‘OnePlus stuurt gebruikersdata naar China’

‘OnePlus stuurt gebruikersdata naar China’

OnePlus raakte vandaag in opspraak door de aanwezigheid van een programma op de OnePlus 3T waarbij gebruikersdata naar servers in China werd verzonden. Het hele verhaal is echter minder kwalijk dan op het eerste gezicht lijkt.

Zo nu en dan raakt OnePlus in opspraak. Veelal hebben deze ‘akkefietjes’ een raakvlak met privacy. Zo bleek onlangs dat sommige OnePlus toestellen meer gebruikersdata dan strikt noodzakelijk verzamelden. Dit werd ontdekt door een programmeur die door de code van de OnePlus 2 zat te spitten. Uiteindelijk liep dit met een sisser af: het bleek om een tijdelijke test te gaan waarbij OnePlus spoedig via de normale gang van zaken continueerde. Ook vandaag is het weer raak. Een OnePlus 3T bezitter meldt op het forum dat hij een mysterieus programma in de OnePlus 3T broncode is tegengekomen. Dit proces zorgt ervoor dat gebruikersdata naar een Chinese server wordt verzonden, namelijk die van de AliBaba groep: bekend van het webwinkelimperium.

OnePlus reageert

Dit gaat tegen de gebruikersvoorwaarden in en is op zijn minst opvallend. Helemaal omdat China er een op zijn zachtst gezegd andere idee van internetvrijheid op nahoudt. Zodoende is internet in grote delen van het land aan banden gelegd en wordt gebruikersdata sterk gemonitord. In navolging hiervan besloot de website Android Police OnePlus om een schriftelijke reactie te vragen. Zij reageren door te stellen dat bovenstaand programma enkel actief is in experimentele software, ook wel bèta genoemd. Zodoende is het programma niet aanwezig in de definitieve versie van de software. Bovendien is het bovenstaande proces specifiek bedoeld voor de Chinese markt en werkt het zodoende met de lokale softwareversie: HydrogenOS. Dit in tegenstelling tot OxygenOS, de globale versie van diens software.

Zodoende lijkt het wederom met een sisser af te lopen. OnePlus besluit diens schriftelijke reactie door te stellen dat Chinese software vanuit overheidsoverwegingen gereguleerd dient te worden. Dit wederom in tegenstelling tot de globale softwareversie.

Top 10 OnePlus 3T

Over de OnePlus 3T

De OnePlus 3T kwam in 2016 uit en biedt nog steeds waar voor zijn geld. Hij beschikt over een fraai ontwerp gemaakt van hoogwaardig materiaal, namelijk aluminium. Het scherm meet 5.5″ in diagonaal en bevat een Full-HD resolutie. Onder de motorkap wordt hij aangedreven door de Snapdragon 821 in combinatie met 6 GB werkgeheugen en 64 of 128 GB opslag. Aan de achterzijde is een 16 megapixelcamera geplaatst welke fraaie plaatjes schiet. Bovendien behoort 4K-video’s opnemen tot de mogelijkheden. De selfie-camera heeft eveneens een 16 megapixelresolutie. Fraaie zelfportretten dus gegarandeerd. Tot slot is de OnePlus 3T van alle gemakken voorzien waaronder een vingerafdrukscanner, 4G-internetsnelheid, koptelefoonaansluiting en forse 3400 mAh accu.

Bekijk het laatste nieuws over OnePlus:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones