ONDERZOEK ROAMING: KPN wellicht goedkoper in de EU

ONDERZOEK ROAMING: KPN wellicht goedkoper in de EU

YES! Vanaf nu hoef je roaming niet meer uit te zetten op je smartphone voordat je het buitenland in gaat. Binnen de EU gelden vanaf vandaag namelijk aangepaste regels. Providers binnen de EU mogen geen extra kosten meer berekenen voor gebruik in de EU landen. Je kunt nu dus bellen, sms-en en natuurlijk datastreamen vanuit je eigen bundel. Jawel, nooit meer verdwalen dankzij Google Maps! In de EU noemt men dit; Roam Like at Home. Toch moet je nog wel op letten in sommige gevallen.

De EU regels die vanaf vandaag gelden zijn super fijn voor de gemiddelde Nederlander. Je kunt nu zonder gedoe je telefoon gebruiken in het buitenland zoals je dat ook in Nederland doet. Dit geldt echter niet voor iedereen. Want degene met een Unlimited abonnement van Tele2 of T-Mobile moeten juist wel uitkijken. Beide providers knijpen het onbeperkte dataverbruik namelijk af en geven in het buitenland alleen respectievelijk 6 GB en 10 GB data. Daarentegen kunnen groot gebruikers bij KPN zonder enige beperking hun volledige databundel op streamen in de EU. Telefoonabonnement.nl heeft onderzocht waar op dit moment de aandachtspunten liggen en waar je op moet letten bij dataverbruik in de EU. We bieden je ook inzicht in het mogelijke dataverbruik. De resultaten zijn toch wel verrassend te noemen.

  • Tele2 en T-Mobile zijn in de EU een stuk duurder boven 10 GB
  • Quad play via KPN en Vodafone maakt sim only veel goedkoper
  • Bij regelmatig verblijf in buitenland vanaf 25 GB is KPN goedkoper
  • Tele2 al duurder dan T-Mobile bij een maand 10 GB in de EU
  • Nederlanders gebruiken smartphone vaker in het buitenland
  • KPN biedt onbeperkt internet in Nederlander en EU voor 99 euro (>50 GB beperkte snelheid)
  • Netflix kijken kost 300 MB tot 7 GB per uur afhankelijk van videokwaliteit
  • Tele2 berekent de hoogste kosten bij 50 GB verbruik in de EU, € 421,00.

Roaming kosten zijn vandaag vervallen

Per vandaag vervallen de extra kosten die je betaalt in de EU voor telefonie. Je hoeft vanaf vandaag niet meer je roaming uitzetten wanneer je België of Duitsland binnen rijdt. Dankzij de nieuwe regels kun je binnen de hele EU bellen, smsen en data verbruiken zoals je dat thuis doet. In Europa noemt men dit Roam Like at Home.

Geweldig nieuws voor de meeste Nederlanders natuurlijk. Want als je vanaf nu op vakantie gaat in Frankrijk, Duitsland, Italië of Spanje hoef je niet langer meer op zoek naar de WiFi op de camping of een terrasje met gratis WiFi. Wij Nederlanders stonden namelijk bekend als expert op het gebied van WiFi spots spotten. Verbruik in buitenland is door Nederlanders traditioneel gezien laag. Daar bleek trouwens al een kentering in te komen. Een recent onderzoek door Telecompaper meldt dat Nederlanders hun smartphone al vaker gebruiken in het buitenland. De reden hiervan ligt in de verlaging van tarieven voor roaming van de afgelopen jaren. Volgens het onderzoek steeg het internet gebruik van de telefoon aan het begin van dit jaar al naar 16,5 % van de Nederlanders ten opzichte van 7,5 % in het derde kwartaal van 2015.

Onderzoek kosten dataroaming in de EU

Het afschaffen van de roaming kosten is super goed nieuws voor de gemiddelde gebruiker die één of twee weken in het buitenland op vakantie is. Je hoeft je totaal geen zorgen meer te maken bij normaal gebruik. Gebruik je echter meer dan je databundel, dan is het natuurlijk oppassen geblazen. Maar wat betekent dit nou precies en waar liggen de adders onder het gras? Telefoonabonnement.nl heeft de prijzen en voorwaarden van de vier grote providers voor jou op een rij gezet. De abonnementen zijn niet volledig met elkaar te vergelijken aangezien het viertal niet precies dezelfde databundel verdeling heeft, verschillende beperkingen en natuurlijk is er een verschil in dekking van de netwerken. De prijzen in de onderstaande tabellen zijn van 15 juni 2017. Het zijn stuk voor stuk abonnementen met onbeperkt bellen. KPN biedt echter alleen een abonnement aan met 1 GB en 100 minuten bellen en dit abonnement kost 20 euro.

Wel of geen databeperking in de EU

KPN en Vodafone bieden ook binnen de EU de volledige bundel. Zelfs voor de grootste bundels van respectievelijk 50 GB en 25 GB geldt geen beperking. Tele2 en T-Mobile hebben juist wel een beperking voor gebruik in de EU. Alle Tele2 abonnementen worden in de EU beperkt tot een 6 GB databundel en bij T-Mobile krijg je binnen de EU 10 GB aan data. Gebruikers van de Tele2 sim only abonnementen met 10 GB bundel of Unlimited bundel en gebruikers van de Go Unlimited T-Mobile sim only abonnementen worden in hun vrijheid dus beperkt.

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden is Quad-Play. De relatief dure KPN en Vodafone geven beide een zeer aantrekkelijke korting / data verhoging wanneer je zowel vast en mobiele telefonie, internet en TV bij hun afneemt. Voor een compleet overzicht zijn de uiterste vormen hiervan meegenomen in dit onderzoek. T-Mobile biedt voordeel als je met drie vrienden een abonnement afneemt. Dat kan bij de dure abonnementen zelfs 5 euro aan kostenbesparing opleveren.

Uitkomsten EU data kosten onderzoek

Om inzichtelijk te maken wat de verschillende sim only providers rekenen voor data in het buitenland heeft Telefoonabonnement.nl een overzicht gemaakt van de kosten in het buitenland voor 1 maand datagebruik. Kijken we naar alle abonnementen en hun prijs, dan zien we direct dat Tele2 en T-Mobile het meest voordelig zijn. Tele2 is nog net iets goedkoper en voor 14 euro krijg je 1 GB. Uit het totaal overzicht komt ook duidelijk naar voren dat de verschillende abonnementen tot 10 GB niet goed te vergelijken zijn. Vanaf 10 GB is dit beter en daar zien we direct een verschuiving in de prijs.

Gebruik van 10 GB in de EU

Stel je bent een hele maand op reis en je wilt 10 GB gebruiken in de EU. Abonnees van T-Mobile zijn hierbij het meest voordelig uit. De provider biedt voor 25 euro een 10 GB abonnement dat je volledig in het buitenland kunt gebruiken. Regel je ook nog drie vrienden, dan is kost het slechts 20 euro. Verrassend genoeg is het niet Tele2 maar KPN dat daarna de meest voordelige partij is. Voor 31 euro krijg je 10 GB. Ben je zelfs een Quad-Play abonnee dan krijg je maar liefst 20 GB voor 26 euro. Vodafone is vergelijkbaar met KPN, de provider biedt alleen een 12 GB abonnement voor 34 euro. Iemand die alle diensten van VodafoneZiggo afneemt is helemaal goedkoop uit en betaalt 23 euro voor 10 GB. In het laatste geval ben je dus nog goedkoper uit dan bij KPN en vriendloze T-Mobile abonnees. De verrassing is natuurlijk Tele2. De provider biedt voor slechts 21 euro 10 GB aan. Echter aangezien we deze maand alleen in het buitenland zijn, is slechts 6 GB data kosteloos. Je hebt dus nog 4.000 MB’s a € 0,009 nodig om tot de 10 GB te komen. In totaal ben je bij de provider 57 euro kwijt.

Provider10 GB data in de EU
T-Mobile Vriend€ 20,00
Vodafone Extra's€ 23,00
T-Mobile€ 25,00
KPN Compleet 20 GB€ 26,00
KPN€ 31,00
Vodafone 12 GB€ 34,00
Tele2€ 57,00

Gebruik van 50 GB in de EU

Het wordt natuurlijk echt interessant als we naar de grote dataverbruikers gaan kijken. In dat geval zijn de verschillen gigantisch te noemen en op zijn minst verrassend. Want wie zou denken dat KPN in dat geval het meest voordelig is, niemand toch. De marktleider is misschien zelf nog goedkoper als je nog meer data gebruikt, want KPN belooft:
Je betaalt nooit voor data buiten je abonnement in Nederland en in de hele EU. Wel wordt de maximale downloadsnelheid verlaagd naar 64 Kb/s en de maximale uploadsnelheid naar 32 Kb/s.

Wil je 50 GB gebruiken in de EU, dan betaal je bij KPN 99 euro en voor Quad-play abonnees slechts 33 euro. T-Mobile stuurt je een factuur van 155 euro tot 150 als je vrienden hebt. Bij Vodafone is het al aantrekkelijk om op zoek te gaan naar een WiFi punt, tenzij je alle diensten van VodafoneZiggo afneemt. De provider rekent namelijk 0,01 cent per extra MB en het maximale abonnement is 24 GB. Je zult in dat geval voor 26.000 MB extra moeten betalen. Vervolgens zien we dat Tele2 al flink in prijs is gestegen. De Zweedse provider stuurt je een rekening van 421 euro.

Provider50 GB data in de EU
KPN Compleet€ 33,00
Vodafone Extra's€ 84,00
KPN€ 99,00
T-Mobile Vriend€ 150,00
T-Mobile € 155,00
Tele2€ 421,00
Vodafone 24 GB€ 1649,00

Belangrijke nuances in het onderzoek

Zoals je begrijpt aan de warboel aan abonnementen en ook voorwaarden, is het niet te zeggen welk abonnement het meest voordelig is. Dat hangt volledig af van de verschillende situaties.

In de basis bieden Tele2 en T-Mobile nu absoluut de goedkoopst sim only abonnementen. Bij de Unlimited abonnementen van Tele2 en T-Mobile moet je ook meerekenen dat de sim only providers in Nederland onbeperkt data leveren EN in het buitenland nog 6 GB of 10 GB extra.

Vodafone en KPN daarentegen geven je in totaal 12 tot 50 GB om te gebruiken in zowel het buitenland als Nederland. Vervolgens zien we dat KPN geen kosten berekent als je over de bundel heen gaat. In dat geval wordt dataverkeer in snelheid beperkt. Je kunt bij KPN dus kosten besparen door te kiezen voor een kleinere bundel en met minder snelheid genoegen te nemen. T-Mobile berekent afhankelijk van de hoeveelheid 1 tot 3 cent voor MB’s en Vodafone rekent voor data buiten de bundel, 0,01 cent.

Hoeveel data verbruik je eigenlijk?

De hoeveelheid data die je verbruikt is volledig afhankelijk van je persoonlijk surf en kijk gedrag. Kijk je geregeld naar Netflix, dan kan je dataverbruik al snel oplopen. Ook Youtube films verbruiken nogal wat MB’s. Het is echter afhankelijk van hoe lang jij wilt staren en in welke kwaliteit.

Data verbruik Netflix

Bij Netflix kun je zelf de beeldkwaliteit instellen voor films en series. Je kunt het gewenste dataverbruik zelf bepalen. Online content wordt op de site aangeboden van verschillende videokwaliteiten. Stel jij de instellingen in op lage beeldkwaliteit, dan verbruik je circa 0,3 GB per uur. Wil je van gemiddelde kwaliteit genieten dan verbruik je circa 0,7 GB per uur en wil je echt kunnen genieten van een serie dan ben je voor HD tot 3 GB per uur aan data kwijt en voor Ultra HD wel 7 GB per uur.

Ook voor Youtube ben je al snel een aantal MB´s kwijt. Want gemiddeld gebruik je 2,5 MB per minuut voor video´s in normale kwaliteit. Wil je in HD kijken dan ben je al snel 5,5 MB per minuut kwijt. Voor een uur Youtube kijken gebruik je dus 150 MB tot 300 MB.

Roam Like at Home

Het einde aan roaming kosten in het buitenland is voor iedereen een geweldige ontwikkeling. Vooral de gemiddelde gebruiker behaalt hieruit veel voordeel. Zij of hij zal niet meer hoeven nadenken en optimaal kunnen genieten van de vakantie. Zonder moeite deel je nu alles zoals je dat in Nederland ook al deed. Voor mensen die net gewend zijn aan de gigantische datahoeveelheid die ze van de Unlimited abonnementen krijgen is het een andere zaak. Zij zullen wel degelijk hun dagelijkse routine moeten aanpassen aan het buitenland. Toch zal ook dit in de praktijk niet al te veel problemen geven en de kosten zijn te overzien. Het blijft echter interessant om te zien dat de marktleider KPN in de situaties dat je relatief vaak in het buitenland bent de goedkoopste is.

Een bijzondere conclusie die we kunnen trekken is dat KPN onbeperkt internet in zowel Nederland als de EU aanbiedt voor 99 euro met snelheid als enige beperking.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones