Samsung geeft 128GB microSD-kaart als compensatie

Samsung geeft 128GB microSD-kaart als compensatie

Klanten die een Samsung Galaxy Note 7 hebben besteld in de pre-order, worden door Samsung gecompenseerd. De Zuid-Koreaanse smartphonemaker geeft hen een microSD-kaart, waarmee de opslagcapaciteit van een smartphone met 128GB uitgebreid kan worden.

Dat laat een woordvoerder van Samsung Benelux weten tegenover Tweakers.net.

In Nederland hadden ongeveer 5.000 man het laatste vlaggenschip in de pre-order besteld. De prijs voor een geheugenkaart is afhankelijk van twee factoren: de grootte en de snelheidsklasse (schrijf- en leessnelheid). Samsung geeft gedupeerden een microSD-kaart met 128GB geheugen. Details over de snelheidsklasse zijn onbekend. Dergelijke kaarten kosten gemiddeld tussen de 30 euro en 60 euro per stuk. De schadepost bedraagt hiermee zo’n 150.000 tot 300.000 euro. En dat hebben we het alleen over Nederland en exclusief alle kosten voor het verzamelen en vernietigen van alle Galaxy Note 7 exemplaren.

Wanneer de eerste microSD-kaarten worden geleverd kon de woordvoerder niet zeggen tegenover Tweakers.net.

Oorzaak

Dinsdag maakte Samsung bekend de productie en verkoop van de Galaxy Note 7 in zijn geheel te stoppen. Dit omdat zowel de eerste lading als diens vervangende exemplaren brandgevaarlijk bleken te zijn. Mijn collega Jasper heeft een uitvoerig stuk geschreven waarin hij twee theorieën beschrijft hoe het kan dat de vlaggenschepen spontaan in brand vliegen. Samsung en consumentenveiligheidsorganisaties voeren momenteel onderzoek uit naar de vele voorvallen die zich tussen half augustus en half oktober hebben voorgedaan.

Het gerucht gaat dat Samsung nog in het duister tast over de precieze oorzaak van de branden en niet in staat is om de branden te repliceren. Tegelijkertijd beloven een woordvoerder van het bedrijf tegenover Business Insider dat het “binnen enkele weken” een antwoord heeft op de vraag hoe en waarom de toestellen spontaan in brand zijn gevlogen.

Vernietigen

Inmiddels heeft Samsung de eerste stappen genomen om alle reeds verkochte Galaxy Note 7 toestellen te verzamelen. Daarvoor heeft het bedrijf een terugroepkit samengesteld. Deze bestaat uit een doos met vier lagen, een plastic zakje, handschoenen en een gebruiksaanwijzing. Volgens de bijgeleverde instructies mag het vlaggenschip niet via luchtpost verstuurd worden vanwege brandgevaar.

Via de onderstaande kun je de terugroepkit in volle glorie aanschouwen.

Samsung heeft inmiddels ook bekend gemaakt wat het met alle ingezamelde telefoons doet. De smartphonemaker heeft besloten om deze stuk voor stuk te vernietigen. Het bedrijf had ook kunnen besluiten om sommige onderdelen te hergebruiken of recyclen, maar wellicht uit veiligheidsoverwegingen heeft de directie besloten om dit niet te doen. Kyle Wiens, CEO van iFixit, noemt het ‘triest’ dat alle onderdelen worden vernietigd. Hij zegt tegen Motherboard dat dure grondstoffen bevatten om te maken, zoals indium voor het touchscreen en kobalt voor de accu. Hij wijst er op dat het besluit van Samsung een grote impact heeft op het milieu en de arbeiders die de materialen delven.

Om ervoor te zorgen dat consumenten toch nog een vlaggenschip kunnen kopen in het vierde kwartaal –traditioneel gezien de meest winstgevende periode van het jaar voor fabrikanten– heeft Samsung de productie van de Samsung Galaxy S7 opgevoerd.

Kwartaalcijfers

Verder heeft Samsung de winstverwachtingen van het derde kwartaal naar beneden bijgesteld. Door het debacle rondom de Galaxy Note 7 valt de winst naar schatting 33% lager uit. We hebben het dan over een bedrag van 4,6 miljoen dollar of 4,2 miljoen euro. Ook de omzet die het bedrijf in de boeken mag noteren valt vermoedelijk zo’n 30% lager uit tot 41,8 miljard dollar of 38 miljard euro. Analisten voorspelden eerder dat de inkomstenderving voor Samsung uitkomt op een slordige 17 miljard dollar, oftewel 15,25 miljard euro.

Sinds de aankondiging van de productie- en verkoopstop van de Galaxy Note 7 is de beurswaarde van Samsung zo’n 15 miljard dollar of 13,6 miljard euro in waarde gedaald.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones