5 september 2014 door in Nokia.

NokiaNokia begint volgend jaar in Finland met de aanleg van een kleinschalig 5G-netwerk. Nokia wordt daarmee de eerste aanbieder van 5G. Het bedrijf ziet de uitrol op kleine schaal vooral als een test. De Europese Unie wil 5G in 2020 beschikbaar hebben in heel Europa.

Nokia wil het nieuwe 5G-netwerk heel lokaal gaan aanleggen in samenwerking met de Universiteit van Oulu en het VTT Technical Research Centre of Finland. De formele beslissing over de komst en de bouw van het mobiele netwerk wordt pas in de herfst genomen, laat technisch directeur van Nokia Juha Määttä in een verklaring weten.

Oulu

De bouw van het 5G-netwerk zal waarschijnlijk in 2015 beginnen in het Finse plaatsje Oulu. Daarna zal het in de desbetreffende gemeente getest kunnen worden. Met de introductie van 5G hoopt het 130.000 inwoners tellende Oulu weer een technisch interessante regio te worden. Voorheen was de plaats vooral bekend vanwege de Nokia-fabrieken, maar na de overname van het Finse bedrijf door Microsoft zijn er veel banen verdwenen.

Europese Commissie

De Europese Commissie wil graag dat heel Europa in 2020 beschikt over een ‘gereed’ 5G-netwerk. Daarvoor heeft de Commissie maar liefst 50 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek. Niet alleen in Finland is men bezig met de aanleg van 5G, ook in Londen is men al een 5G-dekking aan het plannen. De gemeente werkt daarbij samen met de Universiteit van Surrey. Ook buiten Europa gaat men verder met de ontwikkeling van mobiele netwerken. In Japan is telecomprovider NTT Docomo bezig met de realisatie voor 2020.

5G

De snelheid van 5G zou een duizend keer hogere capaciteit hebben dan 4G en een snelheid die tot honderd keer hoger is. Daarnaast ligt ook het energieverbruik tot 90 procent lager dan met de huidige technologieën.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones