Pixel 2: De beste smartphone camera binnenstebuiten

Pixel 2: De beste smartphone camera binnenstebuiten

Google is terecht trots op de capaciteiten van de Google Pixel 2 camera. De Google camera’s eindigen stuk voor stuk bovenaan de lijst van beste smartphone camera’s. Hoe werkt zo’n camera precies en waarom is de Pixel 2 camera zo goed. Google legt het zelf uit.

De Google Pixel 2 camera is de beste smartphone camera van dit moment volgens DxO Mark. Het premium vlaggenschip van Google is daarmee de grootste concurrenten, de iPhone 8 Plus en Galaxy Note 8, ver voor. Hoe heeft Google dat allemaal voor elkaar gekregen en hoe zit dat precies met een smartphone camera? Het Youtube kanaal Nat and friends laat de nieuwe trots van Google in geur en kleur zien. Met hulp van de slimme mensen bij Google legt Nat ons werkelijk alles uit over de Pixel 2 camera. Hoe werkt de camera? Hoe werkt portret modus en meer. De wereld van de smartphone camera uitgelegd:

Google Pixel 2 XL Camera

Pixel 2 Camera

De camera bestaat al jaren. We maken er de mooiste plaatjes mee en kunnen nog jaren lang genieten van bijzondere momenten. Tegenwoordig maken de meeste mensen hun foto’s met een smartphone. Het is dan ook niet vreemd, dat smartphone fabrikanten gigantisch veel tijd (en geld) spenderen aan de ontwikkeling van hun camera’s. Een behoorlijke uitdaging want de smartphone camera mag natuurlijk niet veel uitsteken. De camera van de Pixel 2 maakt grootse foto’s. De camera zelf is net zo klein als een blauw besje.

Pixel 2 camera klein

De specificaties van de Google Pixel 2 (XL) camera:

  • 12,2 megapixel, 1/2,6 inch sensor grootte, 1,4 µm pixel grootte en f/1,8 diafragma
  • Optische en elektronische beeldstabilisatie, phase detection & laser autofocus, dual LED flitser
  • Video kwaliteit: (4K) 2160p @ 30 frames per seconde (fps), 1080p @ 30/60/120fps en 720p @ 240fps
  • Selfie camera: 8 megapixel f/2,4

Pixel 2 lens

Pixel 2 lens opbouwDe uitdaging voor een smartphone fabrikant is, de camera zo klein mogelijk te houden terwijl de prestaties groots zijn. Aan de buitenkant van de Pixel 2 zie je slechts één lens. De lens is opgebouwd uit een zestal lenzen met allerlei gekke vormen. Google compenseert voor de verschillende manieren waarop licht door een lens valt, door het opstapelen van deze zes lenzen in een zeer kleine ruimte.

De Google Pixel 2 en Pixel 2 XL hebben optische beeldstabilisatie. Optische beeldstabilisatie is een fysieke omhulsel rond de lens waardoor de lens een bewegingsvrijheid krijgt. De ruimte waarmee de lens heen en weer kan bewegen, wordt bepaald door motoren rondom de lens. Het systeem van optische beeldstabilisatie compenseert bewegingen doordat de lens zelf ook kan bewegen. Het systeem compenseert dus voor alles wat jouw hand doet terwijl je een foto maakt of filmt.

High tech camera sensor

Achter de lens vind je de sensor. De sensor slaat de ruwe foto’s op. Het is precies hetzelfde principe van  een film dat ruwe beelden opslaat bij ouderwetse camera’s. De sensor van de Pixel bestaat uit een enorme hoeveelheid aan lichtgevoelige oppervlaktes die je pixels noemt. Binnen de enorme hoeveelheid aan pixels vind je pixels die blauw, rood en groen kunnen waarnemen/opslaan. Aangezien mensen meer gevoelig zijn voor groen, is het aantal pixels dat groen waarneemt groter dan de andere twee kleuren. De Pixel 2 camera heeft 12,2 megapixels en iedere pixel bestaat uit twee delen. De tweedeling zorgt ervoor dat de camera met behulp van super slimme software ook diepte kan meten. Het fractionele verschil tussen beide zijde van één pixel is dus genoeg om een diepte overzicht te krijgen.

Dubbele Pixel Google Pixel 2

Het diepte verschil in situaties kunnen waarnemen is cruciaal in het maken van prachtige portret foto’s met dept of field effect. Ondanks dat de Google Pixel 2 dus geen dual camera heeft, kan de camera dankzij de Dual Pixel nauwkeurig de contouren van een persoon, object of dier waarnemen.

Beeldverwerking

Wanneer je een foto maakt met een smartphone gebeurt er onwijs veel binnen het toestel. In eerste instantie schiet je een foto en beelden eindigen op de 12,2 megapixel sensor. Het ruwe beeld dat daar eindigt is erg groen en sommige pixels hebben niet eens iets geregistreerd of juist overdreven veel. De informatie van de sensor wordt in 30 tot 40 stappen verwerkt tot de foto die jij op je beeldscherm te zien krijgt. De software binnen een smartphone verzamelt alle informatie van de verschillend gekleurde pixels en verwerkt alle informatie tot een ruwe kleuren foto. Daarna volgen er een groot aantal stappen zoals witbalans compensatie, verwijderen van ruis en verscherpt. Vroeger werd het proces door verschillende hardware gedaan, maar aangezien de camera steeds kleiner wordt verschuift het proces naar software.

Google Pixel 2 Image processing

Software is cruciaal voor een goed beeldverwerking (image processing). Tegenwoordig zorgen geavanceerde algoritmes voor de optimale verwerking van een foto. De super slimme software van de Google Pixel 2 geeft het toestel twee bijzondere features, HDR+ en Portret modes. Dankzij de sterke software binnen de Pixel 2 kun je met een kleine camera beelden krijgen alsof ze met een grote camera zijn gemaakt. De smartphone camera maakt daarvoor niet één foto, maar een serie foto’s. Vervolgens legt de software de foto’s op elkaar en zorgt ervoor, dat alle afzonderlijke delen kloppen en scherp zijn (bovenstaande afbeelding). Een onwenselijk gevolg hiervan is bijvoorbeeld een meeuw die in de ene foto wel langs vloog maar op bijna alle anderen niet te zien is. De slimme software verwijdert deze zo genoemde ‘ghosts’.

Depth of field met één camera

Sinds de iPhone 7 Plus hoor je bij elke smartphone voorzien van dual hoofdcamera, dat het toestel prachtige foto’s maakt met depth of field effect ( Bokeh ). Het is een prachtig effect voor portret foto’s. Het effect ontstaat wanneer je een bepaald object in de foto scherp kan weergeven terwijl de achtergrond om die persoon of object heen in een soort waas wordt weergegeven.

Depth of Field Bokeh Pixel 2

Een dual camera heeft in dit geval het voordeel dat twee lenzen gelijktijdig een moment registreren. Dankzij super slimme software is de smartphone instaat om contouren van het object te achterhalen dankzij diepte verschillen. De Google Pixel 2 vlaggenschepen zijn uitgerust met een camera voorzien van tweedelige pixels. Dankzij super slimme software en algoritmes kan het apparaat zelfs met een fractie verschil diepte waarnemen. De software kan op die manier een diepte beeld krijgen van de foto. Google heeft de software uitgerust met een gigantisch bestand van objecten dat het in een foto kan herkennen. Nadat de software een object herkent kan het zeer nauwkeurig de contouren waarnemen en de achtergrond in een waas (blur) weergeven terwijl het object scherm blijft.

Wil je alles weten over de smartphone camera’s weten en in dit geval natuurlijk de Google Pixel 2 camera? Bekijk dan zelf de informatieve Youtube film.

Bekijk het laatste nieuws over Google:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones