Samsung down terwijl Apple en Huawei stijgen in Q1 2018

Samsung down terwijl Apple en Huawei stijgen in Q1 2018

Afgelopen kwartaal verkocht Samsung minder toestellen dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Concurrenten Apple en Huawei verkochten juist meer smartphones afgelopen kwartaal. Xiaomi is weer terug in de top 5 met een enorme sprong. De Chinese fabrikant die op het punt staat om naar de beurs te gaan verkocht 125 procent meer.

Terwijl Strategieanalyse ziet dat het aantal verkochte smartphones afgelopen kwartaal daalde zijn er slecht twee in de top vijf die iets merken van de daling. Zowel Samsung als Oppo verkochten minder smartphones in Q1 2018 dan in Q1 2017. Huawei en Apple vergrootte juist hun marktaandeel en de nieuwkomer in de top 5 Xiaomi verkocht ruim twee keer meer smartphones afgelopen kwartaal.

Linda Sui, directeur bij Strategy Analytics, zegt het volgende over de smartphonemarkt: Hij meldt dat de wereldwijde smartphone verkopen daalden 2,4 procent jaar op jaar van 353,8 miljoen in Q1 2017 naar 345,4 miljoen in Q1 2018. Een daling die volgens Sui het gevolg is van “langere vervangingsratio’s, providers die smartphone subsidies verlaagden en een gebrek aan nieuwe hardware-ontwerpinnovatie.”

Wereldwijde smartphone verkopen Q1 2018

Apple en Huawei vergroten smartphone marktaandeel

In een dalende smartphone markt weten Huawei en Apple alsnog hun marktaandeel te verhogen. Beide onderneming verkochten afgelopen kwartaal meer smartphones dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Huawei zag de verkopen stijgen van 34,5 miljoen stuks naar 39,3 miljoen. In dit aantal zit natuurlijk de succesvolle Huawei Mate 10 Pro maar ook de Honor View 10 en Honor 7X. Apple verkocht in het eerste kwartaal van 2017 nog 50,8 miljoen iPhones terwijl dat er afgelopen kwartaal 52,2 miljoen waren.

“Apple iPhone-zendingen zijn in drie van de afgelopen 4 kwartalen jaar-op-jaar gestegen. De ultra-premium iPhone X van Apple is relatief populair in sommige markten zoals China en de VS, terwijl er nog ruimte is voor extra uitbreiding in opkomende regio’s zoals India en Afrika.”

iPhone X halvering Q1 productie

Het zijn indrukwekkende cijfers voor Huawei en Apple als je bedenkt dat de prijzen van de smartphones stijgen en dat er afgelopen kwartaal juist minder toestellen waren verkocht. In het eerste kwartaal werden er wereldwijd 353,8 miljoen smartphones verkocht en afgelopen kwartaal waren dat er 345,4 miljoen.

Nieuwe nummer 4 is Xiaomi

Xiaomi betreedt opnieuw de top 5 dit kwartaal. Het merk zet het succes van 2017 voort. De Chinese fabrikant verkocht afgelopen kwartaal zelfs 28,3 miljoen smartphones en dat is een jaar op jaar stijging van 125 procent. De fabrikant verdubbelt ook het marktaandeel. De Chinese fabrikant is ook in Nederlands steeds bekender aan het worden. De Xiaomi telefoons zijn namelijk goedkoop terwijl de specificaties degelijk zijn en vaak net iets beter dan van de concurrentie. Het nadeel van deze telefoons in Nederland is dat ze niet iedere netwerkfrequentie ondersteunen. Let daar op bij het kopen van een Xiaomi.

Samsung marktaandeel daalt

Eerder deze week bleek dat de verkoopcijfers van de Samsung Galaxy S9 tegen vallen ten opzichte van de Samsung Galaxy S8. Een trend die we terug zien in de cijfers van Q1 2018. Strategy Analytics ziet zelfs dat Samsung afgelopen kwartaal 2 miljoen Galaxy smartphones minder heeft verkocht. De Zuid-Koreaanse nummer één smartphonemaker verkocht 78,2 miljoen toestellen.

Samsung Galaxy S9 Red Bull Vodafone

Voor de top stijger van 2017 lijkt het tij gekeerd. Oppo verkocht afgelopen kwartaal juist minder telefoons dan in hetzelfde kwartaal van 2017. De Chinese fabrikant verkocht 241 miljoen smartphones in het eerste kwartaal van 2018 tegen 27,6 in hetzelfde kwartaal van 2017.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding