Onderzoek: Samsung is meest gekloonde merk van 2017

Onderzoek: Samsung is meest gekloonde merk van 2017

Samsung telefoons worden het vaakst nagemaakt. De meest populaire ‘clone’ is de Samsung Galaxy S7 Edge. Ook de reguliere Galaxy S7 wordt vaak geïmiteerd. De meest nagemaakte Apple telefoon is de iPhone 7 Plus. 

Dat blijkt uit onderzoek van AnTuTu.

Ben je bekend met het fenomeen van ‘clones‘? Dit zijn telefoons die lijken op bekende modellen, maar in werkelijkheid zijn gemaakt door kleine, onbekende fabrikanten. Plat gezegd gaat het om namaaktelefoons. De meesten worden gemaakt in Azië, nabij de ‘echte’ fabrikanten als HTC, LG en Samsung. Hierbij zijn clones vaak één op één gekopieerd qua ontwerp. Qua specificaties en betrouwbaarheid laten ze echter vaak nogal wat te wensen over.

Wat blijkt nu? Samsung telefoons worden het vaakst gekloond. Maar liefst 36 procent van het totaal aantal clones is gebaseerd op een Samsung. Daarna volgt qua percentages een hele tijd niks, tot Apple op de tweede plek terug te vinden is met een bijbehorend percentage van ruim 7 procent. Het Chinese Xiaomi neemt de laatste podiumplek in beslag en gaat er met een kleine 5 procent vandoor.

Samsung Galaxy S7 Edge is topfavoriet

Ruim 43 procent van de gekloonde telefoons richt is echter gebaseerd op afwijkende merken. De gegevens zijn overigens afkomstig van AnTuTu. Telefoonenthousiastelingen zal deze naam enthousiast in de oren klinken. AnTuTu is namelijk een zogenoemde ‘benchmark’. Fabrikanten en telefoonbezitters kunnen hiermee de prestaties van hun telefoon meten aan de hand van een aantal testen. Het bedrijf achter de test registreerde afgelopen jaar ruim 17 miljoen analyses.

Bij een kleine 3 procent hiervan ging het om zogenoemde clones: een gering percentage dus. Men heeft hierbij niet alleen gekeken naar welk merk het vaakst is geïmiteerd, maar ook welke modellen specifiek in trek waren. Hieruit blijkt dat de Samsung Galaxy S7 Edge topfavoriet is onder namaakfabrikanten. In totaal bestaat bijna 8 procent van het totaal aantal geproduceerde ‘neppers’ uit dit toestel. Hierbij tellen we de Chinese en Europese varianten bij elkaar op.

Op de tweede plek vinden we de reguliere Samsung Galaxy S7, met een aandeel van 2.8 procent. De top drie wordt gecomplementeerd door de Samsung W2016: een toestel dat in Europa weinig bekendheid heeft. Deze klaptelefoon is echter wel razend populair in grote delen van (landelijk) China. De meest nagemaakte Apple telefoon is de iPhone 7 Plus, welke op de vierde plek terug te vinden is.

Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge

Wat zijn de voor- en nadelen van clones?

Het grootste voordeel van het aanschaffen van een clone-telefoon is zonder twijfel zijn prijskaartje. Bij een merktelefoon betaal je immers altijd voor de naam. Een ander voordeel van clone-telefoons is dat ze vaak eerder uit zijn dan hun originele evenwichten. Zo kun je nu al de Samsung Galaxy S9 (Plus) aanschaffen, terwijl hij nog niet eens is aangekondigd. Daarbij komen we dan ook direct bij de nadelen van dergelijke telefoons. Ze zijn immers vaak totaal niet betrouwbaar. Dit komt omdat er vaak willekeurig wat componenten bij elkaar worden gezet, waardoor de bouwkwaliteit en prestaties niet om over naar huis te schrijven zijn. Daarbovenop draaien ze vaak vage software-versies, waardoor je privégegevens mogelijk gevaar lopen.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding