ONDERZOEK: iPhone blijft mateloos populair ondanks BKR

ONDERZOEK: iPhone blijft mateloos populair ondanks BKR

Ondanks een BKR-registratie die als zwaard van Damocles boven het hoofd van dure smartphone kopers hangt, blijven de iPhones in 2017 mateloos populair! 2017 was een interessant jaar voor de telecom markt. Enerzijds veranderde dit jaar de abonnementsstructuur per 1 mei als gevolg van de Wft regels voor smartphone kredieten. Daarnaast vervielen de extra kosten voor mobiele gebruikers bij gebruik binnen de EU vanaf 15 juni; Roam Like at Home. Vooraf verwachtte men dat deze twee vernieuwingen van grote invloed zouden zijn op de markt. Van één hiervan kunnen we nu zeggen dat de invloed meeviel, sterker nog: de vraag naar de nieuwste iPhones steeg zelfs in vergelijking tot 2016. Ondanks de mogelijke BKR-registratie is de Apple iPhone in ons land uiterst populair.

  • BKR regels geen bedreiging high end smartphone
  • Top 10 smartphones 2017 vol premium high end smartphones
  • Apple het meest populaire merk
  • Apple iPhone aankopen groter dan Samsung Galaxy aankopen
  • Na lichte daling in mei herstelt smartphone markt
  • Samsung Galaxy S8 het meest populair

BKR regels onterecht beoogd als bedreiging dure smartphone

Iedereen die vanaf 1 mei 2017 een nieuwe telefoon wilde kopen middels een telefoonabonnement werd geconfronteerd met de nieuwe regels in het kader van de Wet op het financieel toezicht (Wft). De smartphone die je vroeger ‘gratis’ kreeg werd vanaf dat moment officieel gezien als lening onderhevig aan de Wft. Het gevolg daarvan is dat iedere telefoon boven de 250 euro als lening moet worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een BKR-registratie bij je gloednieuwe telefoon zo mensen wel eens kunnen afschrikken dacht bijna iedereen. Niets blijkt minder waar merkt Telefoonabonnement.nl, de iPhone stijgt in 2017 in marktaandeel ten opzichte van directe concurrent Samsung.

Top 10 populairste smartphones 2017 blijft high end

Kijkend naar de top 10 smartphones voor 2017, zou je op basis van de verscherpte BKR regels verwachten dat de nadruk op het midden segment of zelfs budget segment zou vallen. Ook hier zien we dat de traditionele dominantie van zowel de premium Samsung als premium Apple toestellen doorzet. In mei zien we een lichte stijging van het aandeel sim only ten opzichte van de telefoonabonnementen, maar al snel herstelt de trend zich en over de maanden na mei zien we een normale verdeling. Opnieuw zijn de populairste toestellen de high end telefoons van Samsung en Apple. Hierbij zien wij als vergelijkingssite nog relatief weinig bestellingen van de populaire Apple iPhone X en zou de verdeling in theorie nog meer richting Apple kunnen verschuiven. Opvallend is te vermelden dat de Samsung Galaxy S8 met 11,3% de absolute nummer 1 smartphone was van 2017. Het krachtige toestel voorzien van het prachtige 5,8 inch Super AMOLED Infinity beeldscherm wordt gevolgd door twee iPhones. De iPhone 7 is goed voor 9,5% van alle uitgaande bezoekers en de nieuwe iPhone 8 is met 9% iets minder populair.

Populairste producten 2017 voor en na invoering BKR-registratie

April 2017Mei 2017Laatste 90 dagen
Samsung Galaxy S8Samsung Galaxy S8Samsung Galaxy S8
iPhone 7iPhone 7iPhone 7
Samsung Galaxy S7Sim OnlyiPhone 8
iPhone 6SiPhone 6SSim Only
Sim OnlySamsung Galaxy S7Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 EdgeSamsung Galaxy S7 EdgeiPhone 8 Plus
iPhone 7 PlusiPhone 7 PlusSamsung Galaxy Note 8
iPhone 6iPhone SEiPhone 7 Plus
iPhone SESamsung Galaxy S8 PlusiPhone 6S
Samsung Galaxy S8 PlusiPhone 6Samsung Galaxy A5 2017

In de bovenstaande tabel zien we slechts drie toestellen die significant minder kosten, de iPhone 6S, de iPhone SE en de Samsung Galaxy A5 2017. Het blijkt dat bezoekers van Telefoonabonnement.nl zich niet of nauwelijks lijken te storen aan de nieuwe regels in hun aankoopgedrag.

Lichte daling direct na invoering BKR

In mei merkte Telefoonabonnement.nl slechts een lichte daling als gevolg van de nieuwe regels inzake de BKR-registratie. Bezoekers van de site moesten even wennen aan de vernieuwde regelgeving. Er waren vooral veel vragen over de BKR in combinatie met het verlengen van een abonnement in de toekomst. Gelukkig voor degene die al vroeg verlengde. Want iedereen die voor mei 2017 een telefoonabonnement had verlengd inclusief toestel ontweek de BKR-registratie, zelfs in die situaties waarbij de abonnementen na 1 mei ingingen.

Uit de bezoekerscijfers van die maanden bleek dat onze site enkele lichte verschuiving zag. Zoals verwacht steeg het aandeel sim only abonnementen in vergelijking tot de voorgaande periode. Intussen bleven de nieuwste high end vlaggenschepen van Samsung en Apple onverminderd populair. Bezoekers van onze website leken wel te moeten wennen aan de nieuwe BKR situatie, want ondanks een gelijkblijvend aantal bezoekers, werden er 30% minder aansluitingen doorgevoerd. In de maanden daarna herstelde dit.

Gevolgen BKR over 2017 nihil

Uit onze cijfers blijkt dat de gevolgen van de Wft regels en mogelijke BKR-registratie nihil zijn. De vernieuwde regels hebben niet of nauwelijks invloed gehad op de populariteit van high end smartphones. Sterker nog, ten opzichte van 2017 is het aandeel mensen dat kiest voor een iPhone zelfs hoger dan in 2016. Een opvallende trend, want de gemiddelde Apple iPhone is veel duurder dan 600 euro.

Aandeel Apple iPhones bijna 10% gestegen in 2017

Bezoekers die een vergelijkingssite bezoeken, zoeken vaak gericht naar een smartphone. Toekomstige eigenaren willen hun beoogde smartphone namelijk vergelijken op abonnementen met het meeste voordeel. Vervolgens klikt een toekomstige koper door naar de betreffende smartphonewinkel. Van alle bezoekers in 2016 die uiteindelijk voornemens waren een smartphone te kopen, klikte 35,1% door naar de webwinkel voor een Apple iPhone. In 2016 koos het merendeel voor een Samsung Galaxy, 40,3%.

Ondanks een mogelijke registratie bij het BKR in Tiel ziet Telefoonabonnement.nl in 2017 een flinke stijging in mensen die voornemens zijn een iPhone te kopen. Het aantal mensen die de beste prijs heeft vergeleken en een Apple iPhone wil kopen, steeg met ruim 9% naar 38,4%. De Zuid-Koreaanse concurrent Samsung was beduidend minder populair in 2017. Van de 100 bezoekers klikken ruim 36 door om een Samsung Galaxy smartphone te kopen, een daling van bijna 9%. Terwijl het aantal mensen dat geïnteresseerd is in een Samsung daalt, stijgt het aantal dat een iPhone gaat kopen. Een bijzondere trend aangezien de gemiddelde prijs van een Samsung Galaxy telefoon lager ligt dan de gemiddelde prijs van een Apple iPhone. Met de BKR registratie in het achterhoofd had je een omgekeerde trend verwacht.

Samsung VS Apple 2016 en 2017

Het verschil in voorkeur ten opzichte van 2016 is niet alleen een gevolg van de verkopen voor 1 mei. Zoals de bovenstaande tabellen laten zien is de populariteit van de iPhone ten opzichte van Samsung voor mei reeds flink gestegen. Ook na mei is er spraken van een significante stijging in voorkeur voor Apple ten opzichte van Samsung. Beide grootmachten hebben zowel in 2016 als 2017 een gezamenlijk marktaandeel van 75% op Telefoonabonnement.nl.

Notitie: cijfers in dit onderzoek zijn tot stand gekomen op basis van ruim 1.600.000 bezoekers in 2017 en meer dan 600.000 gedragingen van onze bezoekers naar verschillende webshops. We hebben de data van afgelopen jaar verzameld en vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar.

 

 

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones