‘Oorzaak Galaxy Note 7 explosies in 2016 bekend’

‘Oorzaak Galaxy Note 7 explosies in 2016 bekend’

Waarom de Samsung Galaxy Note 7 spontaan in vlammen opging is nog altijd niet duidelijk. De Zuid-Koreaanse smartphonemaker doet daarom een plechtige belofte: nog vóór het jaar voorbij is wil het de oorzaak van de explosies achterhalen.

Dat schrijft de Koreaanse krant The Investor op basis van anonieme bronnen uit de productieketen.

Over de Samsung Galaxy Note 7

We kennen allemaal inmiddels de verhalen van het debacle dat Samsung Galaxy Note 7 heet. Toen de eerste klanten het prijzige high-end toestel ontvingen, waren ze dolgelukkig. Dit geluk was echter maar van korte duur. Wereldwijd kwamen er verschillende meldingen binnen dat hun exemplaar spontaan in rook was opgegaan. Samsung ontdekte dat een deel van de eerste lading een defecte batterij bevatte. Hierdoor kon het toestel spontaan ontploffen. Daarop werden alle verkochte toestellen teruggeroepen en kosteloos vervangen door een nieuw exemplaar.

De tweede batch was wel veilig, zo beloofde Samsung. Dat bleek echter opnieuw niet het geval te zijn. Opnieuw explodeerde het ene na het andere toestel. Omdat de Zuid-Koreaanse telefoonmaker niet voor de volle honderd procent de veiligheid van de consument kon garanderen, nam het bedrijf draconische maatregelen. Niet alleen werden alle vlaggenschepen opnieuw teruggeroepen. Tevens trok het bedrijf de stekker uit de productie en verkoop van de Galaxy Note 7. Analisten schatten dat Samsung hierdoor een schadepost van ongeveer 15 miljard euro in de boeken moest noteren.

Galaxy Note 7 Alternatieven

Oorzaak

Samsung is al enkele maanden bezig om de oorzaak van de explosies te achterhalen. De Zuid-Koreanen hebben zelfs medewerkers van andere afdelingen weggehaald om aan deze klus te werken. Het gerucht gaat dat de lancering van de Samsung Galaxy S8 hierdoor vertraging heeft opgelopen. Het toptoestel zou aanvankelijk op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona worden onthuld, maar is naar verluidt opgeschoven naar april.

Bij de eerste lichting werd de oorzaak van de branden al snel achterhaald. Dat had met een reeks slechte accu’s te maken. De accu’s waren afkomstig van dochteronderneming Samsung SDI. Deze werden vervangen door batterijen van concurrent ATL. Daarmee was het probleem echter niet opgelost. Sinds begin oktober is Samsung druk doende om te onderzoeken waardoor de tweede lading Galaxy Note 7 exemplaren in brand vlogen.

Er gaan verschillende theorieën de ronde over waarom de vlaggenschepen uit het niets in brand vlogen. Zo zou de processor dusdanig zijn opgevoerd dat dit tot te hoge spanning leidde in de batterij. Ook de geïmplementeerde snellaadtechniek en het symmetrische design zijn als boosdoener genoemd. Mijn collega Jasper schreef er een uitvoerig verhaal over. Lees zijn artikel nog eens op je gemak door.

Tot op heden is er, zoals gezegd, nog officiële oorzaak bekend van de explosies. Samsung heeft zichzelf de doelstelling opgelegd om nog vóór het einde van het jaar de oorzaak te achterhalen.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones