Nokia 8 krijgt lage score DxO Mark voor camera

Nokia 8 krijgt lage score DxO Mark voor camera

Zoek je een smartphone met een goede camera? Dan kun je de Nokia 8 beter achterwege laten. Het testpanel van DxO Mark nam het vlaggenschip van HMD Global onder de loep en kwam tot een ontluisterende conclusie. Stilstaande beelden zien er over het algemeen goed uit, maar in veel situaties kan hij zich niet meten met de concurrentie in het high-end segment. Hij krijgt dan ook een rapportcijfer van slechts 68 punten.

Dat schrijft DxO Mark in haar nieuwste testrapport.

De Nokia 8 is het eerste vlaggenschip van HMD Global. Het toestel werd afgelopen zomer uit de doeken gedaan. In een omslagartikel somden wij destijds 5 redenen op waarom wij vol spanning uitkeken naar het paradepaardje van de Finnen. Eén van de argumenten was vanwege de Carl Zeiss lenzen in de camera. Deze ken je misschien nog wel van vroeger, van toestellen als de Nokia 808 PureView. Helaas hebben we sindsdien geen nieuwe Nokia-smartphones gezien met deze hoogwaardige lenzen. Toen we hoorden dat de Nokia 8 ze kreeg, waren we direct enthousiast.

Het lijkt erop dat ons enthousiasme plaats moet maken voor de keiharde realiteit. De dames en heren van DxO Mark, die door velen als de benchmark voor smartphonecamera’s worden gezien, zijn niet erg te spreken over de prestaties van de camera van de Nokia 8. Hun eindoordeel liegt er niet om: de camera van het toestel kan zich niet meten aan concurrerende vlaggenschepen.

Dit is er mis met de camera van de Nokia 8

Laten we eerst met de pluspunten beginnen. De witbalans is onder alle omstandigheden goed. Dat geldt ook voor de belichting. De dynamische range op foto’s met hoge contrasten is redelijk goed, ook wanneer de HDR wordt ingeschakeld. En als je de portretmodus gebruikt ziet het bokeh-effect er vrij natuurgetrouw uit.

Klinkt allemaal veelbelovend, maar wat schort er dan aan de Carl Zeiss-lenzen van de Nokia 8? Om te beginnen meent het testpanel van DxO Mark dat de hoeveelheid details erg laag is. Daarbij maakt het niet uit of je foto’s overdag en in de buitenlucht of binnenshuis schiet. Plaatjes waarbij er flink wat donkere en lichte plekken te zien zijn, komen niet al te best uit de verf. De camera weet in deze situaties niet hoe het moet omgaan met de verschillende contrasten. Dat resulteert in veel ruis, zowel overdag als ’s avonds laat. Tevens zien kleuren er niet realistisch uit en hebben de neiging te vervagen. Alsof je een gekleurd T-shirt te vaak hebt gewassen. Portretfoto’s zien er weliswaar aardig ut, maar het probleem met rode ogen loert om de hoek en was eerder regel dan uitzondering. Inzoomen is niet aan te raden, omdat er dan nog meer details verloren gaan en je nog meer ruis op je foto’s krijgt. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het vlaggenschip geen telelens heeft. En met name aan de randen zien we dat foto’s hun scherpte verliezen. Op het vlak van fotografie krijgt de Nokia 8 dan ook maar 72 punten.

Nokia 8

De videokwaliteit van het vlaggenschip laat nog meer te wensen over. De juryleden van het testpanel schrijven dat je veel onscherpe bewegingen en vervorming krijgt als je video’s opneemt met de Nokia 8. De autofocus laat het regelmatig afweten, voornamelijk als het wat donkerder is een ruimte. Verder is de dynamische range erg beperkt en mis je onder alle omstandigheden veel details op je plaatjes. Als videocamera krijgt het paradepaardje van HMD Global slechts 62 punten. De gemiddelde score komt daarmee uit op 68 punten.

Ranking

Hoe verhoudt de Nokia 8 zich tot andere toestellen die DxO Mark heeft getest? Het vlaggenschip vinden we pas op de 17e plek. Vele concurrerende smartphones overtreffen camerakwaliteit van de Nokia 8. In de top vijf vinden we de Samsung Galaxy Note 8, iPhone 8 Plus, Huawei Mate 10 Pro, iPhone X en (bovenaan de lijst) de Google Pixel 2.

De Nokia 8 in een notendop

De Nokia 8 heeft een 5,3 inch groot IPS LCD-display met een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Hij geniet bescherming tegen krassen dankzij Corning Gorilla Glass 5. Onder de motorkap vinden we de Qualcomm Snapdragon 835 met 4 GB werkgeheugen en 64 GB aan opslagcapaciteit. De accucapaciteit bedraagt 3090 mAh en is danzij Quick Charge 3.0 snel weer opgeladen. Waterdicht is het vlaggenschip niet, maar hij is wel bestand tegen een geringe hoeveelheid vocht. Daarvoor heeft hij een IP54 stempel gekregen.

Achterop heeft HMD Global twee 13 megapixelcamera’s geplaatst. De ene camera schiet zwart-witplaatjes, de ander kleurenfoto’s. De camerasoftware legt beide foto’s over elkaar heen. De selfiecamera heeft eveneens een resolutie van 13 megapixels. Dankzij Dual Sight modus gebruik je voorste en achterste camera’s tegelijkertijd om foto’s te schieten of video’s op te nemen. Met OZO Audio kun je geluid driedimensionaal opnemen. Opmerkelijk genoeg vinden we in de review van DxO Mark niets over beide features. Tot slot draait het toestel op Android 7.1.2 Nougat. De nieuwste versie van Google’s besturingssysteem, Android 8.0 Oreo, wordt momenteel getest en wordt naar verwachting binnenkort uitgerold naar de Nokia 8.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones