Note 7 terugroep actie kan Samsung in tweeën splitsen

Note 7 terugroep actie kan Samsung in tweeën splitsen

Naar aanleiding van de terugroep actie van de Galaxy Note 7 heeft een investeringsfonds verzocht om Samsung in tweeën te splitsen. Het fonds, Elliott Management, heeft een klein aandeel in Samsung en wil dat de telefoondivisie zich afsplits.

Samsung Electronics, dat onder andere de Galaxy vlaggenschepen zoals de Galaxy Note 7 en Galaxy S7 maakt, is de kroonjuweel onder de Samsung bedrijven. Samsung heeft een typisch ‘chaebol’ bedrijfsstructuur. Chae betekent rijkdom en bol betekent clan. Het is een bedrijfsstructuur waarbij één familie eigenaar is van bijna de gehele onderneming. Een structuur die in Zuid-Korea zeer normaal  is. LG, Hyundai en anderen bedrijven zijn bijvoorbeeld  familie conglomeraten. Onder andere naar aanleiding van de problemen bij de Note 7, stelt Elliott Management voor om Samsung Electronics af te splitsen en in de NASDAQ op te nemen.

Chaebol structuur

De familie Lee is eigenaar van belangen in elk van de tientallen Samsung holdings. De holdings hebben op hun beurt weer aandelen in de andere bedrijven in het netwerk. De structuur voorkomt dat externe investeerders de familie conglomeraat opbreken. Het maakt echter ook de prestaties ondoorzichtigheid. Deze ondoorzichtigheid heeft nooit tot problemen geleidt tot het debacle met de Note 7. Hierop heeft Elliott Management zijn voorstel gedaan.

Note 7 dwingt Samsung tot meer openheid

Na een recente bestuursvergadering van Samsung kwam het bedrijf met een verklaring dat de onderneming inderdaad een herstructurering overweeg. Samsung is bereid om de ideeën van Elliott Management aan te horen en denkt zelfs over een dividenden boost. Het fonds heeft echter nog lang niet zijn zin. Samsung Electronics maakte namelijk snel de volgende memo publiek:

“Samsung Electronics heeft maatregelen genomen om haar activiteiten te vereenvoudigen om zich te concentreren op de core-mogelijkheden in de afgelopen jaren en het bedrijf blijft zoeken naar mogelijkheden om de lange termijn waarde te optimaliseren. Dit omvat ook de mogelijkheid van het creëren van een holdingstructuur en de potentiële voordelen en de haalbaarheid van notering aandelen van de Vennootschap over aanvullende internationale beurzen.

Aangezien het bepalen van de optimale structuur een zeer complexe onderneming is met betrekking tot belangrijke strategische, operationele, juridische, regelgevende en financiële overwegingen, het bedrijf heeft externe adviseurs aangetrokken om een grondig onderzoek van de optimale bedrijfsstructuur te voeren.

Het onderzoek geeft geen indicatie van het bestuur of op enige manier inzicht in de intenties van de raad van bestuur. Het proces zal naar verwachting ten minste 6 maanden nodig hebben en Samsung Electronics zal een beslissing nemen wanneer het onderzoek compleet is.”

Het Zuid-Koreaanse concern zou tot voor kort nooit een verklaring hebben gegeven over enige management kwesties. De ongelukkige Galaxy Note 7 terugroep actie heeft de onderneming echter kwetsbaar gemaakt en het noodzaakt Samsung om langzaam maar zeker meer openheid te geven.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones