Samsung Galaxy S5 spontaan ontploft

Samsung Galaxy S5 spontaan ontploft

Het zou je maar overkomen. Je zit lekker wat te banken en buizen met je telefoon naast je op de bank. En dan, ineens, uit het niets ontploft je smartphone, vliegen de onderdelen in het rond en vat je bank vlam. Het overkwam John Walbrink, een man die samen met zijn vrouw en zoon in Arnhem woont.

Walbrink doet zijn verhaal tegenover Omroep Gelderland. Tegenover de omroep vertelt John het volgende:

“Mijn vrouw keek nog even Shownieuws af, ik was net naar bed gegaan. Opeens gilde ze brand! brand! De telefoon, een Samsung Galaxy S5, explodeerde vanuit het niets. Als mijn vrouw niet de tegenwoordigheid van geest had om het vuur meteen te blussen, was dit niet goed afgelopen. Ik moet er niet aan denken dat dit tijdens onze slaap gebeurd was.”

Oorzaak

Wellicht is het niet de eerste keer dat je een dergelijk verhaal hoort: het komt wel vaker voor dat de accu van een smartphone oververhit raakt en ontploft. Een veelvoorkomende oorzaak is dat je je smartphone onnodig lang aan de oplader laat hangen. Als een mobiele telefoon volledig is opgeladen moet je hem eigenlijk direct van de lader halen. Doe je dat niet, dan staat er voortdurend spanning op het toestel, wat in theorie kortsluiting en dus brand kan veroorzaken. Vergelijk het met je spieren: deze kunnen ook niet constant aangespannen zijn en moeten zich ook ontspannen.

Een andere oorzaak die in verband wordt gebracht met een exploderende telefoon is dat de eigenaar de batterij of oplader heeft vervangen door een accu van een andere fabrikant dan de smartphoneproducent. Op deze manier hoopt men kosten te besparen, maar de gevolgen kunnen niet te overzien zijn. Deze batterijen en opladers van derden voldoen mogelijk niet aan dezelfde veiligheidsstandaarden die de smartphonemaker aan zijn componenten en accessoires stelt.

Tot slot bestaat er een verband tussen de omgevingstemperatuur en de prestaties van een smartphonebatterij. Bij hogere temperaturen loopt een batterij eerder leeg en verliest hij op langere termijn een deel van zijn capaciteit. Erger nog: een hogere temperatuur heeft ook invloed op de lithium in de lithium-ion accu.

Samsung Galaxy S5 ontploft

De ontplofte Samsung Galaxy S5 van John

In het geval van John Walbrink zat de originele batterij nog in het toestel en was er geen sprake van veranderende spanning op het stroomnet. Zijn zoon slaapt altijd met de smartphone op het kussen en aan de lader. “Dat gaan we dus niet meer doen”, zo zegt John.

Elektrocutie

Naast brand en explosiegevaar is er nog derde dreiging waar je rekening mee moet houden: elektrocutie. Er is weliswaar nooit officieel een verband aangetoond tussen een mobiele telefoon die aan de lader hangt en elektrische ontlading, maar de verhalen zijn er volop. Zo ging in 2013 het verhaal de ronde dat in China een vrouw stierf toen ze haar iPhone 5 gebruikte terwijl deze aan de oplader aangesloten was. Datzelfde jaar belandde een man in een coma toen hij zijn iPhone 4 gebruikte toen deze aan de oplader hing. Afgelopen april stierf in India nog een vrouw die naar haar smartphone greep die op dat moment aan het opladen was.

Hoewel het verband nooit officieel is aangetoond lanceerde Apple na het sterfgeval van de Chinese vrouw wel een speciale adviespagina over hoe je elektrocutie van je iPhone kunt voorkomen.

Elektrocutie kan ook plaatsvinden als je je smartphone in bad laat vallen terwijl jij er in zit. Het overkwam in februari een tiener uit Moskou. Het 14-jarige slachtoffer nam een bad en legde haar smartphone op de rand van de badkuip toen deze aan de oplader hing.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones