[UPDATE] Nokia P1 gespot op internet

[UPDATE] Nokia P1 gespot op internet

Een telefoon van Nokia die niet op Windows, maar op Android draait? Wellicht klinkt dit als muziek in de oren van menig Androidliefhebber, maar vooralsnog is het toekomstmuziek. Of toch niet? Op internet is een afbeelding opgedoken van de vermeende Nokia P1, de eerste Android-telefoon van het Finse technologiebedrijf.

UPDATE 8 juli 2016: de authenticiteit van de foto in het artikel werd al door sommigen in twijfel getrokken, omdat de telefoon op de afbeelding wel verdacht veel leek op de Sharp Aquos P1. Wat blijkt? Het is inderdaad de Aquos P1, zij het enigszins gephotoshopt. Dat meldt PhoneRadar. Het voornemen van Nokia om Android-smartphones op de markt te brengen staat nog altijd overeind, maar het zal in ieder geval niet het toestel op de foto zijn.

Geschiedenis Nokia

Nokia was in Europa en in het bijzonder in Nederland jarenlang het favoriete merk onder telefoongebruikers. Zo prijsden klanten het fraaie design en de uitzonderlijke degelijkheid van Nokia’s toestellen. De Nokia 3310 was de best verkopende telefoon die het bedrijf ooit op de markt heeft gebracht: daarvan gingen er wereldwijd meer dan 125 miljoen van over de toonbank.

Dan komen er nieuwe kapers op de kust: Apple, Samsung, BlackBerry, Motorola en Sony. Ieder weet een stuk van de smartphonemarkt te bemachtigen. Het eens zo grote en machtige Nokia ziet haar  marktaandeel als sneeuw voor de zon verdwijnen.

In 2011 slaan Nokia en Microsoft de handen ineen en spreken beide partijen af dat de Finse smartphoneproducent Windows Phone als besturingssysteem op zijn telefoons installeert. Met de Nokia Lumia probeert Nokia een comeback te maken, maar is in deze opzet nooit geslaagd. Ook high-end toestellen als de Nokia 808 PureView en Nokia Lumia 930 kunnen niet als een commercieel succes worden gezien. In twee jaar tijd leed het bedrijf een verlies van ruim 5 miljard euro.

In 2013 besluit Microsoft om de gehele mobiele tak van Nokia in te lijven voor omgerekend 5,4 miljard euro. Eén van de afspraken is dat Microsoft de merknaam Lumia mag gebruiken voor zijn eigen toestellen.

Nokia Microsoft

Android-smartphones

De deal met het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf komt aan het einde van 2016 te vervallen. Voor Nokia biedt dit perspectief om een nieuwe poging te wagen om de smartphone- en tabletmarkt te veroveren. In mei kondigden de Finnen dan ook aan dat het plannen heeft om nieuwe Android-telefoons en tablets op de markt te brengen. Samen met het bedrijf HMD Global –dat door enkele oud-Nokia medewerkers is opgericht– gaat Nokia de komende drie jaar een bedrag van 500 miljoen euro uitgeven aan wereldwijde marketingactiviteiten. Het bedrijf mag de komende tien jaar gebruikmaken van de Nokia-naam en reputatie.

Belangrijk in dit verhaal is het feit dat Nokia gedag zegt tegen Windows en met Android aan de slag gaat. Daar hebben de Finnen goede ervaring mee. Zo was de Nokia N1, een Android-tablet, niet aan te slepen in China, Taiwan en andere Aziatische laden. Het verbrak alle verkooprecords. Sinds augustus vorig jaar is deze tablet ook in Europa te koop. Ter vergelijking: de Nokia Lumia 2520, een Windows-tablet, kon het bedrijf nog niet aan de straatstenen kwijt. Ook een commercial waarin Jennifer Lopez de tablet aanprijst bracht hier geen verandering in. Grote boosdoener hiervoor is waarschijnlijk Windows RT.

Begrijpelijk dus dat Nokia Windows verruilt voor Android. Of het besturingssysteem er net zo uit komt te zien als we gewend zijn, of dat Nokia het flink op de schop gooit met een eigen schil, dat is nog moeilijk te zeggen. Maar dat zien we tegen die tijd wel weer.

Nokia P1

Nokia P1

Nokia P1

First things first. Er is een foto opgedoken waarop naar verluidt de eerste Android-telefoon van Nokia te zien zou zijn. Deze gaat door het leven als de Nokia P1. De mobiele telefoon wordt naar verluidt door Foxconn gemaakt en zou iets weg hebben van een smartphone die eerder door het Taiwanese bedrijf is geproduceerd: de Sharp Aquos P1. Jammer genoeg wordt er nergens melding gemaakt van de specificaties. Zo is het dus nog maar de vraag of het hier om een budgettelefoon of high-end toestel gaat.

Voorlopig zullen we dus met deze foto genoegen moeten nemen. Deze ziet er overigens wel flitsend en veelbelovend uit. Telefoonabonnement.nl houdt de ontwikkeling van de Nokia P1 nauwlettend in de gaten. Zodra we meer over deze vermeende Android-telefoon horen, lees je dat uiteraard op deze site.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones