‘Refurbished iPhone nauwelijks goedkoper’

‘Refurbished iPhone nauwelijks goedkoper’

Ben je op zoek naar een mobiele telefoon, maar heb je geen zin om de nieuwprijs daarvoor op tafel te leggen? Dan kan een tweedehands of refurbished smartphone een verstandige keuze zijn. Maar de verschillen tussen de verschillende aanbieders zijn groot. Toch een kleine waarschuwing vooraf: wie denkt bakken met geld te besparen door een gereviseerde telefoon aan te schaffen, komt bedrogen uit. Vooral voor een opgeknapte iPhone geldt dit. 

Dat schrijft de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

Allereerst een definitiekwestie: een refurbished of tweedehands smartphone is een telefoon die is opgeknapt door de verkopende partij. Wat ‘opgeknapt’ precies inhoudt verschilt per partij. De een kijkt alleen even naar de buitenkant en maakt hem goed schoon. De ander vervangt waar nodig niet-goed werkende componenten. Anderen zeggen het scherm en/of de accu standaard te vervangen. Gebruikerssporen van vorige eigenaren zijn niet ongebruikelijk voor refurbished smartphones.

Prijsvoordeel beperkt

De Consumentenbond onderzocht twintig verschillende aanbieders om te kijken waar een opgeknapt toestel het goedkoopst was. Eén van de belangrijkste conclusies is dat de onderlinge verschillen tussen de verkopers groot zijn. Als voorbeeld noemt de belangenorganisatie de iPhone 6S (16GB). Bij de een gaat dit toestel over de toonbank voor 580 euro, bij een ander betaal je voor exact hetzelfde toestel maar liefst 760 euro. Het loont dus om goed rond te kijken en prijzen te vergelijken.

Consumentenbond refurbished smartphones vergeleken

Bron: Consumentenbond

Tegelijkertijd waarschuwt de consumentenwaakhond dat het prijsvoordeel van een tweedehands telefoon relatief klein is ten opzichte van de nieuwprijs. Volgens eigen berekeningen besparen consumenten gemiddeld 12% op een tweedehands toestel ten opzichte van de reguliere winkelprijs. Vooral bij duurdere toestellen kan de besparing flink in de papieren lopen: volgens de Consumentenbond soms wel meer dan 100 euro.

Bij de allernieuwste modellen daarentegen, zoals de iPhone 6S en iPhone 6S Plus, valt minder winst te behalen. Sterker nog, uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je voor de iPhone 6S (16GB) en Sony Xperia Z3 in sommige gevallen 90 tot 100 euro boven op de nieuwprijs betaalt. En dat is iets wat je niet zou verwachten bij opgeknapte telefoons.

Het volledige onderzoek van de Consumentenbond kun je hier nalezen.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones