‘Phablets winnen aan terrein’

‘Phablets winnen aan terrein’

In de toekomst worden telefoonbeeldschermen steeds groter. Compacte schermpjes gaan we daarentegen steeds minder in het straatbeeld spotten. In 2021 beschikt maar liefst 60 procent van alle telefoons over een beeldschermgrootte van minstens 5.5″. 

Dat valt te lezen in een recent gepubliceerd onderzoek van IDC.

2017 is niet alleen het jaar van de ‘bezelloze’ smartphones, maar ook van de steeds groter wordende telefoons. Vaak geen deze trends echter hand in hand met elkaar. Wanneer je immers minder schermranden hebt, kun je het beeldscherm per saldo een stuk groter maken. Telefoons met een beeldschermdiagonaal groter dan 5.5″ worden aangeduid als phablets. Volgens recent marktonderzoek winnen deze grote telefoons aan terrein ten koste van de meer compactere varianten. Voornamelijk de recente introductie van de Apple iPhone X zou deze ontwikkeling stuwen, zo meldt IDC, een internationaal bekend telecomonderzoeksbureau.

Phablets winnen aan terrein

De onderzoekers baseren hun gegevens op data van retailers en providers. In 2017 werden maar liefst 611 miljoen phablets verkocht. De verwachting is dat dit aantal in 2021 de 1 miljard overtreft. Zodoende is de totale groei in vijf jaar maar liefst 18.1 procent. Om deze cijfers enigszins betekenis te geven: de gehele smartphone markt groeit in dit tijdsbestek ‘slechts’ 3 procent. ‘Normale’ smartphones, met een schermgrootte kleiner dan 5.5″, nemen zelfs af qua relatief volume: namelijk 7.4 procent. De groei is overigens vooral te zoeken buiten de Europese en Amerikaanse markt. Voornamelijk Afrika en Azië zorgen voor stuwende cijfers. De onderzoekers verwachten dat in 2021 bijna 60 procent van alle telefoons een phablet is. Dit hoeft niet te betekenen dat deze telefoons ook over een groot schermoppervlak beschikken, zoals bij de Apple iPhone X wél het geval is.

iPhone X

Apple is overstag: groot, groter, grootst.

De Apple iPhone X is verkrijgbaar tegen een adviesprijs van 1159 of 1329 euro: een behoorlijke smak geld. Dit segment wordt door de onderzoekers dan ook bestempeld als het ‘ultra hoge marktsegment’. Lange tijd hield Apple vast aan compacte schermformaten, daar waar Android toestellen al geruime tijd toenamen in schermgrootte. Met de Apple iPhone X is het bedrijf echter compleet overstag gegaan. Dit toestel heeft een 5.8″ beeldscherm met een resolutie van 1125 bij 2436 pixels. Maar liefst 83 procent van de gehele voorzijde bestaat uit actief gebruikt scherm. IDC concludeert hun verslag met de verwachting dat Plus-modellen (zoals de iPhone 8 Plus) en de iPhone X samen voor maar liefst 41 procent van de gehele omzet in 2017 gaan zorgen. Voor 2018 is de verwachting dat dit percentage toeneemt tot meer dan 50 procent. Ook is de gedachte dat schermformaten in de toekomst nog meer gaan toenemen.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones