Nokia 8 mogelijk goedkoper dan gedacht

Nokia 8 mogelijk goedkoper dan gedacht

Bij de lancering van de Nokia 8 meldden Nokia en HMD Global dat het vlaggenschip een adviesprijs van 599 euro krijgt. De werkelijke verkoopprijs ligt wellicht enkele tientjes lager. Zo is hij bij een Europese provider gespot voor 575 euro.

Over de Nokia 8

Afgelopen woensdag onthulden Nokia en HMD Global vol trots hun allereerste vlaggenschip: de Nokia 8. Het is een smartphone boordevol high-end specificaties en technologische innovatie. Zo heeft hij aan de achterkant een dubbele 13 megapixelcamera met Carl Zeiss lenzen, optische beeldstabilisatie, PDAF en dual-tone LED-flitser. Selfies schiet je eveneens met een 13 megapixelcamera en is net als de hoofdcamera’s uitgerust met PDAF. Beide camera’s kun je tegelijkertijd gebruiken om foto’s te schieten of een video op te nemen. Met de slogan ‘Be less Selfie, be more #Bothie’ proberen Nokia en HMD Global deze nieuwe feature te promoten.

Een andere technologisch hoogstandje is OZO Audio. Naast de links- en rechtsdimensie (pan) hebben Nokia en HMD daar nu ook diepte aan toegevoegd. Muziekinstrumenten en vocalen die verder van de luisteraar afstaan, hoor je in dan minder hard dan instrumenten die dichterbij staan. Dat is bekend. De Finnen zijn er in geslaagd om deze natuurkundige wet nu ook in hun geluidstechnologie te verwerken. Tevens kun je met OZO Audio geluid in 360 graden opnemen. Dit zagen we eerder dit jaar ook al bij de HTC U11.

Een derde unieke feature is de koeling. Om hitte af te voeren maakt de Nokia 8 gebruik van een koperen heatpipe, een schild van grafiet en liquid cooling om de warmte gelijkmatig te verspreiden. Zo heb je geen last van hot spots aan de achterkant, optimaliseert de batterijduur (warmte betekenteen hoger energieverbruik) en draait het besturingssysteem nog soepeler. Dat laatste is ook te danken aan de kale Android-versie die de Finnen op het toestel hebben geïnstalleerd.

Waar de Nokia 8 enigszins op achterloopt, is het scherm. Om te beginnen heeft het in vergelijking met andere vlaggenschepen geen randloos of bezel-less design. Dat betekent dat het scherm omringd wordt door behoorlijk forse randen. Ook heeft het paradepaardje van de Finnen een traditioneel LCD-scherm in plaats van OLED-display. Het 5,3 inch grote scherm heeft daarentegen wel een resolutie van 2560 bij 1440 pixels (Quad HD). Daaronder vinden we de Qualcomm Snapdragon 835 met Adreno 540 GPU, 4 GB RAM en 64 GB intern geheugen. Verder heeft hij een 3090 mAh batterij, is hij IP54 gecertificeerd (spatwaterdicht) en draait hij op Android 7.1.1 Nougat.

Prijskaartje

Zowel bij de presentatie als in het persbericht noemden Nokia en HMD Global een adviesprijs van 599 euro. De adviesprijs komt in sommige landen niet overeen met de verkoopprijs. Zo wordt hij in Duitsland bij de providers O2 en Mobilcom Debitel aangeboden voor respectievelijk 577 euro en 579 euro. Bovendien krijg je bij het eerstgenoemde telecombedrijf er ook nog een extraatje bij cadeau: de Nokia Steel smartwatch. In Rusland is hij het goedkoopst. Megafon biedt het vlaggenschip aan voor 575 euro.

Of we hier in Nederland ook een aantrekkelijker prijskaartje te zien krijgen, is onduidelijk. Als je her en der rondkijkt wordt het toestel aangeboden voor 599 euro. Wij denken dat het prijskaartje van het vlaggenschip in ons land gelijk is aan de adviesprijs. De verkoop van de Nokia 8 gaat in september van start.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones