Nokia werkt aan Android-smartphones en –tablets

Het is geen gerucht, roddel of hear-say, maar officieel bevestigd: Nokia gaat in de toekomst nieuwe smartphones en tablets op de markt brengen. Het bedrijf neemt echter afscheid van Microsofts besturingssysteem Windows en kiest ditmaal voor Android.

Nokia

Eind jaren ’90 en aan het begin van de 21e eeuw was Nokia razendpopulair bij vele telefoongebruikers. De producten van het Finse bedrijf stonden bekend als robuust, degelijk en duurzaam. Er wordt tegenwoordig nog wel eens gegeind dat als een iPhone op de grond valt het scherm in duizend stukjes uiteen spat. Als een Nokia-toestel daarentegen uit je handen viel, was je vloer kapot. Het meest begeerde model was zonder enige twijfel de Nokia 3210, waarvan er wereldwijd meer dan 160 miljoen over de toonbank gingen.

Beetje bij beetje moest het Finse bedrijf zijn marktaandeel afstaan aan concurrenten als Apple, Samsung en BlackBerry. De introductie van de Lumia smartphones bracht daar geen noemenswaardige verandering in. Sinds jaar en dag probeert Nokia een comeback te maken op de smartphonemarkt, maar tot op heden zonder succes.

Nokia Lumia martphones

Ook in tabletland wist Nokia met de Lumia 2520 geen succes te boeken. Nooit van gehoord? Dat is niet vreemd, want de Lumia 2520 wordt over het algemeen beschouwd als een commerciële flop. Commercials met wereldberoemde sterren als Jennifer Lopez konden consumenten niet op andere gedachtes brengen. Waarom de tablet niet aansloeg bij het publiek? Waarschijnlijk vanwege het besturingssysteem Windows RT, een soort van budgetversie van Windows waarop geen applicaties als Photoshop gedraaid kunnen worden.

De Nokia N1 daarentegen was een schot in de roos. Zowel in China als Taiwan waren de exemplaren niet aan te slepen en waren ze telkens binnen enkele minuten volledig uitverkocht. Deze Android-tablet is sinds halverwege 2015 ook in Europa te bestellen.

Nokia Lumia 2520

Nokia Lumia 2520

Microsoft Lumia

Tegenwoordig is het niet Nokia, maar Microsoft die de merknaam Lumia gebruikt. In 2014 legde het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf een bedrag van zo’n 7,4 miljard dollar op tafel om Nokia Devices and Services, de mobiele tak van Nokia, in te lijven. Eén van de afspraken was dat Microsoft nog tot het eind van het jaar toestellen op de markt mag brengen onder de naam Microsoft Lumia. Het gerucht gaat nu dat Microsoft begin 2017 drie Surface Phones op de markt wil brengen.

Android

android6Een oud-medewerker van het Finse bedrijf heeft een nieuw bedrijf opgericht onder de naam HMD Global. Dit bedrijf heeft een licentie afgenomen bij het Finse technologiebedrijf om de merknaam Nokia te mogen gebruiken in toekomstige smartphones en tablets. Nokia omschrijft de samenwerking als “an exclusive global license to create a full range of Nokia-branded smartphones, tablets, and feature phones for the next decade”.

In tegenstelling tot de Lumia-smartphones die we vandaag de dag kennen, worden de toestellen niet voorzien van Windows 10 Mobile of Windows Phone. In plaats daarvan hebben Nokia Technologies en HMD Global gekozen voor Google’s alternatief Android. Hiermee slaat Nokia naar eigen zeggen niet twee, maar drie vliegen in één klap: de iconische naam Nokia maakt een comeback, deze worden voorzien van een toonaangevend mobiel besturingssysteem en wordt gekenmerkt door een actieve community die voortdurend Android-apps ontwikkelen.

Releasedatum

Wanneer de eerste Nokia-smartphones en –tablets zullen verschijnen is niet bekend. Nokia zegt dat er nog bergen met werk verzet moeten worden, maar belooft kwalitatief hoogwaardige en innovatieve producten te lanceren.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones