7 juli 2014 door in Samsung.

SamsungSamsung heeft een winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal van 2014 afgegeven. Het bedrijf verwacht onder aan de streep een kleiner bedrag over te houden dan aanvankelijk was verwacht. Er wordt zelfs gespeculeerd over een reductie van 24 procent ten opzichte van de winst in het eerste kwartaal. Dat zou neerkomen op 7,2 biljoen won, omgerekend zo’n 5,2 miljard euro. Ook de verwachte omzet is gedaald; van 55 biljoen won eerder dit jaar naar 51 biljoen won nu.

Smartphonemarkt

Samsung wijt de dalende winstcijfers in een verklaring onder andere aan een minder snel stijgende smartphonemarkt. Omdat die markt minder hard groeit dan voorheen, zijn de voorraden van middenklasse- en low-end-smartphones flink toegenomen. Om er alsnog voor te zorgen dat die grote voorraden werden verkocht, is er flink geïnvesteerd in marketing.

Daarnaast is er ook een wat structurele verklaring gegeven: het tweede kwartaal is in China normaal gesproken rustiger dan het eerste kwartaal. Ook dat gegeven komt dus in deze cijfers terug.

Tablets

Naast de smartphoneverkoop loopt ook de verkoop van tablets niet storm in het tweede kwartaal. Volgens Samsung komt dat doordat tablets minder vaak geüpgraded worden dan smartphones. “Bovendien”, stelt Samsung, “heeft bredere productie van grote telefoons met schermen van 5 tot 6 inch de vraag naar tablets van 7 tot 8 inch vervangen.”

Alsof al deze tegenslag al niet genoeg is voor het Zuid-Koreaanse bedrijf, had Samsung onlangs nog een tegenvaller te verwerken. In Brazilië is een Samsung-fabriek namelijk compleet leeggeroofd door twintig gewapende mannen. In totaal werd er voor 4,6 miljoen euro aan spullen en apparatuur meegenomen.

Nieuwe modellen

Voor het derde kwartaal verwacht het telecomconcern echter betere cijfers. Onlangs introduceerde de fabrikant nog enkele nieuwe topmodellen, waaronder de Galaxy S5 en de Galaxy Tab S. Daarnaast wordt er verwacht dat er tijdens de IFA-beurs in september ook nog enkele nieuwe toestellen zullen worden aangekondigd, waaronder de Galaxy Note 4.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones