Review: de Galaxy A-serie

Review: de Galaxy A-serie

Gisteren schreven we over de Samsung Galaxy A7 die ineens verscheen op een perspresentatie van Samsung in Maleisië. En daarmee is de nieuwe Galaxy A-lijn compleet: eerder verschenen al de Galaxy Alpha en de Galaxy A5 en A3. Deze zijn inmiddels verkrijgbaar in Nederland. Hoog tijd om de telefoons eens onder de loep te nemen!

De Galaxy A-serie bestaat uit middenklassetelefoons en deze zouden vooral ‘het jonge volk’ aan moeten spreken. Samsung heeft voorlopig (deels) doei gezegd tegen plastic behuizing. De telefoons worden gekenmerkt door een metalen omlijsting.

Galaxy Alpha

Het begon met de presentatie van de Samsung Galaxy Alpha. De absolute topper van de reeks, ondanks twee tegenstrijdigheden op het gebied van schermweergave en batterijcapaciteit.

Spreken we bij de A7, A5 en A3 over middenklassetelefoons, is dit een echt high-end toestel. Er is veel werk in de vormgeving van de Alpha gestopt. Deze heeft een elegante look gekregen. Hij is van glas gemaakt, met een metalen voorkant. De achterkant is van kunststof met een bepaald reliëf.

De Galaxy Alpha heeft een scherm van 4,7 inch groot met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Dat is een beetje tegenstrijdig: daarmee bereikt de telefoon net niet de top. De camera telt maar liefst 16 megapixels, de frontcamera telt er 2,1.Samsung Galaxy Alpha

Onder de motorkap zit een Exynos 5430-chipset en deze wordt ondersteund door 2 gigabyte aan werkgeheugen. Er is 32 gigabyte aan opslaggeheugen beschikbaar – niet uitbreidbaar. De accu heeft een capaciteit van 1860 mAh. Die capaciteit is net als de schermweergave ietwat tegenstrijdig.

Het toestel weegt slechts 116 gram en is aardig dun: 6,7 millimeter. De telefoon draait op Android 4.4 KitKat maar inmiddels is al bevestigd dat er een update naar Android 5.0 Lollipop zal volgen. De telefoon heeft leuke extra’s, zo bezit deze een vingerafdrukscanner. De hartslagmeter is weggelaten.

Samsung: “Met een focus op elegant design en compacte constructie zet Samsung met de Galaxy Alpha de nieuwe standaard voor Galaxy-smartphones.” De adviesprijs is vastgesteld op 599 euro. De telefoon is verkrijgbaar in meerdere kleuren: zwart, wit, goud, zilver en blauw.

De Galaxy A7

De Samsung Galaxy A7 is de grote broer van de Galaxy A5 en A3 en Samsung’s dunste toestel tot nu toe. Het toestel is – in tegenstelling tot de Galaxy Alpha – volledig van metaal. De A7 heeft een SUPER AMOLED-scherm van 5,5 inch groot met een full HD-resolutie van 1080 bij 1920 pixels. De camera telt 13 megapixels, de frontcamera 5.

Galaxy A7

Onder de motorkap zit een Qualcomm Snapdragon 615-processor in met acht cores. Dat wordt ondersteund door 2 gigabyte aan werkgeheugen. Er is 16 gigabyte aan opslaggeheugen beschikbaar.

Het toestel is slechts 6,3 millimeter dik. Voorlopig draait de telefoon op Android 4.4 KitKat. Over een update naar Android 5.0 Lollipop is nog niet gesproken maar dat zal niet heel onwaarschijnlijk zijn. Het toestel heeft 4G-ondersteuning en een flink betere accu dan de Alpha, namelijk 2600 mAh.

Al met al een prima middenklassetelefoon met een strak uiterlijk. Deze is toonaangevend voor de A-serie. Over de adviesprijs is helaas nog niks bekend. Ook niet wanneer deze telefoon beschikbaar zal zijn op de  Nederlandse smartphonemarkt.

De Galaxy A5

samsung-galaxy-a5De Samsung Galaxy A5 heeft een Super HD AMOLED-scherm van 5 inch groot. Deze heeft een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Deze wordt aangestuurd door een 1,2 GHz processor welke wordt ondersteund door 2 gigabyte aan werkgeheugen. Er is 16 gigabyte aan (uitbreidbaar) opslaggeheugen beschikbaar.

De camera aan de achterzijde telt 13 megapixels en de frontcamera telt er 5. De capaciteit van de batterij is 2300 mAh. Net een stukje minder dan de Galaxy A7 en een stuk meer dan de Galaxy Alpha. Ook ondersteunt de telefoon 4G. De telefoon is 6,7 millimeter dik en weegt 123 gram.

In november bleek dat de helft van de productie van de Galaxy A5 en A3 mislukt was. Dat zou te wijten zijn aan de overgang van kunststof naar metaal. Daarvoor moest de helft van de telefoons weggegooid worden.

Het toestel is verkrijgbaar in zwart en blauw. De A5 draait (voorlopig) op Android 4.4 KitKat.

De Galaxy A3

samsung-galaxy-a3Het kleine broertje. Tenminste, als je ‘m vergelijkt met de A5, A7 en Alpha. Het Super HD AMOLED-scherm is 4,5 inch groot en deze heeft een resolutie van 960 bij 540 pixels. De 1,2 GHz-processor wordt aangestuurd door 1 gigabyte aan werkgeheugen.

Daarnaast is er 8 gigabyte aan (uitbreidbaar) opslaggeheugen beschikbaar. De camera aan de achterzijde telt 8 megapixels. De frontcamera telt er 5. De batterij is 1900 mAh en niet verwisselbaar.

Het toestel is verkrijgbaar in meerdere kleuren. De A3 draait (voorlopig) op Android 4.4 KitKat.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones