Samsung Galaxy S8: alle geruchten op een rij

Samsung Galaxy S8: alle geruchten op een rij

Iedere week komen we meer en meer te weten over de Samsung Galaxy S8, de volgende generatie van Samsungs high-end vlaggenschip. Zo horen we geluiden over een groter scherm, USB Type-C poort en neemt de Zuid-Koreaanse smartphonemaker afscheid van de aansluiting voor je oordopjes. Wij hebben de laatste serie geruchten voor je op een rij gezet.

Het mislukken van de Samsung Galaxy Note 7 heeft Samsung een aardige duit gekost. Bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers bleek dat er nauwelijks nog iets van de winst over bleef. Dat komt enerzijds doordat de stekker uit de productie en verkoop van het nieuwe vlaggenschip werd getrokken en zodoende veel omzet misliep. Daarnaast kostte de terugroepactie Samsung klauwen met geld. Om over de reputatieschade nog maar te zwijgen: we horen voortdurend mensen roepen dat ze in de toekomst geen Galaxy-telefoon meer kopen. De fabrikant zet nu alles op alles om van de Samsung Galaxy S8 een succes te maken.

Nieuwste geruchten over de Samsung Galaxy S8 op een rij: het scherm

Hoe doe je dat? Om te beginnen door een smartphone met killer specs te lanceren. Dat lijkt wel goed te zitten. We beginnen met het scherm. Aanvankelijk hoorden we verhalen dat Samsung de Galaxy S8 in twee varianten uitbrengt: met een 5.1 inch scherm en een 5.5 inch scherm. Volgens de laatste berichten krijgt het aanstaande vlaggenschip een beelddiagonaal van minimaal 5.7 inch. De grootste uitvoering heeft een display dat maar liefst 6.2 inch groot is. Daarmee komt het schermformaat aardig in de buurt van de Xiaomi Mi Max en Lenovo Phab 2 Pro, die op respectievelijk 6.44 en 6.4 inch zitten.

Net als de meeste moderne vlaggenschepen krijgt de Samsung Galaxy S8 een AMOLED-display. Het scherm wordt echter van nieuwe materialen gemaakt. Hierdoor is het scherm niet alleen energiezuiniger, maar telt hij 50% meer pixels. De Quad HD-resolutie telt op dit moment 7.372.800 pixels, het nieuwe scherm maar liefst 11.059.200 pixels. Geruchten over een 4K-scherm worden naar het land der fabelen verwezen en dat is maar goed ook. Dergelijke schermen vreten alleen maar energie en zijn voor het blote nauwelijks scherper ten opzichte van QHD.

Tot slot horen we dat Samsung de Home-knop in het scherm verwerkt, een gerucht dat al langer de ronde gaat. Dat betekent dus dat we niet langer een fysieke knop aan de voorzijde te zien krijgen. Dat zal voor sommigen even flink wennen worden in het begin. Ook de vingerafdruksensor wordt in het scherm geïntegreerd, en mogelijk ook een irisscanner.

Samsung Galaxy S8

USB Type-C en headphone jack

Dan nog kort twee andere nieuwtjes. Om te beginnen wordt de Samsung Galaxy S8 het eerste vlaggenschip van de Zuid-Koreanen met een USB Type-C aansluiting. Dat wil zeggen, het eerste toptoestel met USB Type-C dat daadwerkelijk in de verkoop gaat. De Samsung Galaxy Note 7 ging hem voor, maar is om veiligheidsredenen geannuleerd. Deze eer is nu weggelegd voor de Galaxy S8. Door een USB Type-C poort te plaatsen kan Samsung de laatste snellaadtechnologie op haar vlaggenschip plaatsen. Daarnaast wordt data sneller overgezet van en naar het toestel. Tot slot wordt de Galaxy S8 hierdoor compatibel met de nieuwe Gear VR headset die Samsung naast de Galaxy Note 7 wilde lanceren enkele maanden geleden.

Ook neemt Samsung afscheid van de 3.5mm audio jack. De aansluiting voor de headset wordt weggelaten bij het nog te verschijnen vlaggenschip. Dat betekent dus dat je nieuwe oordopjes moet kopen bij de Galaxy S8, of gebruik moet maken van een kabeltje dat je op de USB Type-C poort aansluit. Tegelijkertijd het toestel opladen en muziek luisteren is er dus niet bij. Het voordeel is wel dat het nieuwe vlaggenschip een stuk dunner wordt dan zijn voorgangers.

De Samsung Galaxy S8 is niet de eerste smartphone zonder headphone jack. De Motorola Moto Z, iPhone 7 en diverse Chinese merken gingen hem voor.

Samenhangend met de audio: het gerucht gaat dat Samsung een nieuwe generatie stereo speakers in de Galaxy S8 gaat verwerken. Deze zijn afkomstig van Harman, het audiobedrijf waar Samsung onlangs een bedrag van 8 miljard dollar voor op tafel legde om in te lijfen. Tegelijkertijd moeten we enigszins voorzichtig zijn met het nieuws: niet al te lang geleden hoorden we dat de technologie van Harman pas vanaf 2018 in de toestellen van Samsung wordt geïntegreerd.

SSamsung Galaxy S8 conceptfoto

Camera

Wat Samsung met de hoofdcamera gaat doen is nog altijd een mysterie. We hoorden geruchten dat de Zuid-Koreaanse smartphonemaker een dubbele camera aan de achterkant zou verwerken. Recentelijk werd dit bericht tegengesproken en gezegd dat Samsung het (voorlopig althans) bij een eenvoudige enkele cameralens zou houden. Over de beeldkwaliteit of resolutie hebben we nog niets vernomen.

Wel zou Samsung de selfiecamera flink onder handen nemen en deze uitrusten met autofocus. Normaal gesproken treffen we deze techniek alleen aan bij de primaire camera. Klanten zouden echter steeds vaker vragen om een front-facing camera die kwalitatief betere foto’s zou schieten. Het toevoegen van autofocus levert dat een bijdrage aan doordat deze sneller en accurater scherpstelt op je gezicht.

Andere geruchten

Het vlaggenschip wordt mogelijk aangestuurd door een nieuwe processor in de Exynos 9 reeks of Qualcomm Snapdragon 835. Daarnaast zou de Zuid-Koreaanse telefoonmaker gekozen hebben voor een nieuwe, krachtige grafische processor: de Mali-G71 GPU. Deze zagen we begin november voorbijkomen in de Huawei Mate 9. Verder kunnen we volgens het geruchtencircuit 6GB werkgeheugen en tot 256GB intern geheugen verwachten.

Tot besluit hebben we verhalen gehoord over een persoonlijke assistent met kunstmatige intelligentie. Dat betekent dat hij leert van jouw gedrag, hoe jij je smartphone gebruikt en hij daar op in speelt. Twee namen zijn de afgelopen weken voorbijgekomen: Bixby en Kestra. De eerste is de mannelijke variant, de tweede de vrouwelijke.

 

Wat denken jullie van de Samsung Galaxy S8? Wie durft het überhaupt aan om zijn of haar volgende vlaggenschip bij Samsung te kopen?

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Reacties (1)
Martijn schreef op 7 december 2016 om 20:31

Zou niet weten waarom niet? De Samsung Galaxy s7 is ook een top toestel

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones