijd ongekend populair onder consumenten.

Nokia 3310 met 3G in aantocht

Eén van de beperkingen van de Nokia 3310 is dat je er niet online mee kunt. Dat komt omdat hij alleen met GPRS en EDGE overweg kan, ook wel beter bekend als 2G. In Nederland en veel andere landen wordt deze frequentieband niet gebruikt voor internet, maar voor het versturen van sms- en mms-berichten. Om met je mobiel te kunnen internetten heb je telefoon nodig die minimaal UMTS of 3G-netwerken ondersteunt. Zodoende is internetten met de Nokia 3310 dus onmogelijk.

Eind juli vingen we een gerucht op dat Nokia en HMD de Nokia 3310 mogelijk weer opnieuw willen lanceren. Grootste verschil is dat hij ditmaal wel met 3G-connectiviteit wordt uitgerust. Dat houdt in dat je eindeloos WhatsApp-berichten kunt versturen, je statusupdate bij Facebook kunt bijwerken en e-mails kunt schrijven. Bij de Amerikaanse test- en keuringsinstantie de Federal Communications Commission (FCC) dook namelijk een document op waarin dit toestel met 3G is gecertificeerd. Dat houdt in dat Nokia 3310 3G mogelijk als eerste in de VS wordt gelanceerd. Dit komt niet bepaald als een grote verrassing: in Amerika zijn geen 2G-masten meer.

De Ierse provider Three bevestigt in een tweet dat de Nokia 3310 met 3G-connectiviteit ook naar Europa komt. Volgens het bedrijf ligt dit toestel eind september of begin oktober daar in de winkels. Dat zegt uiteraard niets over een eventuele Nederlandse release, maar we hebben goede hoop dat hij zijn weg ook naar ons land (en andere Europese landen) zal vinden.

Wanneer we de Nokia 3310 met 3G daadwerkelijk te zien krijgen, is onduidelijk. Nokia en HMD Global houden woensdag 16 augustus een persevenement in Londen. Volgens de laatste berichten krijgen we hier de Nokia 8 te zien, het eerste vlaggenschip van de Finnen. Het zou ons echter niet verbazen als beide bedrijven hier een Steve Jobs truc uithalen: een product aankondigen en op het moment dat je denkt dat de presentatie voorbij is, schudt het bedrijf nog een nieuw product uit de mouw. Steve Jobs zei de fameuze woorden ‘one more thing’ voor het eerst in 1999 op MacWorld toen hij de iMac in kleuren aankondigde. Sindsdien heeft hij dit nog tientallen malen vaker gedaan.

Specificaties Nokia 3310

De Nokia 3310 heeft een display met een doorsnee van 2.4 inch en komt met QVGA-resolutie van 320 bij 240 pixels. Het toestel komt alleen met 2G-connectiviteit. Mobiel internetten is er dus niet bij met de Nokia 3310, bellen en sms’en wel. Je krijgt 16 MB intern geheugen, met de mogelijkheid om deze uit te breiden tot 32 GB. Aan de achterkant heeft Nokia een 2 megapixelcamera met LED-flitser geplaatst. De batterij heeft een capaciteit van slechts 1200 mAh. Dat is volgens HMD genoeg om 22 uur te bellen of 39 uur de radio af te spelen. Verder belooft Nokia een stand-by tijd tot 31 dagen.

Naast FM radio komt de Nokia 3310 komt tevens met ingebouwde mp3-speler zodat je je eigen muziekcollectie kunt afspelen. Deze kun je met je vertrouwde headset beluisteren. Naast microUSB-aansluiting beschikt het toestel tevens over Bluetooth 3.0 met SLAM-technologie. Deze techniek werd eind 2012 geïntroduceerd en kan gebruikt worden om multimediabestanden van de ene naar de andere telefoon te versturen, zonder dat je daarbij de toestellen hoeft te pairen of koppelen. Het besturingssysteem is door Nokia zelf ontworpen: Nokia Series 30+.

Twijfel je nog of je wel of niet de Nokia 3310 moet aanschaffen? Dan hebben wij wellicht de oplossing voor je om deze lastige knoop door te hakken. Lees ons artikel ‘6 redenen om de Nokia 3310 wel/niet aan te schaffen’. Dan weet je precies waar je aan toe bent met de nieuwste feature phone van de Finnen.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones