Onderzoek: meeste Android telefoons draaien op 6 Marshmallow

Onderzoek: meeste Android telefoons draaien op 6 Marshmallow

Iedere maand publiceert Android-eigenaar Google de meest recente distributiecijfers van diens besturingssysteem. De editie van september verklapt dat Android 6 Marshmallow op het gros van de apparaten draait. De nieuwe Android 8 Oreo moet zijn debuut in de lijst nog maken en Android 7 Nougat draait op een kleine zestien procent van de apparaten wereldwijd.

Android is al sinds jaar en dag het grootste besturingssysteem ter wereld. Onder meer Samsung, Sony en HTC toestellen draaien op het betrouwbare platform. Aangezien eigenaar Google al jaren bezig is met de ontwikkeling van het OS (Operating System), zijn er inmiddels vele versies en varianten in omloop. Wanneer je een oude versie draait kan dit nadelig zijn. Je kunt bijvoorbeeld worden uitgesloten van bepaalde apps uit de Google Play Store. Naast onhandig, kan het daarnaast ook gewoon gevaarlijk zijn. Oude versies worden immers veelal niet meer ondersteunt met veiligheidspatches. Iedere maand weerlegt Google de meest recente distributiecijfers van het platform. Deze cijfers zijn gebaseerd op statistieken uit de Google Play Store.

Marshmallow is de grootste

De cijfers van september laten ons zien dat het merendeel van de Android telefoons nog steeds op versie 6 draait. Deze staat bekend onder codenaam Marshmallow. Google geeft de versies naast een standaard cijfer ook altijd een originele naam mee, verwijzend naar een zoetigheid of snack. Android 6 Marshmallow kwam in 2015 op de markt en draait inmiddels op ruim 32 procent van de apparaten. Op kleine afstand volgt Android 5.0 en 5.1 lollipop. Gecombineerd hebben zij een marktaandeel van 28.8 procent. Hierna volgt Android 7 Nougat, de voorlaatste versie. Deze editie heeft een aandeel van een kleine 16 procent. Android 8 Oreo, dat sinds een week verkrijgbaar is, is nog niet terug te vinden in de cijfers. Dit heeft te maken met de onderzoeksperiode: destijds was de software-versie nog niet beschikbaar.

Oude Android versie is gevaarlijk

Verder zien we nog marginale marktaandelen voor versies ouder dan 5 Lollipop. Alhoewel, Android 4.4 Kitkat draait nog steeds op vijftien procent van alle apparaten. Een zorgwekkend aantal. Deze software versies worden immers niet meer ondersteunt. Niet meer door de fabrikanten, maar ook niet meer door Google. Zodoende loopt de veiligheid van je persoonlijke gegevens gevaar. Oude toestellen die niet meer onderhouden worden qua updates zijn immers een notoir doelwit voor allerhande hackers. Op moment van spreken rolt Android 8 Oreo overigens uit naar steeds meer toestellen. Traditiegetrouw krijgen Google’s eigen telefoons als eerst de nieuwe update. In de komende tijd rolt hij uit naar meerdere toestellen. Benieuwd naar wat Android 8 Oreo allemaal met zich meebrengt? Lees dan ons uitgebreide artikel over alle nieuwe functies: ‘Android 8.0 Oreo: alle nieuwe features op een rij‘.

 

Bekijk het laatste nieuws over Android:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones