Samsung Galaxy S8 breekt snel

Samsung Galaxy S8 breekt snel

De Samsung Galaxy S8 wordt voortdurend achtervolgd door problemen. Uit een test van diverse Europese consumentenorganisaties blijkt dat het nieuwe vlaggenschip van Samsung niet bestendig is voor valschade.

Dat schrijft de Consumentenbond.

Galaxy Note 7

Samsung sloot 2016 niet al te best af. De Samsung Galaxy Note 7 moest flink wat geld in het laatje brengen. In plaats daarvan zadelde het vlaggenschip het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf op met een flinke financiële kostenpost. En natuurlijk veel korzorgen, imagoschade en irritatie onder klanten. Het toestel bleek een batterij te bevatten die brandgevaarlijk was. Wereldwijd ging de Galaxy Note 7 tientallen keren spontaan in vlammen op. Een terugroep- en inruilactie mocht niet baten. Uiteindelijk besloot Samsung om de productie van het toestel definitief te stoppen. Binnenkort kunnen we een refurbished exemplaar van het vlaggenschip verwachten. Of deze Galaxy Note 7R ook naar ons land toe komt, is nog onduidelijk.

Kinderziektes

Zo erg als de Galaxy Note 7 is het gelukkig niet gesteld met de Samsung Galaxy S8. Maar sinds de lancering hebben we vele berichten voorbij zien komen over allerlei kinderziektes. Het begon allemaal met een rode gloed over het scherm, die een prettige gebruikerservaring in de weg stond. Aangezien dit geen hardwareprobleem was, kon Samsung dit euvel relatief eenvoudig oplossen door een patch uit te rollen.

Even later verschenen er berichten over gebruikers die klaagden dat hun toestel in een boot-loop bleef hangen. Een telefoon kan dan niet opstarten en blijft dat net zo lang proberen totdat het wel lukt. Of de batterij leeg is. Toen hoorden we over problemen met de Device Quality Agent. Deze zorgt ervoor dat de WiFi-verbinding stabiel is. Sommigen kregen iedere paar minuten een melding dat dit achtergrondproces was gestopt. Ook dit probleem wist Samsung op te lossen met een software-update. Tot slot hoorden we geluiden over ‘dode pixels’ op het scherm en audioproblemen.

Valtest

Nu krijgt Samsung het opnieuw zwaar te verduren. De Consumentenbond haalt hard uit naar de smartphonemaker. Samen met enkele Europese consumentenorganisaties test de belangenvereniging hoe het is gesteld met de kwaliteit van nieuwe smartphones. Eén van de onderdelen is een zogeheten valtest. Daarbij worden telefoons  op een roterend apparaat geplaatst die ze van een hoogte van 80 centimeter naar beneden laat vallen op een hard oppervlak.

De meeste telefoons slagen voor deze valtest. De Samsung Galaxy S8 echter niet. Deze krijgt van de Consumentenbond een dikke onvoldoende. Bij deze test laat de belangenorganisatie een toestel meestal honderd keer vallen en bekijkt daarna wat de schade is. Meestal zijn dat enkele krassen en deukjes, soms een gebroken scherm. Bij de Galaxy S8 stopten de onderzoekers al na vijftig keer vallen. Zij vonden dat het scherm van het vlaggenschip te gehavend uit de strijd kwam en daarom niet verantwoord om de proef voort te zetten. Om te controleren of de eerste onderzoeksresultaten klopten, werd de test nog een keer uitgevoerd met nieuwe toestellen. Het eindresultaat was hetzelfde.

De conclusie van de Consumentenbond is dat de Galaxy S8 een kwetsbaar scherm heeft. Zijn voorganger, de Samsung Galaxy S7, verkeerde nog in redelijke staat na de proef. Dat geldt ook voor concurrenten als de iPhone 7 en Huawei P9. De onderstaande video toont het resultaat van de valtest. Hij is het Frans gesproken, maar van Nederlandse ondertitels voorzien.

De Amerikaanse verzekeraar SquareTrade schreef onlangs nog in een rapport dat de Galaxy S8 ‘het meest kwetsbare vlaggenschip’ is dat het ooit gezien heeft. Deze bevinding wordt nu ook gestaafd door de Consumentenbond en andere consumentenorganisaties.

Specificaties Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S8 heeft een 5.8 inch Infinity Display met WQHD+-resolutie van 2960 bij 1440 pixels en Corning Gorilla Glass 5. De Europese variant wordt aangedreven door een 2.3 GHz krachtige Exynos 8895 processor, de Amerikaanse uitvoering komt met Qualcomm Snapdragon 835. Samsung heeft het vlaggenschip uitgerust met 4 GB werkgeheugen en 64 GB uitbreidbaar geheugen.

De 12 megapixel Dual Pixel camera is uitgerust met Phase Detection Autofocus (PDAF), Smart Autofocus, optische beeldstabilisatie (OIS) en LED-flitser. De selfiecamera heeft een resolutie van 8 megapixels. Samsung heeft sterk ingezet op beveiliging. Zo beschik je over een vingerafdrukscanner, irisscanner, gezichtsherkenningstechnologie, Samsung Knox en Secure Folder (Veilige Map). Verder is Galaxy S8 uitgerust met 3000 mAh batterij en Bluetooth 5 en is hij IP68 gecertificeerd. Uiteraard draait hij op de nieuwste Android-versie: Android Nougat.

De Samsung Galaxy S8 Plus heeft dezelfde specificaties, maar heeft een iets groter scherm (6.2 inch) en grotere 3500 mAh batterij. De Galaxy S8 heeft een adviesprijs van 799 euro. Zijn grotere broer is honderd euro duurder, oftewel 899 euro.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones